Přejít k hlavnímu obsahu

Vydejte se po Köglerově naučné stezce za krásami Českého Švýcarska

Máte rádi naučné stezky? A chystáte se nějaký čas pobývat v lůně Českého Švýcarska? Nepřehlédněte Köglerovou naučnou stezku! Vsadíme se, že se vám procházka po ní bude líbit.

Původně nejstarší stezka svého druhu u nás

Zatímco České Švýcarsko je nejmladším českým národním parkem, Köglerova naučná stezka byla původně nejstarší svého druhu u nás. Otevřena byla už v roce 1941 díky spoustě práce a času Rudolfa Köglera a Horského spolku pro nejsevernější Čechy. Její tvůrce bohužel v roce 1949 zemřel a na stezku lidé brzy zapomněli. 

V roce 2006 ji vzkřísili turisti a krásnolipští 

Naštěstí místní i přespolní moc dobře vědí, jaké poklady se v téhle krajině ukrývají. Proto dostala stezka v roce 2006 nový kabátek a díky Klubu českých turistů, městu Krásná Lípa a prostředkům z Evropské unie se po ní můžeme vydat i dnes. 

toulky Českým Švýcarskem
Toulky Českým Švýcarskem vám dobijí baterky, i kdybyste snad nechtěli.
Zdroj:
Shutterstock

Koncipována jako 23 km dlouhý okruh 

Köglerova naučná stezka je koncipovaná jako okruh s výchozím bodem na náměstí v Krásné Lípě, kde dnes stojí nepřehlédnutelný Dům Českého Švýcarska. Celkem stezka měří asi 23 kilometrů, můžete si ji ale zkrátit podle aktuální potřeby. Během celého okruhu překonáte převýšení 1 332 metrů a poznáte všechny druhy krás, které národní park nabízí.

Na stezce poznáte Kyjovský hrad i okouzlující Sněžnou

Na celém okruhu najdete 39 zastavení s popisem místa. Z těch nejzajímavějších a nejobdivuhodnějších můžeme jmenovat třeba obec Sněžná, z níž poznáte tu nejpoklidnější až pohádkovou část, nebo Kyjovský hrádek. Podle starší teorie tu skutečně býval opevněný objekt, podle té novější se tu pak spíš jednalo o místo spojené s prospekcí a zpracováním nerostných surovin.  

V obci Zahrady se můžete dojít podívat na Köglerovu reliéfní geologickou mapu z počátku 30. let 20. století, na níž je věrně dochováno okolí Vlčí hory. Ještě během 30. let tady vzniklo i alpinum. 

Když už padla zmínka o Vlčí hoře, i ta je součástí naučné stezky. Můžete na ni dojít a z rozhledny se podívat na okolní krajinu. Nebo, pokud už jste na hoře byli a chcete si trasu trošku zkrátit, právě tady máte možnost – stačí projít obcí Vlčí Hora po silnici směrem na Brtníky a nepřejít tu správnou značku, která by vás k silnici znovu od rozhledny dovedla. Další takové zkrácení je možné třeba z Kyjovského údolí, odkud se můžete svézt autobusem do Krásné Lípy.

Köglerova naučná stezka se líbí snad všem turistům, kteří se na ni vydají. Ti, kteří ji ještě neprošli, by měli vědět, že například úsek z Kyjovského údolí na Kyjovský hrádek vede po schůdcích, žebřících, mezi skalami, a to dost strmě. Nemusí tak být úplně pro všechny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 54' 44.3232", 14° 30' 34.812"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vydejte se po Köglerově naučné stezce za krásami Českého Švýcarska