Přejít k hlavnímu obsahu

Rudá pláž v Panjin: Proč mění barvu

Patří k těm top ve světových žebříčcích nejkrásnějších míst, o kterých nevíte, že existují. A co vlastně může za její unikátní krvavě červené zbarvení?   

Na severovýchodě Číny, 30 km jihozápadně od města Panjin, se v deltě řeky Liao-che nachází jeden z mnoha nesčetných přírodních divů naší planety – krvavě rudá pláž. Co je na ní zajímavé?

Třikrát do roka mění barvu!

Trochu připomíná chameleona, protože během letních měsíců je její povrch zelený. Pak jde do oranžové. Na podzim se změní v karmínové pole nedozírné rozlohy. A takto se to každý rok opakuje. Změna nastává kvůli mořské řase Suaeda salsa (česky solnička), které se dobře daří ve zdejší slané půdě.

Nebudete věřit - pořád se jedná o Červenou pláž v Panjinu, ale v létě!

Žije zde 400 volně žijících druhů živočichů

Mezi nejvýznamnější obyvatele této oblasti patří několik ohrožených druhů jeřábů jako např. jeřáb korunkatých a z ostatních zdejších ptačích např. racek černozobý. I díky tomu byla v roce 1988 Červená pláž v Panjin prohlášená za národní přírodní rezervaci.

Čápí aerolinky, prosím, usaďte se a právě startujeme.
Zdroj: fascinatingmomentsofdiscovery.blogspot.com

Červená pláž je součástí největšího rákosového mokřadu na světě

Roste zde také mnoho druhů rákosu, který se poté využívá k výrobě papíru. V moha úsecích mokřadů jsou rákosová pole jen pro tyto účely.

Všude, kam oko dohlédne, jen samá červeň. Neskutečné.
Zdroj: chinatravelgo.com

Většina pláže není turisticky „oficiálně“ přístupná

Veřejně přístupná část má 20 km2 a nejlepší doba k její návštěvě je od poloviny září až do poloviny října. To je do očí bijící červená barva nejpůsobivější.

Že by romantická letní chata?
Zdroj: boredpanda.com
 
 

Místo

40° 56' 24.9972", 121° 49' 51.1068"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rudá pláž v Panjin: Proč mění barvu