Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Skvosty ukrajinské kuchyně: vareniky vám osladí život, mamalyha ohromí svou jednoduchostí

Ukrajinu v současnosti skloňujeme ve všech pádech a není divu. Pojďme se ale v souvislosti s ní chvilku bavit o něčem hezkém. Třeba o typických jídlech!

Tyhle dobroty stojí za to ochutnat, ať už se ocitnete v dobách míru na Ukrajině nebo se třeba ve světě zatouláte někam do ukrajinské komunity. 

Boršč

Kdo by neznal boršč? Tuhle polévku z červené řepy si spojujeme hlavně s Ruskem, ale v Polsku a na Ukrajině se připravuje trošku jinak. Obecně jde ale o vývar z masa a kostí a ze směsi osmažené zeleniny (mrkve, zelí, cibule a brambor). Dochucování probíhá cukrem a octem a výsledná chuť má být příjemně navinulá.

Ukrajinský boršč by měl mít skutečně sytě červenou barvu, řepa se proto obvykle připravuje samostatně a ještě před tepelnou úpravou je třeba zastříknout ji citrónem nebo octem. Dřív se dokonce používala kvašená řepa. 

ukrajinský boršč
Ukrajinský boršč mívá sytější barvu než ten ruský.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zeleninová směs se v ukrajinské verzi skládá z rajčat nebo rajčatového protlaku, petrželky a kopru. Jako tuk se používá vepřové sádlo, které se na hotové polévce projeví jantarovými mastnými oky. Uškvařené kostičky sádla se pak do hotové polévky ještě dodatečně přidávají.

Na Ukrajině se boršč podává horký a s česnekovými houstičkami, zakysanou smetanou a čerstvě nasekanými bylinkami, jako je kopr, cibulka nebo petrželka. O něco bohatší boršč pak obsahuje ještě nakrájenou uzeninu.

Varenyky

Tyhle těstovinové taštičky vás možná na okamžik zavanou do slunné Itálie, protože vám připomenou známé ravioli. Varenyky (nebo vareniky) jsou ale typicky ukrajinským pokrmem. Těsto se tvaruje do čtverců nebo půlměsíců a plní se bramborami, masem (pak jsou to spíš pelmeně), zelím, tvarohem nebo ovocem. Nakonec se ještě polévají máslem a sladká varianta se sype cukrem. 

vareniky
Vareniky se podávají ve slané i sladké verzi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vinegret

Stejně jako do ruské, tak i do ukrajinské kuchyně patří vinegret, salát z červené řepy, mrkve, kvašeného zelí a kvašených okurek, syrové cibule a vařených brambor. Jeho součástí je často i vařené nebo pečené maso, ryba, vejce nebo kvašené, případně marinované houby.

Neméně důležitá je pak zálivka z oleje, octa, soli, cukru a hořčice, může se použít i majonéza. 

vinegret
Základem salátu je červená řepa. Důležitá je ale i správně umíchaná zálivka.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mamalyha

Tenhle pokrm nejspíš znáte, jen o tom zatím netušíte – mamalyha je vlastně kukuřičná kaše, obdoba polenty. Stejně jako právě polenta, i mamalyha byla pokrmem chudých, suroviny použité při její přípravě byly totiž levné. V posledních letech se ale kukuřičná kaše dostala i do kuchyně bohatých, a dokonce i do luxusních restaurací.

mamalyha
Kukuřičná kaše bývala pokrmem chudých. Teď si ji dopřeje i ten nejmlsnější jazýček.
Zdroj:
Bigstockphoto

Servíruje se buď v podobě kaše, nebo je tak hustá, že se dá krájet jako chléb. Ten měla ostatně dříve nahrazovat. Mamalyha se (znovu stejně jako polenta) může servírovat se smetanou a sýrem, dochucená solí.

Bubliky

Zatímco my si u čaje nebo kávy pochutnáváme na dortíku, na Ukrajině u téhle příležitosti vládnou bubliky – kroužky z kynutého pšeničného těsta, které se krátce vaří a pak pečou. Bubliky bývají nasládlé, ale ne vyloženě sladké. Do těsta se přidává mák nebo podobné suroviny. Na trzích najdete bubliky obvykle zavěšené na šňůře po 12 kusech. 

bubliky
Kroužky, které Ukrajinci rádi baští k čaji nebo kávě, na trzích uvidíte zavěšené na provázku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 27' 0.36", 30° 31' 24.2364"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skvosty ukrajinské kuchyně: vareniky vám osladí život, mamalyha ohromí svou jednoduchostí