Přejít k hlavnímu obsahu

Letenky do zahraničí prudce zdražují! Jak najít nejvýhodnější nabídky na letní dovolenou?

Po dvou letech pandemie, kdy bylo cestování téměř nemožné, se s uvolňováním restrikcí těžce zasažený turistický ruch znovu začíná zvedat. Nejen kvůli rostoucím cenám paliva se ale letenky prudce zdražují. Jak najít ty nejlepší ceny a kam vyrazit na dovolenou v České republice?

Pandemie koronaviru tvrdě zasáhla předtím vzkvétající cestovní ruch. Tvrdé restrikce, zákazy vstupu do zemí a drahé testy a potvrzení donutily mnoho Čechů opustit, či odložit všechny plány na dovolenou. Nyní se po více než dvou letech lidé vrací k cestování. Mnohé však zaskočily vysoké ceny letenek.

Proč ceny letenek tak rychle rostou?

Hlavní příčinou zdražování jsou rostoucí ceny paliva a energií. Podle dat Bloomberg Intelligence letos cena leteckého paliva za galon vzrostla o celých 45%. Letecké palivo až 25% ročních nákladů leteckých společností. Aerolinky tato zdražení pak přenášejí na zákazníky, není se proto čemu divit, že ceny letenek rostou až k nebesům. Podle porovnávače Hopper Price Tracker průměrná cena za zpáteční letenku na vnitrostátní lety v USA vzrostla od začátku roku o 36%.

Nejsou to však jen ceny paliva, které tlačí ceny vzhůru. Zatímco nízké prodeje během pandemie nutily letenky až k rekordně nízkým cenám, vzrůstající poptávka dovoluje aerolinkám zdražovat.

Chystáte se i přes vysoké ceny letos na dovolenou?

Najít výhodnější ceny vám mohou pomoci porovnávače zlevněných a akčních letenek. Web Promocodius, který nabízí slevové kódy a nabídky pro české i zahraniční eshopy, eviduje rostoucí zájem o srovnávače cen letenek, jako je Kiwi a Pelikán.

Původně česká firma Kiwi.com slibuje svým uživatelům vyhledat ty nejvýhodnější letenky napříč leteckými společnostmi. Zákazníci mohou používat vyhledávač na jejich webových stránkách, či v aplikaci, nebo se také mohou na Kiwi zaregistrovat a dostávat nejnovější nabídky přímo do jejich emailové schránky.

Kromě levných letenek Kiwi nabízí i pronájmy aut, ubytování a rezervaci vstupenek a aktivit.

I přestože jeho popularita stoupá, ani jim se nevyhnuly kontroverze. V minulém roce se společností některé aerolinky odmítly spolupracovat, společnost Ryanair dokonce odmítla přepravovat zákazníky Kiwi. Ústavní soud nicméně poté dal v jejich sporu za pravdu české společnosti.

Dalšími vyhledávači levných letenek a dovolených jsou společnost Pelikán, Skyscanner, Booking.com, Hotely.cz, či Hotels.com.

Našli jste levné letenky? Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Globální pandemie pro mnoho turistů zdůraznila nutnost sjednání cestovního pojištění. Náklady na případnou hospitalizaci a léčení se mohou v zahraniční nepojištěncům pořádně prodražit. Jak najít nejvýhodnější pojištění?

Naprostá většina pojišťoven v dnešní době nabízí slevy při sjednání online. Server Promocodius například eviduje aktuální slevu 20% na cestovní pojištění Čsob. Čsob je jednou z největších pojišťoven v České republice s více než milionem klientů. Také oni již dnes v jejich cestovním pojištění nabízejí i hrazení nákladů na léčení Covid-19.

Našli jste již výhodnou dovolenou, nebo se vám z těch cen pořád protáčejí panenky?

Nezoufejte, ještě nemusí být tak zle. Podle odborníků na turistiku by válka na Ukrajině mohla ceny naopak tlačit dolů.

Díky sankcím, které většina států uvalily na Rusko, se budou muset resorty a cestovní kanceláře obejít bez ruských turistů. Například Egypt, či Turecko, které jsou tradičně mezi Rusi oblíbené, by tak muselo nabídnout atraktivnější ceny i turistům z jiných zemí.

Další z možností, jak se vyhnout drahým cenám za letenky, je dovolená v České republice. Ačkoliv i tady se dá díky inflaci předpokládat, že ceny ubytování a atrakcí porostou. Méně nároční turisté však mohou ušetřit, vyhnou-li se velkým městům a nejpopulárnějším destinacím. Praha, Český Krumlov, a další města oblíbená zahraničními turisty budou čelit vysoké poptávce, která může ceny také zvyšovat.

Využít také můžete nabídek soukromých apartmánů, chat, či kempů. Tyto formy ubytování obvykle nabízejí kuchyňky, a jestliže vám nevadí na dovolené vařit, můžete tak ušetřit poměrně slušnou částku.

A co vy? Chystáte se letos někam cestovat, nebo jen prstem po mapě?

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Letenky do zahraničí prudce zdražují! Jak najít nejvýhodnější nabídky na letní dovolenou?