Přejít k hlavnímu obsahu

Vybíráte lyžařskou bundu? Jak a kde ji koupíte levně?

Lyžařská sezóna se pomalu ale jistě rozjíždí a s ní i čas na nákup lyžařské bundy. Že s lyžováním teprve začínáte? Nebo vám bunda z loni nevyhovuje? Poradíme vám, na co byste si při jejím výběru měli dát pozor a kde ji koupíte co nejlevněji.

Pokud jste již někdy lyžařskou bundu kupovali, určitě víte, že je to hotová věda. Ale ne, až tak složité to není. V podstatě stačí, pokud znáte několik základních parametrů a vaše rozhodování bude o to snazší. Které otázky byste tedy při výběru lyžařské bundy měli zvažovat?

Na jakou aktivitu budete bundu potřebovat?

Jinou zimní bundu si vyberete na lyžovačku či snowboard a jinou samozřejmě na běžkování. Proto je důležité, abyste si všímali parametry vyjadřující prodyšnost bundy. Pro aktivní lyžaře jsou vhodné bundy vyrobené z prodyšných membránových materiálů, které umožňují uniknout vlhkosti venku, ale zároveň zabraňuje proniknout vlhkosti dovnitř. Všímejte si také, jakou podšívku má bunda a zda má v podpažíventilační zipy.

V jakých podmínkách budete bundu používat?

Při výběru lyžařské bundy určitě zvažte povětrnostní podmínky, ve kterých ji budete používat. To souvisí s tím, jakou nepromokavou bundu potřebujete. Při slabším sněžení vám ochranu před promoknutím bundy poskytne vodoodpudivá povrchová úprava materiálu. Do deště či sněhové bouře však třeba zainvestovat do nepromokavé bundy - tedy s voděodolné úpravou podpořenou membránou.

Míra nepromokavosti membrány se udává v podobě vodního sloupce v milimetrech. Znamená to, že čím je hodnota vodního sloupce vyšší, tím je materiál nepremokavejší. Nenáročným lyžařům postačí vodní sloupec do 5000 mm, tím náročnějším zpravidla do 10000 mm - taková bunda ochrání i před silnějším sněžením i mokrým sněhem.

výběr lyžařské bundy
Na kopec, nebo na běžky? Jen do hezkého počasí, nebo i do hustého sněžení? V nižší cenové hladině? Při výběru bundy vezměte do úvahy co nejvíc aspektů.
Zdroj:
piqsels.com

Při bundách je také důležité zohlednit použité izolační materiály - tedy to, jak vám v nich bude teplo. Pokud upřednostňujete přírodní materiály, zvolte péřovou bundu. Komfort při lyžování vám však poskytnou i syntetické izolační materiály, které ve srovnání s peřím dokážou držet tvar a teplo i ve vlhkém prostředí a rychleji schnou.

Má bunda všechny potřebné detaily?

Všímejte si, zda vybraná bunda disponuje vnitřním lyžařským pásem, vnitřními a vnějšími manžetami a kapsami a nezapomeňte ani na kapuci, která by se měla dát stáhnout šňůrkami až do obličeje. Jen když se tyto drobné detaily spojí, učiní vaši bundu dokonalou.

Jaký je její design a styl?

To, jak bunda vypadá, by tedy nemělo být na prvním místě. Naopak - až po zohlednění všech předchozích kritérií si vyberte z vyhovujících kousků ten, který se vám nejvíce zalíbí. Určitě to nebude problém. Dnes je totiž na trhu opravdu množství lyžařských bund, které vás zaujmou nejen svou funkčností, ale i vzhledem.

Jaký je váš rozpočet?

Poslední, ale určitě ne nejméně důležitá otázka. Jaký máte rozpočet? Můžete si bundu, kterou jste si vybrali, dovolit? Uvědomte si, že ačkoli cena opravdu kvalitní lyžařské bundy je někdy vyšší, bude to investice na několik let. Nevybírejte si tedy nejlevnější kousky, ale raději se poohlédněte po možnostech, jak při nákupu ušetřit. Počkejte si například na výprodej lyžařských potřeb. Během roku jich je několik. Nejvýhodnější se dají takové lyžařské potřeby nakoupit zpravidla v povánočních výprodejích. A pokud k tomu využijete naše slevové kupóny, nejlepší cenu zaručeně najdete. Také Hervis slevy jistě potěší.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vybíráte lyžařskou bundu? Jak a kde ji koupíte levně?