Přejít k hlavnímu obsahu

Elektrocentrála do karavanu a obytného vozu? Ideální řešení energie na cestách!

Více lidí než kdy jindy si užívá cestování s karavanem nebo v obytných vozech. Jak vybrat elektrocentrálu pro zálohu elektrické energie, která bude malá, tichá a s nízkou spotřebou?

Je výkon 2000 Wattů dostačující? 

Nejdůležitějším parametrem při výběru elektrocentrály je výkon, který potřebujete pro provoz využívaných spotřebičů. Níže naleznete příklady toho, co dokáže elektrocentrála o 2000 Wattech napájet ve stejnou chvíli

Běžné spotřebiče – scénář 1

Spotřebič a minimální potřebný výkon centrály

  • Elektrický infračervený zářič do karavanu 1 300 W
  • Crockpot – hrnec na pomalé vaření 250 W
  • Notebook 40 W
  • Nabíječka baterií mobilního telefonu 25 W

Běžné spotřebiče – scénář 2

Spotřebič a minimální potřebný výkon centrály

  • Elektrický gril 1 650 W 
  • Elektrická přikrývka 100 W
  • Notebook 40 W
  • Nabíječka baterií mobilního telefonu 25 W
Pro elektrocentrálu do karavanu nebo obytňáku, doporučujeme elektrocentrálu Rato R2000iS-2 o výkonu až 2 000 Wattů. Nepatří mezi nejlevnější (cena se pohybuje okolo 19 000 Kč), ale vydrží vám dlouho. Některými rádcovskými portály je hodnocena dokonce jako nejlepší na trhu.

Napájení menší klimatizace elektrocentrálou

V případě napájení vestavné nebo střešní klimatizace určené pro karavan či obytný vůz elektrocentrálou to není úplně jednoduché. V tomto případě jde totiž o spotřebiče poháněné elektromotorem, které vyžadují další dodatečný příkon elektrického proudu nutný pro rozběh spotřebiče. Doporučujeme proto obrátit se na profesionály, kteří vám poradí v konkrétní situaci. Pro názornost uvádíme tento dodatečný příkon tučně v tabulce. 

elektrocentrála Rato 2
Zdroj:
rato.cz

Klimatizace do karavanu a minimální potřebný výkon centrály

  • Chlazení střešní klimatizací Kronings A2000: 750 W + 1 500 W
  • Topení střešní klimatizací Kronings A2000: 700 W + 1400 W

Na co si dát pozor při provozu elektrocentrály

I provoz elektrocentrály má svá pravidla. Na tyto věci se určitě zaměřte.

Výfukové plyny 

Neumisťujte generátor poblíž otevřeného okna karavanu. Důležité je dostatečné větrání poblíž elektrocentrály.  Nedávejte ho ani pod karavan.

Déšť, sníh

Generátor je potřeba skladovat a udržovat v suchu. Pokud je to možné, nikdy nevytahujte generátor ven, když prší nebo sněží.

Nízké teploty v zimě

Centrály jsou běžně používány např. při horské turistice, caravaningu a podobných aktivitách i v teplotách -15 až -20 °C, takže něco vydrží.

Provoz ve vysoké nadmořské výšce

S nadmořskou výškou klesá výkon. Výkon agregátu klesá o přibližně o 3,5 % na každých 300 m nadmořské výšky. Provoz ve vyšších nadmořských výškách, a to zpravidla už od cca 1 500 metrů, proto může být problém kvůli řídkému vzduchu. Optimální provoz je zaručen ve výškách do 1 000 m n. m.

Generátor je skvělá volba (nejen) pro camping

Pokud rádi kempujete, ale tak nějak na vyšší úrovni a s elektřinou, generátor vám určitě bude dělat radost, ať už se zastavíte kdekoli. Pro tyto aktivity se hodí generátory do 4 000 wattů, protože nezaberou moc místa, nejsou těžké (což oceníte při manipulaci s nimi) a jsou i poměrně levné. Svědčí jim občasný provoz, a pokud zároveň patříte mezi kutily, oceníte je i jako zdroj napájení elektrického nářadí v dílně nebo na zahradě.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Elektrocentrála do karavanu a obytného vozu? Ideální řešení energie na cestách!