Přejít k hlavnímu obsahu

NE strhaným slonům a hromadám odpadků. Víte, co je trvale udržitelné cestování?

O tom, že naše planeta tak nějak prožívá krizi, je znečištěná, až hrůza, a v oceánech plave tolik plastu, kolik si nechceme ani představovat, snad nemůže být pochyb. Jak se ale snaha člověka šetřit přírodu, ke které se teď obrací, promítá do tolik oblíbeného cestování?

Protáčíme panenky, když vidíme plastová brčka, jdeme do kolen, když se plasty válí všude kolem, protože PET lahve u nás stále ještě nejsou zálohované. Cestou do lesa míjíme hromadu pneumatik a starého harampádí. Zatímco jedna skupina lidí dává přírodě zabrat, ta druhá se snaží svoje chování změnit tak, aby měl život jednotlivce na planetu co nejmenší dopad. Třeba jezdí do práce na kole místo autem a používá látkové odličovací tampónky místo těch jednorázových. Ale co když se rozhodne cestovat?

V posledních letech se má spousta lidí dobře, letenky se dají sehnat levně, informací o nejrůznějších destinacích je na internetu požehnaně, a tak není divu, že se masově rozvíjí turistika. Což o to, cestování je skvělé – poznat cizí země a kultury, odpočinout si od práce, být chvíli někde jinde než tam, kde jsme celý rok. Má to ale svá „ale“.

Bude tahle pláž ještě krásná, až na ni vstoupí naše děti?

Pokud cestujete do turisticky protřelých oblastí po celé planetě, zřejmě se těšíte z pobytu v nablýskaných hotelech, všude je naklizeno, zeleň posečená a nikde ani smítko. Jenže když se vydáte do vesnice jen kousek od svého resortu, jste v šoku. Všude nepořádek, použité hygienické potřeby na hromadě s dalšími odpadky, výkaly a kolem toho všeho pobíhající zvířata. Třeba i slepice, kterou si místní později naservírují na talíře, nebo lidská mláďata.

Podobně jsou na tom pláže, na které se nevalí proudy turistů. Tam, kde je dneska pár drobností, může být za 20 let nevídaná skládka, protože nikdo nezakročí a věci budou přirozeně plynout. Přitom je naše planeta tak nádherná, rozmanitá a má co nabídnout a my bychom měli být rádi, že po ní můžeme cestovat. Jen mít snahu zachovat ji krásnou i pro další generace.

ruce s vodou
Při cestování podpořte místní obyvatele. Budou vděčnější než hotely a sítě supermarketů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Je nad slunce jasnější, že pro místní je to realita a že jinou ani neznají. Každý turista jim ale může vysvětlit, jak to funguje třeba v Evropě a jak můžou zmenšit svůj dopad na planetu aspoň v rámci svých možností. A ten, kdo chce posunout své nasazení ještě dál, se může přidat k některé z neziskovek, které se touto problematikou zabývají.

Na cestách to může být složitější

Možná už doma máte svoje kovové brčko a na nákup si zásadní nosíte látkovou tašku. Na cesty si ale nikdy nezabalíte všechno, co máte doma, a tak jste nuceni si tu a tam koupit kus plastu nebo cokoli, z čeho je nakonec nepořádek. Tomu se nikdo z nás nevyhne. Důležité ale je s odpadky vhodně naložit.

Co je „trvale udržitelný cestovní ruch“?

Ať už to zní jakkoli, přeložit si to můžeme jako způsobení co nejmenšího dopadu našeho cestování na planetu. Je jasné, že na týdenní dovolenou v Itálii nepojedete na kole místo autem, protože k tomuto týdnu by přibyly další dva, abyste se dostali na místo určení a pak i zpátky domů. Ale být ohleduplný jde i jinak.

Spousta rozhodnutí, která můžou k trvalé udržitelnosti přispět, závisí třeba na poskytovateli služby – například ubytování. Peníze, které turisti utratí v jedné lokalitě, by v ní taky měly zůstat a prospět tam. Třeba z nich lze zaplatit za menší služby místním (za čerstvou zeleninu, za dřevo na topení, za cokoli jiného).

Jako turisti se můžete ptát po suvenýrech, které jsou skutečně originální a pocházejí z dílny někoho místního. Snad každý zaznamenal, že v konkrétní oblasti mají skoro všechny stánky a obchody se suvenýry víceméně podobné zboží. Není divu, je to levnější a jednodušší na získání. Podpora by ale vypadala právě tak, že si pořídíte věrný suvenýr od konkrétního člověka, který na vámi navštíveném místě žije.

Jak na to? Cestování se nevzdávejte

Nemusíme přestat létat letadlem, ale můžeme, když budeme chtít. A když bude takových lidí spousta, ušetříme planetu aspoň trochu. Především se snažme, aby po našem pobytu zbylo na místě co nejméně odpadu. Než se vydáte na cestu, myslete na svoje lahve, krabičky na svačinu… Na cokoli, co minimalizuje dopad vaší cesty na konkrétní oblast.

Když se někam vydáte na vlastní pěst, zkuste spát u místních a právě jim za to zaplatit. Ocení to víc než hotely inzerované na celosvětově známých portálech. Stejně tak jim můžete zaplatit za jídlo a ještě získáte autentickou gastrozkušenost.

Místo suvenýrů, které uvidíte napříč jednou africkou zemí, ačkoli všechny vznikaly v Číně, si radši udělejte hezkou fotku. Ta zabere jedině místo na vaší paměťové kartě a nepodpoříte továrnu, ve které dřou zaměstnanci od nevidím do nevidím za tragicky nízký plat.

Nezapojujte se do akcí se zvířaty. O tom, jak „skvěle“ se mají sloni, na nichž celý den sedí obtloustlí turisti, a jiná zvířata, která se třeba musí předvádět, asi nemusíme dlouze psát. Znepokojivých videí s touto tematikou je na internetu víc než dost.

Trvale udržitelné cestování není tak složité. Zkusíte ho?

Zdroj

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

NE strhaným slonům a hromadám odpadků. Víte, co je trvale udržitelné cestování?