Přejít k hlavnímu obsahu

Řecko likviduje lodní hřbitov. Ze zátoky zmizí přes padesát vraků

Ostrov Salamis uzavírá ústí Eleusínské zátoky a najdete ho v severní části Sarónského zálivu Egejského moře, zhruba 20 km západně od Athén. Co je na tomhle místě tak zajímavého? V Eleusínské zátoce proběhla jedna z největších historických bitev. Místo se ale v průběhu let stalo lodním pohřebištěm.

Proč právě Eleusínská zátoka

Eleusínská zátoka se v roce 480 před n.l. stala dějištěm bitvy u Salamíny (dnešního ostrova Salamis). Tehdy zde v ústí zátoky athénské loďstvo s velkou pompou a parádou rozdrtilo Peršany. V průběhu let ale zátoka na tuto bitvu pozapomněla a stala se z ní průmyslová oblast a později bohužel také pohřebiště osobních i nákladních lodí. Desítky reznoucích vraků byly tikající bombou. Vody tady nepatřily k nejčistším ani nejbezpečnějším. Proto se řecké úřady rozhodly pro jejich vyčištění.

Vraky si měli vylovit vlastníci

Úřady napočítaly, že v zátoce uvízlo zhruba 52 lodních vraků. Když se sem plavily lodě, klidně se musely 2 až 3 vrakům vyhýbat, což nebylo zrovna dvakrát ekonomické a především bezpečné. Jenže dostat vraky z vody nebylo pro řecké úřady nic jednoduchého. A to zejména po stránce legislativní. K zodpovědnosti totiž musely hnát majitele vraků, přičemž mnozí mají sídla v zahraničí anebo jejich firmy již dávno neexistují.

Za vytáhnutí vraku peníze

V současné době řecké úřady nastartovaly proces, na jehož konci může řecký stát vytahovat vraky bez vědomí vlastníků. Sám na to ale nemá prostředky ani techniku, proto tuto možnost nabízí soukromým společnostem. Společnost, která vrak vyloví, si může nechat peníze utržené z prodeje železa, z něhož je vrak lodi vyroben. Místní se ale proti tomuto jednání ohrazují. Mají totiž obavy, že vraky budou rozřezávány v blízkosti jejich pozemků. Kdy tedy budou všechny vraky vyzvednuty, to je zatím ve hvězdách.  

 
 

Místo

37° 55' 52.8276", 23° 30' 48.2004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Řecko likviduje lodní hřbitov. Ze zátoky zmizí přes padesát vraků