Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdrsnější hospoda a nejtvrdší rybáři světa? Na Aljašce v Dutch Harbor

Fouknete do něj a on upadne? Někdo takový by v okolí přístavu aljašského Dutch Harbor moc dlouho nepřežil. Tohle je místo pro opravdové drsňáky. Mívali tu jednu z nejnebezpečnějších hospod na světě a obživa na rybářské lodi, to také není žádný med.

Rybaření, právě to je v místním přístavu tím hlavním, čím si lidé mohou vydělat. Ale nepředstavujte si, že rybář nahodí vlasec a pak s termoskou kávy čeká, až zabere Moby – Dick, který ho nasytí na týden. Tady to probíhá trochu jinak. Vyhodí se sítě, vytáhne úlovek, ryby se pak musí roztřídit, zpracovat, upravit do „rybích cihel“, zmrazit, to vše v ohromném tempu.

„Na vstupní pozici jsem si tu v přepočtu vydělal od 90 do 300 tisíc korun měsíčně,“ říká Pražan Daniel Hoksza, který ze zdejšího přístavu několikrát vyjel na pracovní „trip“ rybářskou lodí. Získat se dá i víc, všechno záleží na počasí, na štěstí, na tom, jaký druh ryby v dané sezóně můžete lovit, a také na ostatních členech posádky. Všechno musí fungovat strojově jako sovětská hokejová reprezentace, jinak se celý proces lovu zpomalí a výdělky klesají.

Zátiší s lodí a sítí, každodenní obraz Dutch Harbor.

Na lodi pozor na cikulárku

Dobré finanční ohodnocení je ovšem vykoupeno olbřímí dřinou plnou nebezpečí. Loď se zhoupne na vlně, někdo padne na tlačítko a to spustí cirkulárku, kterou zrovna čistí technik. A aparát se mu zařízne do ruky. Lidé prchají, protože se na podlahu řítí sloupec dvacetikilových „rybích cihel“. Ony rybí cihly musíte cpát do poškozené přihrádky v mrazáku, kam se nevejdou, technik to neopraví, protože je lempl. Díky tomu si zhuntujete záda, ale prášky vám na to dát nechtějí, protože jich většinu spotřeboval někdo, kdo se na lodi léčí ze závislosti. To a mnoho jiného Daniel Hoksza skutečně zažil a leccos z toho popisuje na webu Beringseaversus.me, který poskytuje i cenné informace pro uchazeče o tuto práci.

Dutch Harbor, to nejsou jen drsné podmínky a drsní lidé. Skrývá také nádherné pohledy na moře jako ten od skalní dominanty pobřeží Priest Rock, muzeum věnované obyvatelům Aleutských ostrovů, možnost vidět ve volné přírodě velryby, orly nebo se podívat do jeskyně obývané medvědy… no, to poslední raději ne. Pamatujte, že medvídek Pú je jen literární postava. Pravý chlupáč vám při návštěvě čaj s medem rozhodně neuvaří.

Pěkně tvrdé podmínky tu byly odjakživa, nicméně roku 1942 trošku přituhlo. To když se sem přestěhovala část americké flotily po vybombardování havajského Pearl Harbor. I na Dutch Harbor Japonci útočili, ale nezpůsobili tu zdaleka takové škody jako na Havaji. To vlastníci nejvyhlášenější hospody v okolí museli odstraňovat škody po rvačkách poměrně často.

Elbow Bar – místo, kde byste výpočty exponenciálních rovnic nikoho neoslnili

Elbow Bar, to byla legenda. Kdo měl nutkavou potřebu změnit vzhled svého obličeje, tomu stačilo postavit se doprostřed lokálu a nahlas prohlásit něco kontroverzního. Ne nadarmo se tato hospůdka pravidelně dostávala do nejrůznějších žebříčků nejnebezpečnějších hostinců USA, Ameriky nebo celého světa.

Přístav na pozadí nádherné přírody oblasti Unalaska, to je Dutch Harbor.

Ke konci dvacátého století to v ní už neprobíhalo tak drsně a vedle námořníků ji hojně navštěvovali i turisté. Na začátku nového tisíciletí pak přišel její konec a dveře se navždy zavřely. Dokud ovšem fungovala, panovala v ní specifická atmosféra, místo mělo rozhodně své kouzlo.

Tak třeba nad barem visel zvon. Kdo ho rozezvučil, ten dával najevo, že příští runda jde na jeho účet. Nějaké zazvonění „jen tak“ tu pochopení nikdy nenašlo. Jakmile se ozvalo zvonění, jeho původce musel pozvat celou hospodu, i když třeba za provázek zatáhl, aniž by věděl, co to v Elbow Baru znamená.

 

 
 

Místo

53° 54' 24.1776", -166° 31' 14.16"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdrsnější hospoda a nejtvrdší rybáři světa? Na Aljašce v Dutch Harbor