S blížícími se Vánocemi panikaříte, že nemáte dost napečeno? Nebo si chcete letošní svátky zimy trochu ozvláštnit? Připravte melomakarona!
Slibujeme vám, že se rázem ocitnete ve slunném Řecku, kde není o pohodu nouze. Už třeba proto, že se do tohohle druhu cukroví se přidává brandy, whiskey nebo koňak. Dá se ale samozřejmě připravit i nealko verze, kdyby se náhodou kolem ochomýtaly děti.
Historie sušenek, které vám v následujících řádcích představíme, sahá až do starého Řecka, kdy se podobné sladké pečivo podávalo v dobách smutku, především při loučení se zemřelými. Dneska se do nich dává mezi Řeky hojně oblíbený med a servírují se u příležitosti oslav, hlavně během Vánoc.
Baklava je přehlídka tuku a cukru, vaše srdce si ale hned získá
Melomakarono vás oslní křupavou krustičkou, pod kterou se skrývá neuvěřitelně jemná textura. Navíc jsou přelité sladkým sirupem, který všechny chutě spojí a dobrotu vyladí k dokonalosti.
A dobrá zpráva je, že kvůli sušenkám nemusíte do Řecka (i když kdo z nás by neletěl…). Úspěch tkví především ve výběru kvalitních surovin. Ty za vás odvedou tu nejtěžší práci.
Co potřebujete: 125 ml panenského olivového oleje, 500 g hladké mouky, 115 g změklého másla, 115 g cukru krupice, 2 lžičky skořice, ½ lžičky hřebíčku, špetku muškátového oříšku, 60 ml brandy (whiskey, koňak), 60 ml pomerančové šťávy (v nealko verzi jen o trochu víc), ½ lžičky jedlé sody, nastrouhaná kůra z celého pomeranče, lžičku kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli; na sirup pak ještě 300 g medu, 2 svitky skořice, 225 g cukru, 250 ml vody a kousek kůry z pomeranče
Adventní a vánoční zvyky v Evropě: zapékání mincí do dortu nebo pusa pro štěstí
Jak na to?
Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane
A máme tu ještě několik triků, aby byl výsledek dokonalý:
Pokud jste chtěli ještě na poslední chvíli připravovat nepečené cukroví, zkuste ještě zapnout troubu a pozvat si domů kousek té řecké pohody!
Použité zdroje: