Přejít k hlavnímu obsahu

„Měla bys spát s mužem a zbavit se dětského prachu,“ nabádají desetileté holčičky během iniciačních rituálů v Malawi

Nechutné, zvrácené a pro našince naprosto nepochopitelné! Přesně tak můžeme ve zkratce charakterizovat to, co se děje během iniciačních rituálů v africkém Malawi. 

Malé holčičky jsou tu totiž svými matkami posílány do speciálních „výcvikových táborů“ , které je mají připravit na dospělý život. Co na tom, že zmíněným dívkám bývá často pouze 10 let? I tak jsou ostatními nuceny k sexuálnímu aktu s dospělými muži. V opačném případě je začnou nechutně vydírat a pro zbytek rodiny se stanou vyvrhelem.

Tábor pro desetileté holčičky

O svůj drsný příběh se se CNN v roce 2014 podělila Grace Mkandawirová, která strávila prvních deset let života v rodné vesnici v jihomalawijském okrese Chiradzulu. Jakmile ovšem oslavila desáté narozeniny, rodiče ji začali připravovat na pobyt ve speciálním táboře pro mladé dívky.

Malá Grace netušila, co se ve zmíněném táboře děje. O tom se totiž mezi ostatními nemluvilo. Neměla sebemenší důvod ke strachu nebo obavám a na zmíněný tábor se snad dokonce těšila. Měla ho totiž strávit se stejně starými kamarádkami, se kterými plánovala, jak si tohle první velké odloučení od rodičů náramně užijí. 

Smutné holčičky
Dívenky jsou tady posílány do speciálních tábor, které z nich mají udělat ženy.
Zdroj:
Shutterstock

„Nešij sebou a polykej!“ Chlapci z kmene Mardudjara čelí krutému a nechutnému rituálu dospělosti

Odporné iniciační rituály a vyhrožování

Zmíněný tábor obklopovala rouška tajemství z dost dobrých důvodů. Nešlo totiž o žádné lovení bobříků odvahy nebo kurzy volnočasových aktivit. Malá Grace se společně s ostatními musela zúčastnit nechutného iniciačního rituálu, který z ní měl v jejích pouhých 10 letech udělat ženu! A to se vším všudy.

Po příjezdu se Grace a jejích kamarádek chopily starší ženy, které dívkám začaly vysvětlovat, co vlastně takový dospělý život v Malawi obnáší. Začalo to nejdřív nevinně – dívky se učily pravidlům společenského chování, od kterého ale poměrně rychle přešly k výuce domácích prací a k sexuální výchově.

Když ženichové „skáčou na špek“: Ve speciálních táborech jim vykrmují nevěsty a za zvracení drtí prsty

„Měla bys na sobě mít muže a tančit, aby byl šťastný!“

Starší ženy jim názorně předváděly nejrůznější sexuální polohy a neustále jim vtloukaly do hlav, že na sobě musí mít muže a tančit, aby byl dotyčný šťastný. Jakmile desetileté dívenky prošly teoretickou naukou, ženy je zasvětily do praxe. Dívky musely podstoupit „sexuální očistu“ zvanou kusasa fumbi, při které šlo o rituální pohlavní styk, který dívky zbaví jejich nezkušenosti a uvede je do dospělosti.

Těm, které by snad chtěly rituál kusasa fumbi odmítnout, začaly vyhrožovat: „Měla bys spát s mužem, zbavit se dětského prachu. Když to neuděláš, tvé tělo napadne choroba!“ Vyděšené holčičky nedokázaly dál vzdorovat, a tak nakonec souhlasily. „Sexuální očistu“ na nich vykonal dospělý muž, kterému se (z dost dobrého důvodu) přezdívá fisi neboli hyena. Grace ale nepodlehla. 

Když začne dívenka během obřezávání plakat, svážou ji. Navzdory zákazům takhle mrzačí i roční holčičky

Ženy v Malawi
Do táborů, kde probíhá nechutná sexuální očista, posílají dívenky vlastní matky!
Zdroj:
Shutterstock

O tajemství se mluvit nesmí!

Jakmile se Grace vrátila zpět k matce, celkem brzo se rozkřiklo, že kusasa fumbi neabsolvovala. Od té doby na ni bylo pohlíženo jako na vyvrhele, který dělal své rodině akorát tak ostudu. O tom, co se v táboře dělo, měla děvčata přísně zakázáno mluvit. „Nemluvíte o tom s nikým, ani s vlastní matkou! O tajemstvích totiž mluvit nemůžete,“ vysvětlovala v jednom z rozhovorů Naomi Nkhonjerová, kolegyně Mkandawirové.

Rituál kusasa fumbi je v Malawi zakořeněný stovky let. Bohužel jeho vymýcení nepomáhají ani nevládní organizace, které se snaží proti tomuto iniciačnímu rituálu aktivně bojovat. K předčasnému sexuálnímu životu jsou v Malawi vedeny i mladší dívky, než byla Grace a její kamarádky. V kultuře, kde jsou iniciační rituály tradicí stmelenou mnoha generacemi, tak přicházejí o panenství i šestileté holčičky.

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Sexual_rites_of_passage 
  • guardian.ng/life/kusasa-fumbi-the-sexual-rite-of-passage/
  • theguardian.com/global-development-professionals-network/2014/may/21/malawi-women-marriage-child-pregnancy 
  • lidovky.cz/svet/sexualni-vychova-v-malawi-ritual-nuti-deti-ke-styku-s-hyenou.A140206_154758_ln_zahranici_msl
 
 

Místo

-15° 40' 32.3109", 35° 8' 21.0111"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Měla bys spát s mužem a zbavit se dětského prachu,“ nabádají desetileté holčičky během iniciačních rituálů v Malawi