Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koupit last minute zájezd, abyste z něj opravdu měli radost

Nejdřív nás likvidoval koronavirus, teď na nás nepřímo dopadá válka na Ukrajině. Inflace mává s našimi rodinnými rozpočty, a tak není divu, že jdou na odbyt last minute zájezdy.

Jak si ale takový last minute vybrat, kdy a kde na něj číhat a na co si dát pozor? Poradíme vám!

Co je last minute zájezd?

Tenhle druh nabídky mají turisti rádi kvůli její nižší ceně. Ta je ale samozřejmě vykoupena tím, že při čekání, jestli se zájezd opravdu dostane do slevy, vám ho může vyfouknout banda jiných turistů, kteří prostě nechtějí nic nechat náhodě a koupí si ho i za plnou cenu.

Last minute nabídka se obvykle vyhlašuje 1–1,5 měsíce před odjezdem. Taky si ale můžete jednoduše koupit zájezd, na který odletíte za pár dní nebo třeba hned zítra.  

To, že za zájezd zaplatíte míň, ale neznamená, že byste byli jakkoli znevýhodněni. Dostanete klasickou smlouvu a služby na místě můžete očekávat do puntíku stejné jako ti, kteří zaplatili plnou cenu (nebo měli slevu na first minute, což je vlastně opak last minute).

Od last minute nabídek byste ale neměli mít nereálná očekávání. Cena nejspíš nespadne drasticky. Obvykle jde o 10–50 %, v závislosti na konkrétním zájezdu. Nejvíc se dá ušetřit na last minute nabídkách luxusnějších zájezdů

Nevýhody last minute zájezdů

Za last minute ceny se jen doplňuje kapacita zájezdu. To znamená, že je volných jen pár míst, takže mnohačetná skupina nebo rodina nemá příliš velkou šanci na úspěch. 

Zároveň výběr takových zájezdů není příliš velký. Jde o zájezdy, o něž nebyl takový zájem, jaký se očekával. I tak to ale může být právě pro vás fantastická dovolená!

last minute zájezdy
Last minute zájezdy seženete i 1,5 měsíce před odletem. Ale taky můžete odjet třeba zítra!
Zdroj:
Shutterstock

Tipy, jak pořídit co nejlepší last minute

Abyste si dovolenou nakonec pěkně užili, řiďte se prověřenými pravidly. Patří k nim třeba následující:

  • Sledujte nabídky více cestovních kanceláří a agentur. 
  • Srovnávejte nabídky. To, co na jednom portálu seženete za 15 000 Kč, můžete na jiném dostat o tisícovky levněji.
  • Ověřte si původní cenu zájezdu. Stejně jako u čehokoli dalšího, i u zájezdu může být cena uměle navýšena a z ní vypočítáno něco, co rozhodně není sleva.
  • Jestli už víte, že jste kápli na to pravé, zamluvte to hned přes internet, ať vám to cestou na pobočku někdo nevyfoukne.
  • Chtějte veškeré informace a sami pak ověřte, jak na tom nabízený hotel je a jaké jsou na něj ohlasy.
  • Před podpisem si pořádně přečtěte smlouvu. Když je nabídka nápadně výhodná, může někde být háček. V inzerátu třeba může být 4* hotel, ale ve smlouvě jen 3* hotel, ubytování nebude na pláži, ale dva kilometry od ní, případně z all inclusive zbude jen smutná snídaně.
  • Ve smlouvě si hlídejte i vysoké sankce a pokuty za zrušení zájezdu z vaší strany. Nikdy nevíte, co se může stát za pět minut.

Nezapomínejte, že i když jde o last minute, nemáte nejmenší povinnost slevovat z požadavků kladených na cestovní kancelář nebo agenturu. Všechno musí být tak, jako byste si zájezd koupili za plnou cenu. 

Super last minute pro dobrodruhy 

Improvizace vám není cizí? Pak můžete zkusit i super last minute nabídky. Při nich to chodí tak, že odlétáte třeba za pár hodin! Chcete-li být do poslední chvíle napnutí, kde strávíte letošní dovolenou, klidně na tohle přistupte. I tady platí, že ačkoli za zájezd zaplatíte míň, máte nárok na stejné služby jako ti, kteří ho platili „v plné palbě“. 

Tyhle zájezdy pořídíte na internetu nebo přímo na letišti, přičemž cena oproti té původní obvykle klesne o 20–70 %. A je to super adrenalin!

Doporučuje se ale mít s sebou za každou cenu cestovní pas (ne jenom občanský průkaz), protože nevíte, kam vás osud zavane.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak koupit last minute zájezd, abyste z něj opravdu měli radost