Přejít k hlavnímu obsahu

Dubajské stavby: Luxus a neuvěřitelná architektura

Dubaj – to jsou elegantní mrakodrapy odrážející se v hladině modrých jezírek a horké písečné duny. Chladivé sklo a horký písek představují dvě fascinující tváře Dubaje. Dnes vám ukážeme tu tvář, která někdy i popírá snad zákony přírody.

Dubaj je pro mnohé synonymem luxusu, světových butiků a úžasně výhodných nákupů. Dokonce se sem pořádají i speciální zájezdy na nejrůznější nákupní veletrhy

Dalším atributem tohoto arabského emirátu je také poušť. Povinností jsou projížďky na velbloudech nebo v džípech, příjemným kulturním zážitkem pak mátový čaj ve stanu pouštních beduínů.

Jenže tím, co vás rozhodně zaujme na první pohled, nebude horký čaj ani exotický parfém, budou to neskutečné stavby, které tu každým rokem vyrůstají jak skoro houby po dešti (např. v roce 2020 zde má stát stavba s prostým názvem The Tower, které má mít 186 metrů navíc než Burj Khalifa). Do výšky mnoha set metrů se tu tyčí konstrukce štíhlých proporcí, které mnohdy mají tak bizarní tvary, že je záhadou, jak odolávají gravitaci. Podívejte se s námi na ty nejkrásnější z nich!

Nejvyšší budova světa Burj Khalifa si může ještě pár měsíců užívat své prvenství. Ale mrakodrapy se poslední dobou rojí stále rychleji.
Zdroj: Bigstock.com

Burj Khalifa

Dvoupatrové výtahy nebo luxusní bazén jsou jedny z mnoha vymožeností, které vám nejvyšší mrakodrap světa nabízí. Jednou z dalších pak je třeba speciální systém, který recykluje dešťovou vodu a využívá ji právě ve zdejším bazénu. Geniální, že?

„Burdž“ znamená arabsky věž a ze špičky Burdž Chalífa se můžete opravdu dobře rozhlédnout – nad veřejnou pozorovatelnou pak najdete ještě soukromý klub. Z výšky 828 m si možná ani nevšimnete, že celý mrakodrap stojí v umělém jezírku. Celá výstavba trvala 6 let.

Arabská vlna ze skla - to je Jumeirah.
Zdroj: Bigstock.com

Jumeirah Beach Hotel

Překrásný moderní hotel upoutá svou vybranou elegancí a originálním tvarem. Byl totiž navržen jako obří vlna, ve které se odráží celá Dubaj. Vnitřní design odpovídá čtyřem přírodním elementům – vodě, zemi, vzduchu a ohni. Mají tu celkem 589 pokojů k dispozici a 20 restaurací a barů. Navíc je z něj krásný výhled na Burdž al-Arab. Ten je vidět ještě ze slavného dubajského vodního parku Wild Wadi, který je hned vedle hotelu.

Dubaj má na mnoha místech atmosféru jak z pohádek Tisíce a jedné noci.
Zdroj: Bigstock.com

Burdž al-Arab 

Nejluxusnější hotel světa, tak je často označován mrakodrap unikátního tvaru plachetnice, Burj Al Arab. Nachází se na umělém ostrůvku a tak skutečně ční z moře jako přijíždějící koráb. A teď zbystřete, uvnitř je - 8 zlatem oplývajících restaurací a barů, 202 mezonetových apartmánů. Některé mají až 780 čtverečních metrů. Vnějšek budovy je navíc osvětlen různými barvami tak, aby co nejlépe vyjadřoval proces zapadání slunce. Zde si budete připadat jak v ráji.

INZERTNÍ SDĚLENÍ: Na textu se podílela cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování do exotických lokalit včetně Karibiku nebo moří kolem Antarktidy.
Navštive spolu s námi jedinečná města a památky Arabského poloostrova. Poznjete ono pověstné kouzlo, které už tisíce let láka Evropany na exotické souhře pouště a průzračných mořských vln.   
Nejluxusnější hotel světa Burj Al Arab stojí na jednu noc asi 25 tisíc Kč.
Zdroj: Bigstock.com

Pevnost Al-Fahidí

Poněkud staršího data, avšak také zajímavá, je jedna z nejstarších staveb v Dubaji, pevnost Al-Fahidí. Pochází z roku 1799 a původně šlo o obranou pevnost, od roku 1970 je ale tento skvost arabské architektury zrekonstruován a přeměněn v muzeum dubajské historie. Můžete se tu přiučit třeba něco o tradičním lovu perel, o starých řemeslech či zhlédnout pohřebiště staré 5 tisíc let.

Hudba budoucnosti - Dubai City Tower

Celé 2 km vysoká stavba? Zní to jako další plán na Babylonskou věž, tentokrát ale bude stát v Dubaji. Zatím jde pouze o projekt, který má svůj začátek v roce 2008 a termín dokončení by byl stanoven na rok 2025. Věž bude 7x větší než Empire State Building v NY a 3x větší než Burj Khalifa.

Pokud si dubajští projekt opravdu rozjedou, půjde o nejvyšší budovu světa. Zároveň tu vyroste tzv. vertikální město – navrhovaná věž je členěna do 400 poschodí. S okolím ji spojí vertikální extra rychlé vlaky. Tak se lidé budou pohybovat mezi nebeskými náměstími a jednotlivými "sousedstvími" rozsáhlé budovy. Zkrátka splněný sen všech milovníků sci-fi.

Dubaj byla vzorem pro Galactic City - město, které jistě dobře znají fandové Star Wars.
Zdroj: Bigstock.com
 
 

Místo

25° 11' 52.6092", 55° 16' 27.0516"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dubajské stavby: Luxus a neuvěřitelná architektura