Přejít k hlavnímu obsahu

Podivné vánoční zvyky: V Katalánsku zdobí příbytky „kadící“ figurkou, v Itálii naděluje dárky alkoholička

Tradiční české Vánoce jsou spojeny s celou řadou více či méně zajímavých zvyků. Někteří z nás rozkrajují jablka, jiní pouštějí skořápkové lodičky nebo lijí olovo.

Ne všude na světě jsou ale vánoční svátky spojeny s milými tradicemi. Někde se o pořádný rozruch postará kočka pojídající lenochy, jinde mají na štědrovečerní tabuli namísto kapra hnijící kus masa. Tohle jsou nejpodivnější vánoční tradice napříč celým světem!

Na Ukrajině zdobí stromeček pavučinami

Lidé trpící arachnofobií by pravděpodobně na vánoční návštěvě u ukrajinské rodinky měli šok. Mnoho Ukrajinců totiž zdobí stromečky imitacemi malých pavoučích sítí. Tradice pochází z lidové pohádky o chudé vdově s mnoha dětmi, která neměla peníze na ozdoby. Říká se, že pavouci v domě se slitovali a přes noc opředli stromeček krásnými pavučinami.

Pavučina na vánočním stromečku
Ozdoby s pavučinou nesmí na některých stromečcích chybět.
Zdroj:
Shutterstock

Brutální rituál Tinku: Kamenování, které často končí smrtí, prý zajistí plodnost a dobrou úrodu

V Grónsku pojídají hnijící maso

Ohrnujete nos nad kaprem? Do Grónska se raději během Vánoc nevydávejte. Tady byste totiž byli za kapra k večeři ještě upřímně rádi. Tradičním vánočním jídlem je tady totiž mattak, což je kus velrybí kůže konzumovaný i s podkožním tukem. Protože tlustou kůži prakticky nelze rozkousat, po chvíli žvýkání se pojídá vcelku.

Pokud by vám hlavní chod nestačil, můžete si ještě poručit další nášup v podobě kiviaku. Dobrou chuť.

Na Islandu straší kočkou

Islanďané se nebojí čertů, ale hrůzné kočky Jólakötturinn. Ta po večerech obchází okolí a údajně pojídá ty, kteří na Vánoce nedostali žádný kus oblečení. Tradice vznikla jako podpora v časném zpracování ovčí vlny.

Líní farmáři, kteří vše nestihli před prvními mrazy, pak nejen postrádali ono oblečení, ale ještě se navíc museli obávat kočičího monstra. Dodnes tak každý Islanďan najde pod vánočním stromečkem alespoň jeden kus oblečení.

Kočka v Reykjavíku
Hrůzná kočka Jólakötturinn pojídala líné farmáře.
Zdroj:
Shutterstock

„Raději je sníme, než aby si na nich pochutnali červi!“ Kanibalistický rituál dovedl kmen na pokraj vyhynutí

V Katalánsku mají „kadící“ figurku

Katalánci si dokážou Vánoce opravdu užít a smysl pro humor jim rozhodně nechybí. Kromě toho, že namísto vánočního stromečku zdobí dřevěné poleno, do něhož vloží malé dárečky a sladkosti, má každá domácnost svého Caganera – figurku muže vykonávajícího potřebu, který má za úkol hnojit půdu. Mimochodem – víte, jak dětí dolují dárečky z vánočního polena? Jednoduše do polena bijí tyčí, zpívají koledy a čekají, až se poleno „vykálí“.

Adventní a vánoční zvyky v Evropě: zapékání mincí do dortu nebo pusa pro štěstí

V Itálii naděluje dárky čarodějnice, která má problém s alkoholem

Jižanské národy mají při slavení vánočních svátků vůbec zvláštní tradice. To dokazuje i Itálie, kde se dárečky rozdávají až 5. ledna. Santu ani Ježíška tady ale nečekejte. V Itálii obdarovává děti žena ne úplně přívětivého vzhledu, které se říká La Befana. Přilétá v noci na koštěti a do domů se dostává komínem. Děti jí na posilněnou připravují víno a lokální dobroty.

Použité zdroje:

  • seznamzpravy.cz/clanek/ohlednuti-za-vanocemi-vybrali-jsme-pro-vas-10-nejpodivnejsich-vanocnich-zvyku-61698
  • creativelife.cz/ty-nejdivnejsi-vanocni-zvyky-o-kterych-jste-kdy-slyseli/ 
 
 

Místo

49° 48.3169", 30° 38' 35.8076"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podivné vánoční zvyky: V Katalánsku zdobí příbytky „kadící“ figurkou, v Itálii naděluje dárky alkoholička