Přejít k hlavnímu obsahu

Slovinsko mění podmínky pro vstup do země. Jak je to od 15. 7. 2021?

Letošní dovolená bude pro každého, kdo se chystá cestovat více státy a po vlastní ose, nejspíš pořádná divočina. Evropské země totiž neustále mění podmínky.

Tedy konkrétní podmínky, za nichž můžete vstoupit do země, a taky mění výjimky ze stanovených podmínek. Níž najdete informace aktuální k 15. 7. 2021, kdy došlo ke změně (tušíme, že nebyla poslední).

Co potřebujete pro vstup do Slovinska

Od 15. 7. 2021 už Slovinsko „nehraje“ na různě barevné státy a sjednocuje podmínky vstupu pro občany všech zemí. Pokud tu nechcete do 10denní karantény, pravděpodobně budete muset při překračování hranice ukázat očkovací certifikát, potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 nebo negativní výsledek testu. Evropský covid pas platí v elektronické i tištěné formě.

A teď konkrétněji. Test musí být PCR (ten platí max. 72 hodin), nebo antigenní (platí max. 48 hodin). Předložit můžete i pozitivní PCR test starší 10 dní, ale zároveň ne starší 6 měsíců, případně lze prodělání nemoci doložit i zprávou od lékaře (rovněž ne starší 6 měsíců).

Chcete-li se prokázat svou proočkovaností, potřebujete, aby uplynula i nějaká ta lhůta:

  • aspoň 7 dní od druhé dávky vakcíny Comirnaty (Pfizer/BionTech)
  • aspoň 14 dní od druhé dávky vakcíny Moderna, od první dávky vakcíny Janssen (Johnson & Johnson), od druhé dávky vakcíny Sputnik V (Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology), od druhé dávky vakcíny CoronaVac (Sinovac Biontech) nebo od druhé dávky vakcíny Sinopharm
  • aspoň 21 dní od druhé dávky vakcíny Vaxzevria (AstraZeneca) nebo od první dávky vakcíny Covishield (Serum Institut of India/AstraZeneca)

Pokud máte potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 a zároveň jste ve lhůtě 8 měsíců od projevu nemoci dostali první dávku vakcíny, taky vás do země pustí.

Pozor, stejné podmínky, jaké platí pro vstup do země, musíte dodržet i v případě, že se chcete ve Slovinsku ubytovat. Týká se to osob starších 18 let.

Výjimky z uvedených pravidel

Pro stanovená pravidla samozřejmě existují i výjimky. Jsou dvě:

  • Ničím se nemusí prokazovat osoba mladší 15 let, která cestuje s blízkými členy rodiny, opatrovníkem, učitelem nebo v rámci organizované skupiny, pokud těmhle osobám nebyla nařízena karanténa nebo jim byl zamítnut vstup do země.
  • Nově je povolen tranzit s podmínkou co nejrychlejšího opuštění země, maximálně můžete ve Slovinsku strávit 12 hodin. Nesmíte v zemi přenocovat a zastavovat musíte jen v nutných případech (například kvůli toaletě nebo čerpání pohonných hmot).

Zdroj informací

 
 

Místo

46° 3' 31.32", 14° 30' 20.1456"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Slovinsko mění podmínky pro vstup do země. Jak je to od 15. 7. 2021?