Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Kalábrie: městečko na pískovcové skále, dramatická panoramata i malebné pláže

Máte namířeno do Kalábrie nebo zatím jen přemýšlíte, kam se vydat na dovolenou, a Itálii jste ještě tak úplně neprozkoumali? Ať tak, či onak, máme pro vás tipy, kam se podívat!

Tenhle italský region leží na samotném jihu Itálie a snadno se z něj dostanete na Sicílii – k tomu stačí jen překonat Messinskou úžinu. Ač by se mohlo zdát, že cestovní ruch dostává region na ekonomickou výši, není tomu tak.

V oblasti není moc památek, takže sem jezdí především vyznavači klasické plážové dovolené, milovníci potápění nebo ti, kteří se po souši posouvají na zmíněnou Sicílii. K ekonomické "neprosperitě" přispívá i to, že tu není průmysl. Když to vezmeme kolem a kolem, Kalábrie patří k nejchudším regionům celé Evropy. Turista si tu ale dovolenou může užít a opravdu je tu co objevovat. Tady jsou naše tipy.

#1 Tropea

Absolutní hvězdou Kalábrie je pobřežní městečko Tropea. Perla Kalábrie, jak se jí často přezdívá, stojí na strmé pískovcové skále, uchvátí vás její středověké centrum a oku neméně zalahodí písečné pláže s křišťálově čistou mořskou vodou. Pod Tropeou se nachází úplná pláž snů – Marina del Porto

Tropea
Tropea je chloubou Kalábrie. Sem se rozhodně podívejte.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jako první vás tu určitě zaujme kostel sv. Marie, který se tyčí na útesu. Je to bez diskuze symbol městečka. Za ní je pak ukryta ještě nádherná zahrada s exotickými rostlinami, z níž je úžasný výhled prakticky na kteroukoli stranu.

#2 Capo Vaticano

Tenhle mys je oblíbený milovníky plážového relaxu, v zálivu Groticelle se nachází snad nejkouzelnější pláž celé Kalábrie. Celý mys je známý svými dramatickými scenériemi, a pokud budete mít cestu kolem, určitě se tu aspoň na chvíli zastavte. Kombinace útesů a božsky modré vody vás jednoduše dostane.

Capo Vaticano
Capo Vaticano nabízí návštěvníkům úžasné scenérie.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Reggio di Calabria

Při Messinské úžině se nachází největší kalabrijské město – Reggio di Calabria. Jeho založení se datuje do 8. stol. př. n. l., což z něj činí jednu z prvních řeckých osad na italské pevnině. Město bylo ve své historii dvakrát poničeno zemětřesením a nenajdete tu prakticky žádné významné historické budovy, kromě pozůstatků aragonského hradu a dómu na Corso Garibaldi.

Významné je tu taky Museum Nazionale, které představuje nejvýznamnější archeologické nálezy z oblasti Kalábrie.

#4 Pentedatillo

Chcete-li se podívat na kdysi opuštěnou vesničku, kterou v 18. století obyvatelé houfně opouštěli kvůli zemětřesení, zamiřte k Pentedatillu. Nachází se asi 250 m n. m. na hoře, jejíž tvar kdysi dávno připomínal pět prstů. Zajímavé je, že až do konce 19. století se tu mluvilo řecky – vesnici totiž založili Řekové v roce 640 př. n. l. 

Pentidattilo
Zemětřesení tu napáchalo ohromné škody.
Zdroj:
Bigstockphoto

Od poloviny 60. let do 80. let 20. století tu nikdo nežil, teprve potom docházelo k osidlování dobrovolníky z celé Evropy. V současnosti se tu dokonce konává festival Paleariza, který představuje řeckou kulturu.

#5 NP Pollino

V Kalábrii (a z části taky v regionu Basilicata) najdete největší národní park celé ItálieNP Pollino se rozprostírá na 2 000 kilometrech čtverečních a uchovává takřka nedotčenou přírodu ve skvělé kondici. Žije tu několik tisíc lidí, kteří stále vyznávají tradiční jihoitalský životní styl, potkáte se tu s koňmi a oblaží vás i skály nebo čisté toky. 

NP Pollino
Národní park Pollino je okouzlující, přesvědčte se o tom sami!
Zdroj:
Bigstockphoto

Symbolem parku je – kupodivu – bosenská borovice, kterou najdeme třeba v NP Pirin v Bulharsku. K nejnavštěvovanějším cílům patří hora Monte Pollino, hrad Corigliano nebo nejvyšší hora parku Serra Dolcedorme (2 267 m n. m.).

#6 Liparské ostrovy

Když už budete v Kalábrii, můžete si udělat výlet na Liparské ostrovy, je ale potřeba nejdřív krátce přeplout na Sicílii. Sopečné ostrovy u jejího severního pobřeží vám nabídnou členité pobřeží se strmými útesy. Podmínky jsou tu skvělé pro potápěče, ale pláží je tu jen málo. Pokud vás ovšem láká procházka či trek nejen sopečnou krajinou, neuděláte chybu!

Liparské ostrovy
Liparské ostrovy mají jen málo pláží, ale jinak krásnou přírodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Capo Rizzuto

Co byste při svých toulkách Kalábrií neměli minout, to je Capo Rizzuto s nepřehlédnutelnou pevností Le Castelle. Ta vznikla ve 20. letech 16. století na pískovcovém ostrůvku a byla součástí pobřežního opevnění. V okolí je nádherné koupání, tak spojte objevování s odpočinkem. Tady si to užijete!

Capo Rizzuto
U pevnosti Le Castelle je i krásné koupání.
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Caminia

K nejkrásnějším plážím Kalábrie jednoznačně patří Caminia u stejnojmenného městečka. Nebývají tu vlny, protože ty se lámou o skály opodál, a celkově je tu příjemně. Jen si musíte přivstat, protože tu brzy bývá plno.

#9 Scilla

Lázeňské městečko v západní části Kalábrie bylo obydleno už během starověku. Jeho dominantou je skála s hradem Ruffo – ta rozděluje centrum na dvě části, z nichž jedna je rybářskou čtvrtí a ta druhá je přímo stvořená pro turisty. Najdete tu krásné pláže, přímořskou promenádu, restaurace, kavárny a bary. Prostě to, co potřebujete, abyste si tu den užili na maximum.

Scilla
Tohle městečko je okouzlující. Projděte se po obou jeho částech!
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 NP Sila

Parco Nazionale della Sila vznikl v roce 1968, aby chránil 16 000 hektarů kalábrijské přírody. Zdejší vrcholky dosahují výšky i 2 000 metrů, přesto si tu vychutnáte spíš toulky po náhorních plošinách. Najdeme tu poslední evropský prales, dokonce tu žijí i vlci. 

Po značených stezkách si tu můžete projít několik okruhů, třeba k některému z nejvýznamnějších jezer celé oblasti. 

NP Sila
V tomhle národním parku je poslední evropský prales.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

38° 6' 12.8016", 15° 38' 21.5232"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Kalábrie: městečko na pískovcové skále, dramatická panoramata i malebné pláže