Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejhezčí místa na Sicílii: bezpečné mafiánské město, barokní perla i stále činná sopka

Sicílie na mapě zaujme hned. Ano, je to ten pomyslný míč, do něhož kope italská bota. Ostrov, který od pevniny dělí jen úzký Messinský průliv, nabízí turistům dokonalou všehochuť. 

Právě tady si můžete naplánovat polehávání na nádherných plážích, ale i poznávání typicky rozkošných italských městeček a fascinující přírody, jíž nevévodí nic menšího než sopka Etna. Sicílie vás zkrátka uhrane a vzpomínat na ni budete ještě dlouho. Tady je 10 tipů na místa, která byste tu měli navštívit, ať se děje, co se děje.

#1 Parco dell'Etna

Přírodní dominantou Sicílie je bezesporu sopka Etna. Milovníci přírody ocení možnost na ni vylézt a porozhlédnout se po celé chráněné přírodní oblasti, která k Etně náleží. Oblast se rozkládá na 58 095 hektarech a kromě samotné sopky je tu k vidění i několik zajímavých jeskyní. 

Etna je nejvyšší činná sopka a druhá nejmohutnější sopka v Evropě. Dosahuje nadmořské výšky 3 357 metrů a v roce 2013 byla zapsána mezi přírodní památky Světového dědictví UNESCO. K posledním erupcím patřily ty z roku 2015 a 2019, sopka je činná v podstatě nepřetržitě. 

Etna Sicílie
Dominantou ostrova je stále činná sopka Etna.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Monte Cofano

Krásná krajina na vás čeká i v Riserva Naturale Orientata Monte Cofano. Samotný kopec Monte Cofano je vysoký 659 metrů a nádherně kontrastuje s mořem a pláží. Po výstupu budete mít široké daleké okolí jako na dlani, a to včetně úchvatného městečka Erice, o kterém ještě bude řeč. 

Monte Cofano
Monte Cofano a krajina kolem stojí za prozkoumání.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Scala dei Turchi

Scala dei Turchi nebo po našem Turecké schody vypadají na první pohled jako kus ledu. Kde ten by se ale na pobřeží Realmonte vzal? Jde o sněhobílý útes, který působením vody a větru získal neobvyklý tvar, tvar schodů. Za sněhobílé zbarvení pak může samotné složení, což je vzácná kombinace jílu a karbonátu.

Scala dei Turchi
Vzácná kombinace jílu a karbonátu tvoří útes jako z jiného světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

A proč dostaly tyhle neobyčejné schody název po Turcích? Je to jednoduché. V dávných dobách se oblast nejednou stala cílem tureckých pirátů, kteří ve vodách blízko útesu nacházeli úkryt před větrem. Pak stačilo jen vydat se nahoru po schodech a plenění vesnic mohlo začít.

#4 Valle dei Templi

Naprosto ikonickým místem Sicílie je i mimo jiné Valle dei Templi, tedy Údolí chrámů. Jde o archeologické naleziště nedaleko města Agrigento, kde dneska můžete obdivovat trosky a ruiny někdejších skvostů antického Řecka i celého světa. Najdete tu zbytky sedmi svatostánků a pozor, na sestup do údolí se nechystejte – Údolí chrámů se totiž rozprostírá na hřebeni, ze kterého je pěkný výhled na okolí.

Valle dei Templi
Údolí chrámů se paradoxně rozkládá na hřebeni.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Palermo

Je trošku s podivem, že Palermo nebývá v hledáčku všech turistů, kteří se po Sicílii pohybují. Jde totiž o město se sympaticky oprýskanou starou čtvrtí. Historie města, které je páté největší v Itálii, sahá až do 7. století před Kristem a byla velice pestrá.

Palermo
Navzdory pověsti mafiánského města je v Palermu pro turisty bezpečno.
Zdroj:
Bigstockphoto

Díky tomu tu dneska můžete vidět třeba obdivuhodný Královský palác, kapli Cappella Palatina z 12. století, jež se pyšní pestrými mozaikami s drahými kameny, budovu divadla Teatro Massimo nebo křižovatku čtyř bulvárů Quattro Canti.

#6 Taormina

Taormina by byla nenápadným městečkem na východním pobřeží Sicílie s 11 tisíci obyvatel. Kdyby ovšem nebyla turisticky tak „profláklá“. A právem! Je to totiž tradiční italské městečko, jehož křivolakými uličkami se prostě chcete projít. 

Turisti z celého světa míří na kopec, na němž se Taormina rozprostírá, aby se podívali na zbytky řeckého divadla, prošli se po promenádě Corso Umberto I. s restauracemi, kavárnami, obchůdky a vystavenými uměleckými díly, pozorovali cvrkot na náměstí Piazza IX Aprile

Nakonec pak vůbec není od věci sejít si z kopce dolů na úchvatnou koupačku u ostrůvku Isola Bella, na který se podle stavu vody občas dá dojít i suchou nohou!

Taormina
Taormina by mohla být synonymem pro pravou italskou atmosféru.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Cefalú

Příjemným městečkem je i Cefalú, konkrétně jeho centrum a útes La Rocca, který se nad ním tyčí. Z něj budete mít ohromující výhled, a když se pak ke kopci otočíte od přístavu, naskytne se vám božská scenérie, kterou si tu fotí prakticky každý.

Cefalú, které má asi 14 000 obyvatel, patří k hlavním turistickým centrům ostrova. Obdivovat tu můžete normanskou katedrálu ze 30. let 12. století, na útesu nad městem se pak nacházejí zbytky Dianina chrámu z 5.–4. století př. n. l. 

Cefalú centrum
Cefalú má příjemné centrum, určitě se jím projděte.
Zdroj:
Bigstockphoto
Cefalú La Rocca
Za pořízením takové fotky se vydejte do přístavu.
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Noto

Malé, ale hezké. Nebo líp – naprosto úžasné. Takové je Noto, městečko, které je dechberoucí barokní perlou. Aby taky ne. Původní město totiž srovnalo se zemí zemětřesení a to současné vznikalo v 17. a 18. století ve slohu, který byl zrovna in. Stačí dojít do centra a budete si připadat jako v pohádce.

Hlavním stavebním materiálem tu byl měkký a světlý pískovec, z něhož mohli umělci své doby tvořit sochy a reliéfy s neuvěřitelně propracovanými detaily. 

Noto brána
Město bylo poničeno zemětřesením, a tak jeho dnešní podoba pochází ze 17. a 18. století.
Zdroj:
Bigstockphoto
Noto Sicílie
Noto je skutečná barokní perla.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velkolepý vstup do centra si užijete, když projdete Královskou branou. Pak se dáte po třídě Corso Vittorio Emanuele, která zcela úmyslně míří z východu na západ (nebo obráceně), aby tu slunce kouzlilo po celý den. 

Absolutní špičkou celého města je Dóm, svatostánek zasvěcený sv. Nicolovi. A krásným vizuálním zážitkem může být i sledování balkónů ve městě, s nimiž si jejich tvůrci skutečně vyhráli…  

#9 Syrakusy

Jen kousek od okouzlující Nota stojí světoznámé Syrakusy, které se kdysi řadily k nejvýznamnějším městům antického světa. Najít a obdivovat tu můžete památky snad ze všech epoch a podívaná je to vskutku ohromná.

Syrakusy
Syrakusy nabízejí památky ze všech epoch, které město zažilo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Které památky v Syrakusách patří k těm nej? Například katedrála a radnice na náměstí Piazza del Duomo, čtvercová pevnost Castello Maniace z 13. století, Apollónův chrám, katakomby Tyché, řecké divadlo a římský amfiteátr a další.

#10 Erice

Výlet po Sicílii zakončíme v neobyčejně kouzelném městečku Erice, které se nachází na kopci nad městem Trapani na západním pobřeží. Právě z Trapani jezdí do Erice lanovka, kterou k dopravě nahoru doporučujeme. V Erice totiž budete rádi, že jste auto nechali tam, kde bylo přece jenom o něco víc místa.

Erice vzniklo na bájné hoře Eryx (751 m n. m.), kde dneska žije asi pětistovka obyvatel. Zbytek z oficiálních skoro 29 tisíc žije na úpatí hory. Mimochodem – právě díky téhle poloze je z města krásný výhled!

Erice
Erice jako by vypadlo z dávných časů. Procházka zdejšími uličkami je úplně pohádková!
Zdroj:
Bigstockphoto

Tohle městečko je zážitek sám o sobě. Procházka úzkými uličkami mezi kamennými domy, to je nefalšovaná italská romantika, při níž si budete připadat, jako byste cestovali v prostoru, ale i čase. 

Přesto vás určitě zajímá, kam zamířit. K nejvýznamnějším místům v Erice patří tzv. kyklopské zdi z 8.–7. století př. n. l., normanský hrad z 11. století, středověký hrad Balio, hrad Castello Pepoli z 19. století a Španělská čtvrť. A najdete tu i celou řadu kostelů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11

 
 

Místo

38° 2' 22.0956", 14° 1' 19.416"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejhezčí místa na Sicílii: bezpečné mafiánské město, barokní perla i stále činná sopka