Přejít k hlavnímu obsahu

Sníh, ledovka a bláto cestování komplikují. Jak dbát na bezpečnost během zimních měsíců?

Objevování zajímavých míst je pro většinu lidí spíše záležitostí jarních a letních měsíců. Dlouhé dny nabízí mnohem více času na zkoumání přírodních i historických zajímavostí. Není třeba se příliš teple oblékat, a tak ani balit tolik věcí, a lepší počasí navíc znamená větší bezpečí na cestách, zejména při cestování vlastním vozem.
 

Někdo si však výlety neodpustí ani v zimě a není se čemu divit – oblíbené destinace mají v tomto období své vlastní unikátní kouzlo, z velké části i kvůli menšímu přílivu turistů. Jenže cesta se kvůli mrazu, sněhu a dalším nástrahám zimního počasí může pěkně zkomplikovat.

Pokud se chcete trochu provětrat a poznávat nová místa i v zimě, nic vám nebrání. Když budete na cestách obezřetní a inspirujete se našimi následujícími tipy, jistě vše zvládnete bez větších komplikací!

Když zaútočí zimní mrazy

Namrzlým a neudržovaným silnicím je vždy lepší se vyhýbat. Někdy se ale alternativní cesta nenabízí, a tak je třeba vsadit na vlastní řidičské schopnosti a především soustředěnost. Zlaté pravidlo bezpečnosti při jízdě po ledovce spočívá v pomalé a systematické manipulaci s jednotlivými ovládacími prvky auta.

Nejdůležitější je neztratit kontrolu nad vozidlem. Rozjíždění, zrychlování, řazení i brzdění proto provádějte co možná nejvíce plynule. Vozidlo je na kluzkém povrchu velmi citlivé a každý prudký manévr se projeví opravdu výrazně. Při nabírání rychlosti se vyplatí držet nižších otáček a snažit se co nejdříve zařadit vyšší rychlostní stupeň.

Kamenem úrazu mnoha řidičů bývá špatný odhad brzdné dráhy vozidla, která se na ledovce může prodloužit až čtyřnásobně. Nešvary, jako je příliš vysoká rychlost či nedostatečný odstup od vozidla, které jede před vámi, by mohly vést k nehodě s fatálními následky. Obezřetnost se tedy rozhodně vyplácí.

V zatáčkách a jízdě z kopce si vždy raději podřaďte a snažte se brzdit s dostatečným předstihem – opět se tak vyhnete nebezpečnému smyku. A pokud nad vozem přece jen ztratíte kontrolu, zhluboka se nadechněte a snažte se nepropadnout panice. Nikdy nedupejte na brzdu a nepouštějte volant – místo toho s ním jemně otočte tím směrem, kam utíká zadní část vozu.

Sněhové kalamity v praxi

Jízda v hustém sněhu přináší podobná rizika jako na ledu. Auto může uklouznout a chytit smyk či pokračovat v jízdě navzdory intenzivnímu brzdění – dodržování řádných rozestupů a provádění plynulých a promyšlených manévrů je tedy základem jízdy bez nehod.

Se sněžením je obvykle spojená výrazně snížená viditelnost, jedná se tedy o jednu ze situací, kdy byste měli mít rozsvícené mlhovky. Mimo to je třeba této situaci uzpůsobit také rychlost jízdy. Získáte tak větší jistotu, že pokud se před vámi objeví překážka, budete schopni včas řádně zareagovat.

Před cestou byste také neměli podceňovat důkladné očištění auta. Sněhu pomocí smetáčku zbavte nejen čelní sklo a přední okna, ale také ta zadní – při couvání budete velmi rádi, že jste to udělali. A nezapomínejte ani na střechu, odkud by sníh při prudkém zabrzdění mohl sklouznout na čelní sklo a zabránit vám tak ve výhledu.

Nicméně i když budete opatrní, můžete nehodu způsobit, byť jen drobnou. Jestliže k tomu dojde, budete velmi rádi, že máte sjednané zákonné pojištění vozidla. Stačí událost řádně nahlásit a škody způsobené ostatním účastníkům nehody pak za vás zaplatí pojišťovna. Na opravu vašeho auta se ale povinné ručení nevztahuje, takže ji budete muset zaplatit z vlastní kapsy.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sníh, ledovka a bláto cestování komplikují. Jak dbát na bezpečnost během zimních měsíců?