Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Casu marzu je předžvýkaný italský sýr plný živých larev

Je nějaké jídlo, které byste osobně nikdy nepozřeli? V pořádku! Každý z nás má svoje "oblíbené" pochoutky a pokrmy, ze kterých se mu zvedá žaludek jen při pouhém pomyšlení.

Ve světě ovšem existují pokrmy, na které jsou i naše olomoucké syrečky nebo třeba prejt krátké. A nejde jen o exotický balut nebo třeba žraločí maso plné močoviny.

I v oblíbených evropských destinacích se najdou „pochoutky“, na které nemá mnoho z nás dostatečně silný žaludek. Seznamte se, prosím – tohle je casu marzu…

Sýr, který už někdo jednou jedl

Casu marzu (někdy také nazývaný casu modde nebo casu cundhídu, italsky formaggio marcio) je specifickým druhem sýra vyráběným na Sardinii. Na tom by asi nebylo nic neobvyklého, pokud bychom nedoplnili, že je záměrně infikovaný larvami sýrohlodky drobné (Piophila casei).

Pokud by se vám tahle netradiční pochoutka dostala do rukou, pravděpodobně vám bude připadat, že už ji před vámi někdo jedl. A ona je to vlastně tak trochu pravda. Zmíněné larvy, které v sýrovém bochníku (varianta Pecorino Sardo) žijí, se jím totiž zároveň živí.

Specialita ze Sardinie
Casu Marzu vypadá, jakoby ho už někdo jedl. A ono je to vlastně i pravda.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mouchy, snězte si mě!

První fáze výroby je vlastně úplně obyčejná a svým způsobem nezajímavá. Z mléka ovcí sardinští pastýři vyrobí klasický sýr, který ale neuloží do lednice, nýbrž na přímé sluníčko.

Aby se k němu mohly dostat zárodky larev, odříznou mu kůrku a nechají svému osudu. Na sýr následně nasedají mouchy (zmíněné sýrohlodky drobné), které do sýra nakladou vajíčka. Jedna samice odhadem pět stovek.

Jakmile se larvy vylíhnou, začnou na sýru hodovat. Svým trávením totiž rozkládají tuky a zhruba za tři měsíce tak ze sýrového bochníku vznikne měkká, krémovitá kaše.

Casu Marzu s červíky
Casu Marzu je oblíbenou italskou pochoutkou, kterou ale na trhu jen tak nekoupíte.
Zdroj:
Bigstockphoto

Poskakující červi

Samotná sýrová hmota plná červíků a natrávených zbytků se pak dává na čerstvý chleba. To samozřejmě za předpokladu, že červíci ze sýra nevyskočí. Larvy se totiž umí vymrštit i 15 centimetrů do výšky!

Choulostivější jedinci a zvědavci s citlivějším žaludkem vkládají sýrovou hmotu i s červíky do pytlíku, odkud dusící larvy začnou po chvíli vyskakovat. Jakmile ustanou zvuky skokanů narážejících do pytlíku, značí to, že je sýr červů (do jisté míry) zbaven.

Afrodisiakum s pachutí, která vydrží hodiny

A jak vlastně tahle pochoutka chutná? Podle odvážlivců, kteří s ní už měli „tu čest“, má marzu kořeněnou, intenzivní chuť evokující středomořské pastviny a pachuť, která vydrží hodiny v ústech.

Taky se ptáte, kdo by o tohle stál? Někteří milovníci tohohle netradičního sýra ho prý považují za spolehlivé afrodisiakum. Jiní ale před jeho konzumací varují. Pokud larvu polknete, dokáže prý přežít i kyseliny v žaludku a doputovat až do střeva. Do něj se pak může pustit jako do jiné potravy a způsobit zvracení či krvavý průjem.

Ačkoli zatím nebyl žádný takový případ na Sardinii zaznamenán, jeho prodej je tady zakázaný. Z byrokratického pohledu se totiž jedná o potravinu napadenou parazity, což může vyvolat minimálně alergii, když ne nic horšího…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

40° 13' 53.4809", 8° 59' 54.1678"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Casu marzu je předžvýkaný italský sýr plný živých larev