Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování se psem, jaké léky vzít s sebou?

Zážitky z dovolené si váš čtyřnohý miláček prostě nemůže nechat ujít. Aby ale s vámi na výlety za dobrodružstvím mohl bezpečně vyrazit, měli byste pro něj mít pro všechny případy dobře vybavenou psí lékárničku. 

Mnoho léků pro lidi může pejskům hodně ublížit. Nespoléhejte se proto na to, že svému psovi prostě něco půjčíte ze své lékárnička a raději pro něj dobře vybavte vlastní lékárničku. 

Nástrahy na cestách

Nejen v cílové destinaci, ale už po cestě k ní mohou vašeho miláčka potkat cestovní nepříjemnosti. Na jaké situace se připravit?

Cestovní nevolnost

Kinetóza alias cestovní nevolnost trápí lidi i pejsky. Během cesty proto udržujte ve vozidle čerstvý vzduch. Pokud váš pes cestování špatně snáší, pořiďte mu zklidňující veterinární přípravek třeba s thiaminem a theaninem.

Cestovatelský průjem

Zažívací potíže na cestách také nejsou jen záležitostí lidí. Pro případ průjmu vybavte psí lékárničku veterinárními probiotiky.

Otravný hmyz

Jaká by to byla dovolená bez výletů do přírody. Kromě repelentu pro sebe nezapomeňte na repelent pro pejska. Vybavte svého čtyřnohého kamaráda také obojkem proti klíšťatou. Vhodnou variantou mohou být také spot-on přípravky proti parazitům, které se aplikují na kůži. 

Přes všechnu ochranu se v rizikových lokalitách stále může stát, že pejsek nějaké to klíště chytí. V lékárničce proto mějte háček nebo pinzetu na jeho vytažení a dezinfekci. Pro pejsky se hodí dezinfekční přípravky na bázi jodu nebo peroxid vodíku. 

Oční kapky

Oční kapky dobře poslouží jako první pomoc v případě jakéhokoliv podráždění očí. Ať už od prachu a větru nebo cizího tělesa. 

Léky, které pejskovi dáváte pravidelně

Má váš pejsek alergii nebo epilepsii? Nezapomeňte doma léky, které mu pravidelně podáváte. Že je pejsek pravidelně odčervován je samozřejmostí.  

Co se taky ještě hodí

Při ošetřování pejska se vám dále budou hodit:

  • rukavice – při ošetřování nebo vytahování klíštěte musíte chránit i svoje zdraví,
  • nůžky s kulatými hroty – pejsek může být při ošetřování nervózní, o klasické manikúrní nůžky by se mohl nečekaným pohybem poranit. 
  • pinzeta – na klíšťata i třísky,
  • náplasti,
  • samodržící obinadlo
  • obvaz – v případě, že je pejsek hodně vyděšený, může být nutné obvazem stáhnout tlamu, abyste se k němu vůbec dostali a mohli mu poskytnout první pomoc,
  • botička pro případ poranění drápku nebo tlapky,
  • skládací miska – i pejskovi může být pořádné horko, nezapomínejte na jeho pitný režim a zabraňte přehřátí. 

Pokud si váš pejsek udělá nějaký úraz, snažte se ho uklidnit. Hlavně sami zachovejte chladnou hlavu. Pejsek vás pořád vnímá jako svého páníčka a důvěřuje vám, nervozita by se na něj přenášela. V případě vážnějších zdravotních komplikací pak vždy vyhledejte veterinárního lékaře. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování se psem, jaké léky vzít s sebou?