Přejít k hlavnímu obsahu
na koloběžce na dovolenou - Cestovinky.cz

Na koloběžce už se jezdí na dovolenou třeba i do Alp

Jen se odrazíte a už vyrážíte na dovolenou. Dojedete do zahraničí a pak už se kufry se vezou kousek od vás spolu s celým zázemím. Spadlý řetěz, problém s nacvaknutím pedálu nebo nefunkční přehazovačka nehrozí. Jedete na koloběžce.

Určitě jste si v poslední době všimli rozmachu koloběžek – prodávají se na každém rohu, objevují se i půjčovny, na cyklostezkách a silnicích se objevují šílenci rychle svištící vedle aut bez cyklistických pedálů. Uvidíte je zhusta i na chodnících, ovšem to není tak docela podle předpisů.

Populární začínají být i výjezdy do zahraničí. Nejdřív to začalo jako zábava skupin přátel nadšených pro tento dopravní prostředek. Jedna z nejúspěšnějších z nich pomohla výrazně tento sport zmedializovat v Česku. Šlo o projetí celé trasy Tour de France 2013 den před pelotonem.

Když je třeba překonat vodu, poslouží cyklistům i koloběžkářům loď.

Čtveřici Čechů, jednomu Finovi a jednomu Holanďanovi se povedlo překonat i brutální stoupání v Alpách a v Pyrenejích. Ovšem šlo o špičkové sportovce patřící několik let mezi koloběžkářskou elitu, mezi nimi i bývalí vynikající atleti.

S koloběžkou lze už vyrazit na dovolenou i organizovaně. Vyloženě koloběžkářských zájezdů je hodně poskrovnu, ovšem některé adrenalinové cestovky pořádající cyklozájezdy vítají i jezdce bez pedálů (aby ne, vždyť na koloběžce lze zvládnou i královský cyklistický závod Tour de France).

Takové výjezdy mají tu výhodu, že se cestovka postará o vaše věci a vy jen bezstarostně svištíte krajinou. A když se zrovna necítíte dobře nebo se chcete zotavit z únavy předešlého dne, svezete se doprovodným autem nebo jachtou, zatímco vaši kamarádi drandí kolem řeky.

Hodně populární jsou proto mezi cestami s koloběžkou zájezdy do Holandska, ale také do francouzských nížin. Mimochodem, Nizozemsko je hodně přátelská země pro cyklisty a koloběžkáře. Má asi 15.000 km cyklostezek vedoucích téměř výhradně jen po rovině (nejvyšší bod země najdeme ve výšce 322 m n. m.). Přilby nejsou povinné, musíte mít světlo, odrazky a zvonek.

Autor:

Markéta Lomská

O autorovi:

Máme rádi, když je cestování trochu akční. V tomto duchu jsme v roce 1992  založili rodinnou cestovku Extrem tour. Místo davového sledování průvodkyně s červeným deštníkem nad hlavou radši strávíme dovolenou na kolech, na in-line bruslích, ve vysokých horách nebo na lodi. Je to daleko větší zábava.

Další blog ke čtení:

Mont Saint Michel - Cestovinky.cz

Tajemná Bretaň: K menhirům a zámkům jezdíme na kole i na lodi

Tajemné rituály druidů, širé pláně s majestátními menhiry a dalšími památkami po keltských stavitelích, rozeklané pobřeží půvabné kanály zařezávající se do krajiny – tak vypadá Bretaň v romantických představách mnoha z nás.