Přejít k hlavnímu obsahu

Mýtická nestvůra učinila z Ischie lázeňský ráj

Rychle a bez hledání – jaké ostrovy patřící Itálii se vám na první dobrou vybaví? Asi Sicílie, Sardinie, možná Capri. V pobřežních vodách „boty“ ale najdeme několik stovek ostrovů. Patří mezi ně i takové skvosty jako lázeňstvím proslulá Ischia.

Moře, teplo, pláže… ostrovů, které nabízejí takové potěšení je ve Středozemním moři mnoho. Ischia ovšem láká ještě horkými prameny. V termálních parcích se lidé ohřívají v desítkách bazénů s horkou vodou z místních minerálních pramenů. Vyhřátý písek na plážích a k tomu lázeňské procedury, to zní jako ideální kombinace pro dovolenou.

Voda v bazéncích má až 40°C, což je zároveň i teplota vzduchu, jíž se občas můžete dočkat i v červenci nebo srpnu. V zimě průměrné teploty na Ischii klesají na „pouhých“ 10–14°C. A proč je tu vlastně tak teplo a výbušno? Místní to vysvětlují starořeckou legendou.

Pláž San Montano na italském ostrově Ischia
Pláž San Montano na Ischii. Fascinující pohled, že?
Zdroj:
Bigstockphoto

Podle ní se obrovitá oheň a lávu dštící nestvůra jménem Tifeo rozzlobila na pána bohů Dia za uvěznění titánů. Připoutala ho, jenže posel bohů Hermés osvobodil vládce Olympu, ten pak soka přemohl a uvěznil pod ostrov Ischia. Od té doby ze země tryskají termální prameny, horké páry a čas od času přijde i zemětřesení.

Kde je Ischia

Hornatou Ischii najdete v moři asi 30 kilometrů od Neapole na kraji Tyrhénského moře (jihozápadní pobřeží Itálie, na holení části „boty“). Mezi ostrovy Neapolského zálivu je to ten největší, ze všech ostrovů Itálie je co do velikosti osmá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

40° 43' 38.8704", 13° 54' 10.26"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mýtická nestvůra učinila z Ischie lázeňský ráj