Přejít k hlavnímu obsahu

Melomakarona: zkuste letos řecké cukroví, které vás přenese do tepla

S blížícími se Vánocemi panikaříte, že nemáte dost napečeno? Nebo si chcete letošní svátky zimy trochu ozvláštnit? Připravte melomakarona!

Slibujeme vám, že se rázem ocitnete ve slunném Řecku, kde není o pohodu nouze. Už třeba proto, že se do tohohle druhu cukroví se přidává brandy, whiskey nebo koňak. Dá se ale samozřejmě připravit i nealko verze, kdyby se náhodou kolem ochomýtaly děti.

Historie sušenek, které vám v následujících řádcích představíme, sahá až do starého Řecka, kdy se podobné sladké pečivo podávalo v dobách smutku, především při loučení se zemřelými. Dneska se do nich dává mezi Řeky hojně oblíbený med a servírují se u příležitosti oslav, hlavně během Vánoc.

Baklava je přehlídka tuku a cukru, vaše srdce si ale hned získá

Recept na melomakarona: vneste si domů kousek Řecka!

Melomakarono vás oslní křupavou krustičkou, pod kterou se skrývá neuvěřitelně jemná textura. Navíc jsou přelité sladkým sirupem, který všechny chutě spojí a dobrotu vyladí k dokonalosti.

A dobrá zpráva je, že kvůli sušenkám nemusíte do Řecka (i když kdo z nás by neletěl…). Úspěch tkví především ve výběru kvalitních surovin. Ty za vás odvedou tu nejtěžší práci.

melomakarona 2
Vánoční pohoda letos může chutnat i trošku jinak než obvykle!
Zdroj:
Shutterstock

Co potřebujete: 125 ml panenského olivového oleje, 500 g hladké mouky, 115 g změklého másla, 115 g cukru krupice, 2 lžičky skořice, ½ lžičky hřebíčku, špetku muškátového oříšku, 60 ml brandy (whiskey, koňak), 60 ml pomerančové šťávy (v nealko verzi jen o trochu víc), ½ lžičky jedlé sody, nastrouhaná kůra z celého pomeranče, lžičku kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli; na sirup pak ještě 300 g medu, 2 svitky skořice, 225 g cukru, 250 ml vody a kousek kůry z pomeranče

Adventní a vánoční zvyky v Evropě: zapékání mincí do dortu nebo pusa pro štěstí

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem.
  • Máslo s olejem, cukrem a kořením dejte do mísy a poctivě vyšlehejte.
  • Pak přidejte pomerančovou šťávu a alkohol.
    Prosejte mouku se sodou, solí a kypřicím práškem, přisypte strouhanou pomerančovou kůru, promíchejte a tuhle suchou směs přidejte k té z másla a oleje.
  • Vypracujte měkké těsto, s nímž se bude dobře manipulovat.
  • Z těsta tvořte kuličky velké asi jako vlašské ořechy.
  • Všechny je vyskládejte na plechy, vidličkou je maličko zmáčkněte a propíchněte a pak je pečte 25–30 minut. Měly by lehce zezlátnout.
  • Jakmile budou sušenky v troubě, připravte si sirup. Všechny suroviny smíchejte v rendlíku a vařte je asi 5 minut.
  • Vytáhněte sušenky z trouby, dejte je do misky nebo hlubokého talíře a ještě teplé je sirupem přelijte.
  • Asi po minutě je vyskládejte na talíř, na kterém je budete servírovat, a dozdobte – třeba mletou skořicí, drcenými oříšky nebo jedlými květy!

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

A máme tu ještě několik triků, aby byl výsledek dokonalý:

  • Když sušenky před pečením propíchnete, snáz pak nasají sirup a budou vláčnější.
  • Snažte se vytvořit sušenky stejně velké, ať nemáte některé připálené a některé nedopečené.
  • Melomakarona stačí dělat na poslední chvíli. Zatímco někdo říká, že se dají ve vzduchotěsné nádobě skladovat i 3 týdny, jiní zase apelují na co nejrychlejší konzumaci. Nejlíp prý chutnají druhý a třetí den!

 

Pokud jste chtěli ještě na poslední chvíli připravovat nepečené cukroví, zkuste ještě zapnout troubu a pozvat si domů kousek té řecké pohody!

Použité zdroje:

  • wikipedia.org/wiki/Melomakarono
  • apetitonline.cz/recept/melomakarona
  • recipesfromeurope.com/melomakarona/
 
 

Místo

40° 15' 47.448", 21° 45' 0.216"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Melomakarona: zkuste letos řecké cukroví, které vás přenese do tepla