Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vybavit na podzimní kempování v přírodě

Kempování patří mezi oblíbené koníčky pro volný čas, a to zejména v létě. Ovšem i podzim je skvělým obdobím, kdy můžete vyrazit do přírody a užít si relax. Je však důležité se dobře připravit, aby vás nezaskočila proměnlivost počasí na podzim.

Výběr spacáku

Jedním z nejdůležitějších prvků, které pro podzimní kempování budete potřebovat, je rozhodně spacák. Ten vás udrží v teple, i když venku zrovna prší, či je počasí velmi chladné. Vybírat můžete z mnoha různých produktů. Při výběru byste se měli zaměřit, do jakého počasí se spacák hodí. Nejrozšířenější jsou třísezónní mumie, které jsou vyrobeny z hřejivých materiálů, a přitom je lze snadno skladovat.

Ve specifikaci spacáku zpravidla najdete teploty, do kterých se hodí. Jde o tři kategorie: komfort, limit a extrém. Jestliže je komfortní teplota 5 °C, znamená to, že při takovéto venkovní teplotě se pohodlně vyspíte. Limit pak bývá pod nulou a určuje teplotu, při které se stále dobře vyspíte. Extrém je pak krajní teplotou, při které spacák dostatečně zahřeje, ovšem nemůžete očekávat velké pohodlí.

Karimatka

Ke spacáku by vám rozhodně neměla chybět také karimatka. Podzim je chladný, od země jde zima a je proto důležitá dostatečná izolace. Karimatka navíc poskytuje také pohodlí. Ovlivňuje také vlastnosti spacáku, pokud tedy chcete být opravdu v teple, bez tohoto komba se neobejdete.

Běžně dostupné jsou karimatky z normální pěny, ty jsou lehké. Pěna je totiž porézní, ovšem s tím souvisí také nevýhoda – tato karimatka neizoluje ideálně, v nízkých teplotách proto může být nekomfortní. 

Pěnová karimatka poslouží jako skvělá podložka, aby vás netlačil podklad při ležení či sezení. Ovšem pokud je podzim opravdu chladný, lepší volbou jsou karimatky z EVA pěny. Ty dokáží mnohem lépe izolovat, jelikož mají uzavřené póry. Nabízí tak dlouhou životnost, přičemž nesají vodu a jsou lehké.

Další variantou jsou pak nafukovací karimatky. Na těch se leží skvěle, ovšem s izolací to může být horší. Vybírejte proto modely, které mají speciální izolační vrstvy a jedinou izolací tak není pouze vzduch.

Přístřešek

Vzhledem k četnosti dešťů na podzim se neobejdete ani bez vhodného přístřešku. Oblíbenou volbou jsou stany. Ty mají mnoho různých podob, ať už sháníte stan pro jednoho, či třeba pro celou rodinu. Vybírat můžete z různých velikostí, rozložení, designu, materiálů a podobně. Ideální volbou je dvouplášťový stan, který poskytne ochranu před deštěm a větrem. Zejména mezi rybáři jsou pak oblíbené také bivaky. Jít může o jednoduché přístřešky, ovšem i promyšlené modely, které vás ochrání před nepřízní počasí.

Kvalitní oblečení

Při kempování se rozhodně neobejdete bez kvalitního oblečení. Právě to vám totiž pomůže udržet se v teple, i když je počasí zrovna nepříznivé. Oblečení na kempování musí být teplé, mezi oblíbené materiály patří merino vlna. Snažte se myslet na vrstvení, tak si udržíte optimální teplotu. Naprostým základem je spodní prádlo. Volte pohodlné boxerky, trenýrky a slipy, dostupné jsou i funkční kousky. Nepodceňujte ani ponožky, nohy v teple jsou naprostým základem. První vrstvou je tedy pánské spodní prádlo, druhou pak funkční tričko a kalhoty.

trenýrky
Zdroj:
trenyrkarna.cz

Následovat by měla teplá vrstva a na závěr nepromokavé oblečení. Nezapomeňte ani na oblečení, které je vhodné jako pyžamo při podzimním kempování.

Pokud vyrážíte kempovat, neměla by vám chybět karimatka, spacák a stan. Toto vybavení na kempování poskytne komfortní základ, společně s kvalitním oblečením. Mezi další doplňky, které vám pobyt v přírodě mohou zpříjemnit, patří například kempingový nábytek, vařič a nádobí. Můžete si tak sami uvařit a užít si příjemné posezení.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se vybavit na podzimní kempování v přírodě