Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se stravovat na cestách, abyste nepřibrali?

Cestování ve většině z nás probouzí jakousi dobrodružnou stránku osobnosti, která touží poznávat vše nové, od zajímavých míst a památek, až po netradiční pokrmy. V důsledku to mnohdy vypadá tak, že čím déle dovolená trvá, tím více se zděsíte, když se po návratu postavíte na váhu - obzvlášť pokud jste se týdny nebo dokonce měsíce před odjezdem pokoušeli pár kilo shodit. Co tedy můžete dělat pro to, abyste na cestách nepřibrali?

Fastfoody míjejte obloukem

Je pochopitelné, že si dovolenou chcete vychutnat plnými doušky, a tak máte často velmi nabitý program. Kvůli tomu si pak nenajdete čas na to, abyste si dopřáli opravdu výživné jídlo a raději se spolehnete na nejbližší fastfood. Až se do takové situace příště dostanete, zkuste se sami sebe zeptat, zda vám to za to opravdu stojí. Jen v málokteré lokalitě nenarazíte na nějaké občerstvení, kde vám připraví zdravé jídlo plné vitaminů.

Například můžete využít mobilní aplikace jako OpenTable nebo TripAdvisor. Nejenže tímto způsobem snadno najdete nejbližší restaurace ve vašem okolí, ale dokonce si můžete prohlédnout jejich menu nebo hodnocení návštěvníků. Ideálně naplánujte dopředu, kam půjdete jíst, abyste se kvůli tomu neochudili o další zážitky z dovolené.

Pořádná svačina jako povinná výbava

Abyste si stravování bez fastfoodů ještě usnadnili, udělejte si ještě před odjezdem pořádný nákup potravin, které si s sebou budete brát jako zdravou svačinku. Nikdy totiž nesmíte dovolit, aby hlad překročil “snesitelnou” hranici. Pak je totiž mnohem pravděpodobnější, že se vrhnete na první jídlo, které vám přijde pod ruku, a ještě se pořádně nacpete.

Aby vás svačinka nasytila na dlouhou dobu, měla by být bohatá na bílkoviny. K tomu jsou ideální ořechy a semínka, které si jednoduše zabalíte do tašky či do batohu, ať už míříte kamkoliv. Skvělou volbou je také sušené ovoce, které vás nasytí díky vysokému obsahu kalorií a stejně jako ořechy je dost odolné, takže přežije prakticky jakékoliv počasí. Jestliže nevíte, jak by měl váš jídelníček vypadat, nechte si před odjezdem poradit od profesionálních výživových poradců.

Hlad je přestrojená žízeň

Jelikož na cestách obvykle zcela vypadnete ze svého zaběhnutého režimu, může se stát, že začnete zapomínat pít. Když organismu chybí voda, dává vám vědět nejen skrz žízeň, ale také tím, že vás přepadne nekontrolovatelná chuť na něco slaného. Proto s sebou neustále noste láhev vody a kdykoli se vám bude zdát, že na vás přichází hlad, zkuste se nejprve pořádně napít. Pokud chutě neustanou, sáhněte po vaší zdravé svačince.

V případě, že se chystáte popíjet něco ostřejšího, měli byste na dodržování pitného režimu myslet dvojnásob. Jestliže se ostatní rozhodnou zajít na skleničku a vy nebudete chtít kazit partu, raději sáhněte po suchém víně, vodce nebo ginu, protože jsou o něco “lehčí” než pivo nebo míchané koktejly plné cukru. Buďte však střídmí a zůstaňte u jedné nebo dvou skleniček, i tak se jedná o prázdné kalorie, které by mohly kompletně zmařit vaše celodenní snažení.

Na zdravé stravování je třeba dbát, ale neznamená to, že se okolo něj musí točit celá vaše dovolená - v první řadě byste si ji měli užít. Pokud někdy zhřešíte, vykompenzujte to tím, že si naplánujete nějakou aktivitu, při které se zapotíte. Přivstaňte si a dejte si patnáctiminutový trénink nebo ujděte část plánované trasy pěšky namísto toho, abyste sedli na autobus. Zbavíte si tak výčitek a svůj pobyt si o to víc zpříjemníte.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se stravovat na cestách, abyste nepřibrali?