Přejít k hlavnímu obsahu

Tradiční řecký salát si zamilujete! Osvěžující rychlovku navíc připravíte během několika minut

Řecká kuchyně je neuvěřitelně rozmanitá, chutná a zdravá. Její recepty zkoušíme hlavně během prázdninových měsíců. Třeba takový řecký salát je na léto doslova jako stvořený.

Čerstvé suroviny a kvalitní olivový olej jsou základ

Základem řecké kuchyně je čerstvá zelenina, bylinky a hlavně kvalitní olivový olej. Říká se, že tajemství řecké dlouhověkosti spočívá právě ve zmíněném olivovém oleji. Třeba Kréťané za rok spotřebují neuvěřitelných 25 litrů „oliváče“ na hlavu a tvrdí, že kudy teče, tudy léčí. Olej nesmí chybět v žádném pokrmu teplé nebo studené řecké kuchyně. A Řekové ho dokonce užívají i zevně – třeba k ošetření ranek, vyrážek nebo dalších kožních problémů.

Ale zpátky k řecké kuchyni! Díky čerstvým bylinkám jsou její pokrmy neuvěřitelně výrazné a chutné. Kromě bylinek a čerstvé zeleniny v ní nechybí ani skopové a jehněčí maso nebo aromatické ovčí a kozí sýry. Nejznámější je určitě halloumi – polotvrdý sýr, vyráběný převážně na Kypru, který obsahuje jak ovčí, tak kozí mléko. A zapomenout nesmíme ani na fetu, která zraje v solném roztoku minimálně dva měsíce a přidává se do oblíbeného řeckého salátu.

Tajemství originálního řeckého salátu spočívá v jeho jednoduchosti

Tradiční řecký salát je společně s proslulým tzatziki pro horké letní dny doslova jako stvořený. Je totiž plný křupavé zeleniny, lahodného olivového oleje a aromatického koření. Hned po prvním soustu příjemně osvěží a dodá tělu řadu cenných minerálů a vitamínů. Když k tomu všemu připočtete ještě množství vlákniny, která má blahodárný vliv na naše trávení, jen stěží byste hledali lepšího společníka do parních letních dnů.

A jak si tradiční řecký salát (Horiatiki/Xoriatiki salata) připravit? Jeho tajemství se ukrývá v prosté jednoduchosti. Základem je ale čerstvá zelenina, ideálně ta od lokálních farmářů a kvalitní, extra panenský olivový olej (pro lepší autentičnost sáhněte při nákupu po tom řeckém). Pak už jen stačí přidat čerstvé bylinky a kvalitní fetu.

Na surovinách nešetřete

Potřebovat budete zralá a masitá rajčata, zelenou okurku, olivy kalamata s peckami, červenou cibuli, sýr feta a olivový olej. Z bylinek by vám nemělo chybět sušené oregano a na dochucení použijte špetku soli (podle slanosti sýru feta), zelený pepř a kapku červeného vinného octa. Někde se můžete setkat také s variantou řeckého salátu, do kterého se přidává i další zelenina, včetně nejrůznějších zelených salátů nebo paprik.

Jednotlivé druhy zeleniny nakrájejte na větší kusy do misky. Přidejte vinný ocet dle chuti, zelený, pepř, sůl, sušené oregano a olivový olej. Vše důkladně promíchejte a ihned servírujte s fetou položenou na zelenině, kterou znovu přelijete olivovým olejem a posypete bylinkami. Salát můžete jíst jen tak nebo s čerstvě upečeným, křupavým a světlým chlebem.

 
 

Místo

37° 59' 16.2816", 23° 43' 42.1752"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tradiční řecký salát si zamilujete! Osvěžující rychlovku navíc připravíte během několika minut