Přejít k hlavnímu obsahu

Memoáry z cest: Jak na ně?

Rádi cestujete, ale mrzí vás, že na vzpomínky pomalu sedá prach a některé své výlety si pamatujete jen mlhavě? Nejde o nic neobvyklého, proto byste si měli své výlety dobře dokumentovat. Časem své cestopisy můžete i zveřejnit. Poradíme vám, jak na to.

Fotografie a videa dnes vítězí

I v případě, že preferujete psanou formu záznamu, byste neměli zcela rezignovat na focení a natáčení. Možnosti podívat se na daná místa z fotek a videí oceníte především po letech. Pokud se na některá místa vracíte pravidelně, často nepostřehnete, že se vlastně v čase poměrně zásadně mění. Záběry vám k tomu pomohou. Natáčíte-li videa často, měli byste si pořídit gimbal. Díky tomu budou vaše záběry krásně stabilizované a videa budou vypadat mnohem profesionálněji. Platí to i v případě, že chcete natáčet tzv. vlogy, tedy natáčet v podstatě „selfie videa“ s komentářem přímo z daného místa. Jde o velice populární formu záznamu, kterou využívá mnoho influencerů.

Psaná forma má stále něco do sebe

Stejně tak jako je v době filmů a seriálů stále populární čtení knih, jsou v době fotografií a videí nadále oblíbené i psané cestopisy. Preferujete-li tedy psanou formu, která vám mnohem víc umožní do cestopisu promítnout svůj vlastní pocit z daného místa, směle do toho. Necháme na vás, zda preferujete papír a tužku, nebo budete postřehy z cest psát na počítači – záleží čistě na vašich preferencích.

Podobnou variantou je záznam v mluvené formě. Kromě diktafonu vám mohou moderní aplikace pomoci s přepisováním poznámek v reálném čase do textové podoby. Chce to jen trochu cviku a zpočátku i určitou trpělivost. I tak počítejte s tím, že text bude následně nutné ručně doladit.

Hned, nebo až po čase?

Značnou roli v tom, jak bude celý cestopis končit, může hrát skutečnost, zda jej budete vytvářet přímo během cesty, nebo zda k vytvoření cestopisu zasednete až zpětně. Zatímco do záznamu v reálném čase se bude více promítat vaše aktuální nálada, zpětná tvorba bude umírněnější a bude odrážet váš celkový dojem z dané destinace. Obojí má něco do sebe, vyzkoušejte si proto, která varianta vám více sedne.

Proč si nevytvořit publikum?

Influencerem se nikdo nestal přes noc. Své poznatky z cest můžete začít postupně publikovat. Využít můžete sociální sítě, video portály, nebo si třeba založit vlastní web. Brzy zjistíte, zda to může fungovat a zda čtenářů přibývá. Pokud budete úspěšní, můžete si díky cestopisům třeba přivydělat na svou další cestu nebo výměnou za recenzi určitého místa získat slevu z pobytu. Proč nespojit příjemné s užitečným?

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Memoáry z cest: Jak na ně?