Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na finance při cestování

Všichni nadšení cestovatelé rádi sní o tom, kam by co nejdříve mohli zase vyrazit. Ale obvykle jim na to chybí čas a nebo také peníze.

Máte to také tak? Zde vám představíme několik tipů na to, jak při svých cestách ušetřit, abyste si jich mohli užít co nejvíce.

Binární opce

První možností, jak si zajistit finance na vaši další cestu je například využití binárních opcí. Jedná se o způsob investice, který je buď ztrátový nebo vynese jeho zadavateli přesně předem danou částku. Možností, jak takto na internetu obchodovat je několik. Několik příkladů je viz toto.

Kupovat jízdenky včas a přežít malé nepohodlí

Kromě binárních opcí, které vám mohou dát příjmový základ do vašeho cestovatelského rozpočtu, z něj také můžete méně čerpat. A to při každém aspektu vaší cesty. Základem je jízdenka nebo letenka do vámi zvolené destinace. Je vhodné ji kupovat několik měsíců, ale klidně i rok dopředu. Vhodné dny k nákupu jsou všední dny dopoledne, kdy na stránkách není takový přetlak, takže i ceny jsou nižší a uměle se nenavyšují počtem vyhledávání jinými uživateli. A to samé platí i o dnech, kdy se vydat na cestu. Pátky a neděle bývají obvykle nejdražšími dny, aby lidé stihli prodloužený víkend nebo někam vyrazili na celý týden. Ale úterý nebo čtvrtek už tak vytížené nebývají. Je také levnější jet brzy ráno nebo pozdě večer, i kdyby to znamenalo přespat na letišti.

Zapomeňte na taxíky

Nejjednodušší způsob, jak ušetřit, když dorazíte na místo, je chodit pěšky. Často toho tak vidíte mnohem více, potkáte se s místními, objevíte zapadlou restauraci ve dvoře, kde vám připraví domácí oběd s ručně dělaným pomerančovým džusem, než abyste skončili v předraženém řetězci na hlavním náměstí. Pokud je pro vás chození pěšky příliš namáhavé, nebo to máte například na ubytování nepřiměřeně daleko, volte raději městskou dopravu. I místní lidé se nějak dopravují, takže i když se bez předchozí přípravy zeptáte kolemjdoucích, jistě vám rádi pomohou. Ať už je vám dvacet nebo padesát.

Ubytování

Namísto velkých hotelů s zbytečně luxusními službami je někdy milé se ubytovat u místních. Třeba vše nebude tak naleštěné a vyčištěné, jako ve dvaceti patrovém komplexu vedle, zato se s vámi může rodina, u níž budete přebývat, podělit nejen o domácí stravu, ale také o tipy na místní kulturní a historické zajímavosti, nebo vám jejich děti připraví koncert místní lidové hudby.

Jezte jako místní

Ochutnat místní speciality je sice lákavé, ale často si tak můžete sáhnout hluboko do kapsy. A to ani nemusíte jet do zemí s vyšším HDP, než máme u nás. Stačí si jen chybně zvolit podnik k večeři a nemusíte se stačit divit, kolik vás útrata na konci dne bude stát. Proto je někdy lepší si zajít do obchodu nebo na místní trh a porozhlédnout se, co si kupují místní. Sýr od farmáře z vedlejší dědiny, jablka z nedalekého sadu, čerstvě chycené makrely, připravené jen dát na gril. Často si tak můžeme připravit chutnou krmi i sami a bez zbytečné přirážky. Pokud i tak zatoužíme po trošce luxusu a nebude se nám chtít trávit drahocenný čas v kuchyni, zkusme se opět inspirovat místními. Ti také obvykle nemají peněz na rozdávání, a tak si vybírají levnější místa, kde jim chutná. Pokud se tedy dostaneme kousek od centra, kde podniky bývají spíše předražené, a rozhlédneme se kolem, najdeme jistě několik místních občerstvení nacpaných lokálními obyvateli. Můžeme se tak spolehnout na to, že si jak smlsne náš jazýček, tak neutrpí naše peněženka.

Cestujte nalehko

Při balení nás někdy napadá, co všechno by se ještě mohlo hodit, a co kdyby náhodou pršelo, nebo jestli v ubytování budou mít fén na vlasy a ručníky. Skončíme tak s polovinou domácnosti sleženou na hromadě nevěda, jak ji do kufru příruční velikosti zabalit. Mnoho z těch věcí však nemusíme odhadovat, protože pokud jedeme do již předem zajištěného penzionu nebo hotelu, je možné jak propátrat jejich webové stránky nebo tam zavolat a na všechny potřebné maličkosti se zeptat. Může nám to tak ušetřit spoustu místa i kil, které s sebou nemusíme nutně brát z domova. Velkou úlevou je také jen příruční zavazadlo, za které obvykle neplatíme, a není nutné si připlatit za velký kufr. S malým batůžkem se nám totiž bude lépe chodit ulicemi města i se pohybovat v hromadné dopravě. Kartáček na zuby, pasta, hřeben, oblečení a doklady. Co více potřebujete? Plavky či snad zimní rukavice a kulich? Mnoho z těchto věcí se vám do malého batůžku vleze nebo třeba i do kapes bundy. A pamatujte, vždycky se všude dá přeprat, ať už v ruce, prádelně nebo na hotelu, a obvykle je možné si potřebné věci, i kdybychom na ně jednoduše ve shonu před odjezdem zapomněli, na místě koupit. Jediné, co koupit nelze, jsou doklady. Na ty proto pozor.

Půjčky na dovolenou

Co se obvykle nevyplácí je si na dovolenou brát půjčku. Celou akci to kvůli úrokům jenom zdraží, a vy se stejně budete pravděpodobně jen strachovat, jestli vše stihnete včas splatit. To už je lepší jeden rok návštěvu moře oželet a vyrazit třeba do místního kempu nebo pod stan. I za kopcem ve vedlejší dědině může být skvělá zábava. Koná se tam nějaký jarmek, hody nebo lokální slavnosti? Proč na ně nevyrazit a užít si k tomu ještě pořádnou spoustu zábavy? Však plavat se dá skvěle v každém větším jezeru, rybníku nebo řece.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak na finance při cestování