Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

To nejlepší z Indonésie: Ještěrky, které váží jako zápasníci sumo i tajemné megality staré tisíce let

Opice s obrovskými nosy, léta zapomenutý největší klášter světa nebo stovky tajemných megalitů opracovaných neznámo kým před několika tisíci lety, to všechno a mnoho dalšího se dá poznat v Indonésii, zemi rozeseté po sedmnácti stovkách ostrovů v Indickém oceánu. Vydejte se tam s námi.

Abychom lépe poznali tuto čím dál populárnější turistickou destinaci, do níž směřují lidé na dovolenou za krásnými plážemi, přírodou, sportem i historií, vydáme se postupně na pět největších ostrovů země pěkně popořádku od severozápadního cípu, geograficky nejbližšího místa vzhledem k naší republice.

Pouť začneme na severu Indonésie na ostrově Sumatra. Nejznámější zde žijící živočichové předznamenávají to, mají největší indonéské ostrovy společné: endemity, tedy živočichy, které nikde jinde na světě nelze vidět ve volné přírodě. Orangutani, nosorožci či tygři se sice prohánějí po pláních a pralesech i jinde, nicméně díky specifickým podmínkám nevypadají tak, jako sumaterské poddruhy. Zvláštní živočichové zaujali už Marca Pola, který tu pobýval roku 1292.

Další z klenotů Jávy představuje kráter sopky I jen.
Zdroj: ESO travel

Jáva s předčasně pohřbeným klášterem

Nejplacatější ze všech velkých ostrovů Indonésie je turistickými zajímavostmi přecpaný. Návštěvník tu může najít mezinárodní motocyklový okruh Sentul, na němž při posledním závodu mistrovství světa zde konaném vyhrál legendární Valentino Rossi.

Jakarta
Ačkoliv Jáva zdaleka nepatří mezi největší ostrovy světa, je suverénně nejlidnatější. Může za to především Jakarta, největší město jihovýchodní Asie, které má přibližně tolik obyvatel jako celá Česká republika. Ve městě se setkávají historické elementy koloniální éry s moderními hotely, uprostřed všeho se tyčí vysoký pomník Národní monument. Technické vymoženosti přítomnosti dominují obchodní třídě Jalan Jenderal Sudirman, slavnou minulost zase lze poznat ve staré Jakartě plné kouzelných muzeí.

Kterou architektonickou památku turisté nezničí? Přece tu, o které neví. Borobudur, kdysi vzkvétající místo a náboženské centrum celé Jávy, totiž kvůli expanzi muslimů na Jávě buddhisté kdysi opustili, takže největší klášterní komplex na světě zakryl sopečný prach nedalekých aktivních vulkánů a vegetace. Návštěvníkům se znova otevřela po několika staletích.

Borobudur - postaven v devátém, opuštěn ve čtrnáctém, znovu objeven v devatenáctém a masově zpřístupněn ve dvacátém století.
Zdroj: ESO travel

Bali zůstává poslední oázou slavné minulosti Indonésie

V cestě po Indonésii pokračujeme dále na Bali. Tam se jezdí především kvůli plážím, ale byla by škoda opomíjet všechno, co se skrývá ve vnitrozemí. Obdivovat se tam dají klenoty domorodých šperkařů a zlatníků či zachovalé památky. Ačkoliv devět z deseti Indonésanů uctívá Korán, tady žijí zbytky hinduistické populace, která chrání architektonické památky dávných dob, jichž se tu tedy zachovalo více než jinde v okolí, například klášter Bali Besakih se třemi sty věžemi.

Bali - pohoda na pláži s bohatou historií. Tu zastupuje třeba stavba s názvem Bali Besakih.
Zdroj: ESO travel

Borneo v džungli schovává nosaté opice

Po souvislé cestě na jihovýchod se nyní otočíme na sever k Borneu. Na ploše o rozloze deseti Českých republik se rozkládá třetí největší ostrov planety. Borneo neboli Kalimantan si získalo věhlas především díky zvířatům, která se Evropanům při prvních návštěvách oblasti zdála podivná, bizarní až hrůzyplná. Opičáci kahau nosatý (svému jménu dělá čest – za jeho čichový orgán by se nestyděl ani Cyrano) a orangutan bornejský, slon indický bornejský, pardál ostrovní, prapodivní ptáci či vzácná masožravá rostlina láčkovka vytváří krajinu, kterou nemůže nahradit žádný, byť sebelépe vytvořený pavilon indonéské džungle v zoologické zahradě.

Není orangutan jako orangutan, ten sumaterský se od bornejského bratra trochu liší. Oběma ale postupně mizí zalesněný životní prostor.
Zdroj: Kabir Bakie (Wikimedia Commons)

Celebes pokrývají tajemné kameny

Jedenáctý největší ostrov světa zná svět jako Sulawesi, my mu říkáme Celebes. Pro nás je důležité, že v největším městě Makassaru se nachází honorární konzulát Ministerstva zahraničí České republiky. Přírodní vlivy vytvarovaly tento kus země do skutečně neobvyklé podoby, z jeho středu vybíhá do moře několik poloostrovů.

Tvar ovšem není na Celebesu to nejpozoruhodnější. Vědci si marně lámou hlavu, proč vznikly kamenné megality o velikosti až čtyř a půl metru, ale mnohdy i jen několika centimetrů. Nacházejí se ve středu ostrova a napočítat jich lze na čtyři stovky a jejich stáří se nepodařilo přesně datovat, odborníci odhadují dobu vzniku na druhé nebo třetí tisíciletí před naším letopočtem. Kdo a proč v této době velmi umně opracoval tolik velkých kamenů? Toto tajemství se, zatím neúspěšně, snaží rozlousknout nejeden řešitel historických záhad.

Projděte si další články z Asie:

Indonéští trpaslíci ve stínu velké pětky

Na východě a na jihu Celebes obklopuje celá řada menších ostrovů patřících pod vlajku Indonésie. K nejznámějším patří Timor, od něhož se na přelomu tisíciletí oddělila východní část bohatá na nerostné suroviny, nebo Komodo se slavným národním parkem, v němž má domov varan komodský, ještěr dosahující úctyhodných rozměrů (více v bočním sloupci).

Probírat všech 17,5 tisíc ostrovů patřících čtvrté nejlidnatější zemi světa by bylo trochu zdlouhavé a článek by podle našich propočtů vyšel někdy v listopadu 2023, proto se po pěti největších částech souostroví raději rozloučíme a u dalších zajímavostí Indonésie třeba zase někdy příště.

 
 

Místo

-6° 15' 55.71", 106° 48' 22.3956"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší z Indonésie: Ještěrky, které váží jako zápasníci sumo i tajemné megality staré tisíce let