Přejít k hlavnímu obsahu

Když začne dívenka během obřezávání plakat, svážou ji. Navzdory zákazům takhle mrzačí i roční holčičky

Rituály dospělosti jsou jedním z nejvýznamnějších milníků v životě mnohých etnik. Většinou však jde o velmi bolestivé a často i nelidské zkoušky, které si v ničem nezadají s týráním a mrzačením.

Jedním příkladem za všechny je ženská obřízka, kterou má na světě podle nejnovějších odhadů WHO více než 200 milionů žen! Tohle mrzačení je přitom staré skoro jako lidstvo samo, což ostatně potvrdily známky obřízky na mumiích z doby kolem 4 000 let před Kristem.

V naprosté většině zemí je ženská obřízka zakázána. Přesto ji tady mladičkým holčičkám i v 21. století provádějí. Hrůzné je i zjištění, že v některých afrických zemích jsou obřezané už roční holčičky.

Mrzačení dívenek si stále častěji nachází cestu i mimo Afriku

Klasická ženská obřízka zůstává i v dnešní době rituálem především afrických etnických skupin. Bohužel rituál si stále častěji nachází cestu i mimo africký kontinent.

Například v roce 2016 byl zaznamenán první případ v Dublinu. Teprve dvouletou holčičku tam zmrzačil Somálec, za což mu tehdy hrozilo až 14 let vězení. Pokud by čin spáchal ve své rodné zemi, stíhán by samozřejmě nebyl.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů je běžné ve zhruba 30 zemích v Africe a na Blízkém východě. Obřízka se ovšem praktikuje i v některých zemích Asie a Latinské Ameriky, a to nejčastěji mezi komunitami, které pocházejí z těchto regionů.

Ženy provádějící obřízku
Nejčastěji se ženská obřízka provádí u dívek ve věku 5 až 8 let. Výjimkou ovšem nejsou ani případy ročních obřezaných holčiček.
Zdroj:
Shutterstock

Proč jsou malé holčičky týrány a mrzačeny?

Při čtení předchozích řádků vás jistě napadne jediná otázka – proč se tohle všechno vlastně děje? Odpovědět na ni není ani trochu jednoduché. Ženská obřízka se ve zmíněných zemích váže ke kombinaci kulturních a sociálních důvodů. Roli samozřejmě hraje i pro nás naprosto nepředstavitelný společenský tlak a konvence.

Obřízka vychází z přesvědčení, že mrzačení ženských pohlavních orgánů má náboženské opodstatnění nebo souvisí s čistotou, věrností a krásou. Obřízka je starší než vzestup křesťanství a islámu a v daných společnostech odráží hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími.

Tři druhy mrzačení

  1. Sunna cirkumcize: Jde o odstranění špičky klitorisu. Do rány často dívence obřezávačky vyryjí křížek nebo jiné symbolické znamení.
  2. Klitoridektomie: Během mučení dívence zcela odejmou klitoris. A to často i s malými stydkými pysky.
  3. Faraonská obřízka: Při „nejdokonalejší“ obřízce se odstraní klitoris a malé i velké stydké pysky. Rána krvácí a pro holčičku je horor i samotné močení.

Jak se z dívky stává žena?

U mnohých etnik je naprosto běžné, že se malé holčičky provdávají za výrazně starší muže. Obvykle k tomu dochází těsně po první menstruaci. Aby ovšem mohla být dívenka provdána, musí se stát nejprve ženou.

Co to znamená v praxi? Podstoupení mimořádné násilného a bolestivého rituálu obřízky, při níž jsou jí částečně či úplně odříznuty vnější pohlavní orgány.

I když může obřízka v mnohých evokovat dojem jakéhosi chirurgicky přesného zákroku, k němuž se lékaři často uchylují zejména ze zdravotních důvodů i u nás v Evropě, v případě ženské obřízky nelze s ničím podobným počítat.

Krvavá a zvláště bolestivá tradice, která připraví ženy o veškerý sexuální prožitek a způsobí jim mnohdy doživotní zdravotní obtíže, často začíná už brzy ráno. Dívku, která je vybraná jako budoucí nevěsta, ostatní kmenové ženy chytí a posadí tam, kde spí dobytek.

Následně provedou samotný akt obřízky. Pokud se bude holčička vzpouzet nebo začne plakat, svážou ji. V tuhle chvíli neexistuje nic, co by mohlo mrzačení zastavit. Samotné obřezání je samozřejmě prosté jakýchkoliv hygienických opatření. Není proto výjimkou, že řada dívenek po obřezání umírá v důsledku prohraného boje s infekcí.

V některých masajských kmenech dokonce jako symbolické gesto vstupu do sexuálního života ženy zabijí mouchy poletující okolo a vetřou je do rány. Tu pak následně omyjí mlékem a natřou tukem z dobytka.

Žiletka v ruce ženy
Obřízka prováděná žiletkou je spíše výjimkou. Často se používají zrezivělé nože nebo ostré kameny.
Zdroj:
Shutterstock

Být „obřezávačka“ znamená mít peníze i prestiž

Ženy, které obřízku provádějí, jsou v kmenech velmi vážené. Přestože ženskou obřízku zákony v naprosté většině zemí oficiálně zakazují, je pro ženu povolání obřezávačky z mnoha důvodů velmi atraktivní. Může si vydělat nejen poměrně dost peněz za krátkou dobu, ale také jí to umožní cestovat po celé zemi, což by jí jinak její muž nedovolil.

I přes oficiální zákazy a vysoké tresty podstupují (v naprosté většině případů nedobrovolně) ženskou obřízku zhruba 3 miliony dívek ročně!  Vymanit se totiž z běžných zvyků není ani trochu jednoduché. Matky, samy obřezané a zohavené, se totiž snaží přesvědčit vlastní dcery, že mučivá procedura zohavení genitálií každé ženě přinese životně důležitou změnu a prospěch. Bojovat s těmito „větrnými mlýny“ je tak v konečném důsledku proto prakticky nemožné.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

0° 21' 5.8935", 37° 46' 25.3"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Když začne dívenka během obřezávání plakat, svážou ji. Navzdory zákazům takhle mrzačí i roční holčičky