Přejít k hlavnímu obsahu

Chorvatský ostrov ve tvaru srdce láká zamilované

Zamilovaní ho milují. Ostrov Galešnjak jim neučaroval díky prvotřídním službám nebo nějakému kulturnímu programu, rádi na něj jezdí kvůli tomu, jak ho příroda zformovala. Jeho tvar má pro ně zvláštní symboliku.

Ještě v roce 2008 nikdo vyjma rodiny vlastníka o unikátním vzhledu neměl ani tušení. Ostrov v Jederském moři patří Chorvatovi, který ho do té doby nevyužíval pro turistické účely. Nikdo tady nežil, nesmělo se sem. Až do doby, kdy se ostrov objevil na Google Earth.

Tehdy začaly majiteli chodit žádosti o umožnění návštěvy místa. Hlavně od zamilovaných dvojic. Ze začátku byl pan Jureško hodně překvapený, pak si uvědomil, že učinit z Galešnjaku turistickou atrakci se rozhodně vyplatí.

ostrov Galešnjak
Skoro jako srdce, že?
Zdroj:
Shutterstock

A vyplatilo se. O vstup na ostrov je velký zájem. Především ze strany snoubenců, kteří sem přijíždějí, aby si vzájemně řekli „ano“. Atmosféře pomáhá i to, že tu nikdo nežije, je tu absolutní klid.

Na velkém zájmu má podíl i i velmi dobrá poloha ostrova – 600 m od břehu, 6 km od přístavu Biograd na Moru, 16 km od velkého letoviska Zadar. Zamilovaní sem jezdí při dovolené z těchto míst, často do Chorvatska ale míří hlavně kvůli Galešnjaku.

Příroda má srdce ráda

Pevninu, kterou voda vymodelovala do podoby symbolu lásky, najdeme na světě na více místech světa. Příroda má tento tvar ráda. Setkat se s ním můžeme například u Velkého bariérového útesu u severního pobřeží Austrálie, nedaleko Jižní Koreje, Fidži, Kanady, ve Venezuele v řece Orinoko…

Galešnjak ovšem bývá označován jako jeden z největších a nejpovedenějších. Ve velké oblibě mají lidé také podobně vyhlížející kus země u Bucks Harbor v americkém Maine.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

43° 58' 42.5892", 15° 22' 59.682"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chorvatský ostrov ve tvaru srdce láká zamilované