Přejít k hlavnímu obsahu

Dechberoucí, pro nás ale zapovězený. Sudak, seznamte se

Okouzlující a historické město ležící na jihovýchodě Krymského poloostrova přímo na pobřeží Černého moře. Krásná příroda, bohatá historie. To je Sudak.

Sudak je největším letoviskem na poloostrově Krym. Žije v něm okolo 16 tisíc obyvatel. Už od pradávna byl významným přístavem, protože ve 13. století se stal významnou zastávkou na konci Hedvábné stezky (tedy obchodní cesty vedoucí z Číny napříč Asií do Středomoří). Co ohledně téhle oblasti stojí za zmínku?

Pevnost Sudak

K turisticky nejzajímavějším lákadlům města patří jednoznačně středověká pevnost postavená na vysokém kopci za městem. Svou polohou nabízí návštěvníkům překrásný výhled na moře. Pevnost byla budována ve 14. a 15. století, kdy byl Sudak pod nadvládou Janovanů. Proto se pevnost označuje také jako Janovská pevnost

Jde o nejlépe zachovanou pevnost na pobřeží Černého moře vůbec. Přestože je částečně zřícená, její dva kilometry dlouhé obvodové zdi vysoké šest metrů a široké dva metry jsou impozantní. Celkem se zachovalo i 10 původních věží

Atraktivitu pevnosti dokládá i její moderní využití. V nedávné minulosti tvořila scenérie ve více než 10 historických a pohádkových filmech. K těm známějším dílům patří oblíbený sovětský film Piráti 20. století z roku 1979. 

pevnost Sudak
Janovská pevnost je největším symbolem Sudaku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Janovská přilba

V létě se v pevnosti koná festival Janovská přilba, kde jsou divákům přibližovány středověké bitvy. Festival se poprvé konal v roce 2001 a s postupem let si získal obrovskou popularitu, díky níž navštívilo zemi přes 10 tisíc turistů ročně. Rytířský festival nabízí přehlídku více než 300 klubů a asi 850 rytířů z různých zemí. Jde o jeden z nejznámějších rytířských festivalů svého druhu ve východní Evropě.

pevnost Sudak
Zdejší pevnost pochází ze 14. a 15. století.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přírodní krásy Sudaku

Pevnost ale není zdaleka jediným lákadlem turistů. Milovníky přírody potěší vyhlídka na skalnatý mys Alča-Kaja se stejnojmennou rezervací východně od hlavních pláží. Se slůvkem kaja se tu setkáme často, v celé řadě názvů vrcholů v okolí. V krymskotatarštině to znamená skála, což je pro letovisko typické. V okolí města se zvedají vrcholky Krymských hor. Severovýchodně od města se tyčí Tokluk s nejvyšší horou Mandžil (499 m).  

Protože v Sudaku bývá skutečně velké horko, davy turistů se spěchají ochladit do moře. Velmi oblíbená je pláž v zátoce Nový Svět. Voda je tu čistá a díky okolním skalám působí malebně. Příznivce dobrého vína potěší, že Sudak je proslulý taky jako jedno z nejznámějších vinařských center na Krymu. Dá se tu koupit mimo jiné i vyhlášené šampaňské Novij svit

Sudak příroda
Na Sudaku by si každý našel to svoje – plážový povaleč i dobrodruh. Bohužel je nám teď ale zapovězen.
Zdroj:
Bigstockphoto

Anexe Krymu

Sudak byl až do jara roku 2014 významným rekreačním letoviskem s oblíbenými plážemi v krásném skalnatém prostředí. Dneska jde o město, které leží na sporném území považovaném za část Ukrajiny, je ale ovládané Ruskem.

V tom je právě kámen úrazu. Místo, které by za normálních okolností mohlo být příznivou variantou pro letní dovolenou s celou rodinou, především díky nižším cenám a stálému teplému počasí, je pro nás (zatím) zcela nedostupným. 

Ministerstvo zahraničí důrazně doporučuje na Krym v žádném případě necestovat. Pokud byste se přece jen chtěli do země zkusit dostat, potřebujete mít zvláštní povolení, přičemž turistický nebo obchodní účel návštěvy Krymu není důvodem k jeho vydání. 

Do Sudaku nevede žádná železnice, lety na Krym jsou zakázány. Do země se dá dostat jen autem s výše uvedeným speciálním povolením (přesné znění podmínek pro vstup do země najdete na stránkách Ministerstva zahraničí ČR). Nám tak nezbývá než doufat, že se politická situace časem uklidní natolik, že budete smět krásy Sudaku objevit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

44° 50' 51.396", 34° 58' 27.2604"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kateřina Jeřábková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dechberoucí, pro nás ale zapovězený. Sudak, seznamte se