Přejít k hlavnímu obsahu

Padesát odstínů modré. Těmi hraje jedna z nejkrásnějších jeskyní světa

Přezdívá se jí mramorová jeskyně. Tuhle elegantně žíhanou krásku najdete v Patagonii. Mramorové stěny jeskyně se klenou nad azurovou hladinou jezera Carrera, o jehož vody se dělí dvě země - Chile a Argentina. A právě voda je alfou a omegou dnešního příběhu. Právě ona totiž stojí za netradičním zdobením a tvarem jeskyně.

Voda si poradila i s mramorem

Na jeskyni působila voda po dobu 6 000 let. A úkol měla vskutku nelehký. Formovat jednotlivé záhyby do nynějších tvarů i přesto, že šlo o jeskyni z mramoru. Mramor, konkrétně tedy vápenec, obsahuje uhličitan vápenatý, který je ve vodě prakticky nerozpustný. I s ním si ale voda v průběhu tisíců let poradila a z jeskyně vytvořila netradiční útvar i oblíbený cíl turistů z celého světa.

Modrá jeskyně  - Cestovinky.cz
Co myslíte, chodili se sem koupat šmoulové?
Zdroj:
Bigstockphoto

Ledové bahno

Protože v okolí jeskyně nejsou téměř žádné prošlapané turistické trasy, dostanete se sem pouze loďkou po jezeru. Během projížďky si všimněte nadpozemsky krásné blankytně modré barvy jezera, za kterou údajně stojí tzv. ledové bahno. Loďku si můžete zapůjčit v nedalekém městečku Puerto Tranquilo. Počítejte také s tím, že barva jeskyně se v průběhu ročního období mění. Na jaře je hladina vody níže a barvy jeskyně jsou proto přirozenější a ne tak výrazné.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-46° 36' 14.0328", -72° 34' 50.9664"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Padesát odstínů modré. Těmi hraje jedna z nejkrásnějších jeskyní světa