Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Haggis je národní skotské jídlo, u kterého je lepší raději neznat složení

Ať už vnitřnosti milujete, nebo je ze srdce nesnášíte, následující řádky se bez nich neobejdou. Seznamte se s haggisem – skotským jídlem, které je těchhle dobrot doslova plné.

Energie sbalená na cesty

Původ a autor tohoto skotského receptu není známý. Obecně se má ale za to, že haggis byl jakýmsi potravinovým balíčkem první pomoci už v 17. století. Je to totiž ten druh jídla, který si obyvatelé připravovali na cesty mimo domov, obvykle z věcí, co byly zrovna po ruce.

A protože ve velkém chovali ovce, je větší část pokrmu tvořena právě jejich vnitřnostmi. Aby držely pohromadě, pěchovaly se do ovčích žaludků. V prapůvodním receptu nechybí srdce, játra a plíce, ke kterým se přidává ovčí lůj, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a někdy i mletá ječná krupice.

Haggis je národním jídlem Skotska
Plněné ovčí žaludky vnitřnostmi nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli.
Zdroj:
Bigstockphoto

Óda na haggis

Že nejde o jen tak ledajaký skotský pokrm, dokládají i zmínky významných básníků a dalších skotských autorů. Třeba nejslavnější skotský básník Robert Burns sepsal Ódu na haggis, která dodnes patří mezi nejvýznamnější národní díla.

Zajímavostí je jistě i skutečnost, že haggis je neodmyslitelnou součástí sváteční tabule u příležitosti významných skotských svátků. Pochutnat si na něm můžete nejen 25. ledna, tedy v den, kdy se zmíněný skotský básník narodil, ale taky 30. listopadu, kdy místní slaví svátek svatého Ondřeje – patrona Skotska.

Chcete haggis ochutnat? Tady je recept

Pokud si na přípravu haggisu troufnete, pravděpodobně nebudete litovat. Na rozdíl od některých jiných světových „pochoutek“ v podobě sýrů s výkaly červíků nebo žraločího masa plného močoviny patří plněný ovčí žaludek mezi pokrmy naší tradiční české kuchyně bližší. Svým způsobem můžeme skotské národní jídlo přirovnat k našemu prejtu.

Co budete na přípravu haggisu potřebovat?

  • skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj
  • očištěný ovčí žaludek nebo vepřová či hovězí střeva
  • ovesné vločky
  • kroupy
  • jednu větší cibuli
  • olej a oříšek másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • muškátový oříšek a květ
  • čerstvě mletou sůl a pepř na dochucení
Haggis – „skotský prejt“
Národní pokrm Skotska nám může vzdáleně připomínat český prejt.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak na to:

Pokud jste ovčí žaludek nesehnali a rozhodli jste se haggis připravovat ve vepřovém nebo hovězím střívku, před použitím ho nezapomeňte alespoň na dvě hodiny namočit do vlažné vody. To proto, aby střívko změklo a sůl se z něj dostala ven.

Vrhněte se na přípravu skopových vnitřností, které uvaříte v osolené vodě, do níž přidáte pár kuliček nového koření a bobkový list. Vývar by se neměl vařit, ale táhnout zhruba dvě hodiny. Po uvaření vnitřnosti sceďte, nechte vychladnout, nakrájejte na menší kousky a pomelte v mlýnku.

Vločky a kroupy přidejte k masové směsi. Do pánvičky nalijte olej, přidejte máslo a osmažte na něm cibulku dozlatova. I tu následně přidejte k masu. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu vývaru, ve kterém jste uvařili maso. Nezapomeňte přidat špetku nastrouhaného muškátového oříšku a květu.

Směs osolte, opepřete a smíchejte. Jakmile bude směs dostatečně promíchaná, naplňte s ní žaludek nebo střevo pomocí plničky nebo speciálního cukrářského sáčku. Dávejte ale pozor, ať není směsi příliš, vařením totiž nabude. Střívko můžete po zavázání propíchat vidličkou. Minimalizujete tak riziko toho, že se během vaření protrhne.

Haggis vařte ve vodě ohřáté na 80 °C zhruba dvě hodiny. Jako přílohu můžete servírovat bramborovou kaši, přelitou whisky omáčkou. Pokud si chcete připadat doopravdy jako ve Skotsku, servírujte pokrm za zvuku dud a rozřízněte jej slavnostně až na stole před zraky ostatních strávníků. A pamatujte, že podle legendy mají vnitřnosti člověku dodat sílu přesahující samu přírodu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

56° 59' 0.7522", -3° 59' 58.9035"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Haggis je národní skotské jídlo, u kterého je lepší raději neznat složení