Přejít k hlavnímu obsahu

Život jako z pohádky. Vodopád Múlafossur stráží dvanáct vesničanů

To, co činí Faerské ostrovy tak výjimečnými, je jejich surová krása a skutečnost, že nejsou zatíženy turismem tak, jako třeba Island, ke kterému ostrovy mnozí cestovatelé přirovnávají. 

Časopis National Geographic vyhodnotil toto souostroví jako nejkrásnější na světě. A my mu musíme dát za pravdu. Pokud si libujete v typickém severském počasí, máte chuť a čas objevovat zapomenuté skvosty naší planety a toužíte spatřit poslední kouty nedotčené přírody, jsou pro vás ostrovy jasnou volbou.

Faerské ostrovy vypadají na první pohled jako výjev z nějaké romantické pohádky nebo líbivého fantasy příběhu. Rozeklané skály, v nichž se každou chvíli objevuje stříbrný pramen bezejmenného vodopádu, zelené kopce a ostrůvky, které vypadají jako z jiného světa nebo maličkaté vesničky, kde žije jen několik desítek stálých obyvatel – to jsou Ovčí ostrovy. Proč zrovna ovčí? Protože faerské znamená v překladu ovčí. A ovcí je tady více než obyvatel.

Vodopád Múlafossur
Vodopád najdete nedaleko maličkaté vesničky Gásadalur, kde žije zhruba desítka stálých obyvatel.
Zdroj:
Bigstockphoto


Ale zpátky ke zdejší panenské přírodě. Pokud patříte mezi milovníky vodopádů, pak vám jistě učaruje jeden z nich. Jeho jméno je Múlafossur  a najdete ho v maličkaté vesničce Gásadalur, kterou obývá +- 12 stálých obyvatel. Těm se každý den naskytne úchvatný pohled na zelené louky s pasoucími se ovcemi a rozeklané černé skály, z nichž se valí voda do hloubky 30 metrů.

Múlafossur prakticky nemáte šanci minout. Objevíte ho po asi 15 minutách jízdy automobilem východně z letiště. U vesničky je malé parkoviště, odkud to máte k vodopádu pouhé dvě minuty pěšky. Už zdálky uslyšíte jeho hřmotný hlas informující o nezkrotné síle. Nenajdete tady žádné ploty ani cedule varující před nebezpečím pádu. Jeden z divů Matky přírody je nevyzpytatelný a fotku krásného vodopádu si musíte jednoduše zasloužit.

Vodopád Múlafossur na Faerských ostrovech
Abyste si mohli udělat fotku vodopádu, musíte být náležitě opatrní. Nejsou tady totiž žádné ploty ani výstražné tabule.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jedinými společníky vám budou volně se pasoucí ovce a vodní ptáci, kteří se vrhají z útesu střemhlav dolů, aby mohli těsně nad hladinou zcela nerušeně vzlétnout vzhůru. Pokud vás přepadne chlad a touha po něčem teplém, můžete se vydat do zmíněné vesničky, kde mají malou kavárnu. Její otevírací doba je ale nepravidelná. Když se místní rozhodnou, že dneska nepracují, tak prostě bude zavřeno.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

62° 6' 27.288", -7° 26' 7.6992"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Život jako z pohádky. Vodopád Múlafossur stráží dvanáct vesničanů