Přejít k hlavnímu obsahu

Co byste měli vědět o cestování na kole?

Cestování na dvou kolech a objevování světa z pohledu sedla je jedním z nejlepších způsobů, jak zažít dobrodružství, poznat nové lidi a objevovat zajímavá místa. Svoboda, spaní ve stanu, každý den nová místa, neustálý pohyb. Zní to dobře? To je jen začátek.

Výlet na kole

Bez ohledu na to, zda cesta trvá několik dní nebo několik týdnů, je to opravdu dobrá příležitost poznat lépe sebe nebo osobu, se kterou jedete. Každá cesta, jak dlouhá, tak krátká, má svůj začátek, kterým je jednoduše opuštění domu.

Kolo, nějaký volný čas, touha vyrazit na cestu. Nemůžete však zapomenout na nejdůležitější záležitosti, jako jsou trasa, ubytování, vybavení, které musíte naplánovat, abyste mohli s klidem vyrazit na cestu. Chcete-li naplánovat trasu, stačí na internetu vyhledat region nebo zajímavá místa, která chcete navštívit, a vytvořit trasu, například na Mapách Google. S ohledem na typ vašeho kola volte trasu vhodnou pro horská, trekingová či silniční kola.

Trasu můžeme nahrát do telefonu nebo na navigaci nebo jednoduše stačí si zapsat jednotlivé názvy míst, kterými musíte projet. Také si vždy vezměte s sebou papírové mapy, abyste přesně věděli, kde se nacházíte ve vztahu k celé trase. Je možné však používat nejrůznější aplikace v telefonu. Některé nabízí možnost mapování trasy, velmi přesné mapy se spoustou dat, označené spoustou zajímavých míst, která můžete pravidelně hledat a především offline práce po stažení map.

cestování na kole
Zdroj:
FreePik

Výbava na kolo

Na delší trasu nejsou příliš vhodné batohy. Pokud je vezete déle, budou vás bolet záda. Jsou vhodné proto brašny, které na kolo zavěsíte. Vhodné jsou brašny či kufříky, které pojmou všechny potřebné věci. Nejdůležitější věci jako je jídlo, lékárnička nebo základní nářadí, byste měli mít po ruce a proto je zabalte až do horní části kufru. Například nebudete potřebovat spací pytel uprostřed dne, ale pouze večer na noc, takže jej můžete snadno nacpat dolů do kufru.

Rozhodně si nezapomeňte vzít potřebné náčiní pro opravu jízdních kol. Víceúčelový nástroj, dvě náhradní trubky (nebo více), sada pro lepení záplat, páky na pneumatiky a několik klíčů jsou základním minimem. Za zmínku stojí také vzít si s sebou lubrikant na řetězy a případně odmašťovač. Péče o příslušenství kola je zcela zásadní.

Kde spíme a co jíme?

Samozřejmě existuje spousta možností ubytování. Hotely, ubytování, agroturistika, kempy. Různé portály vám pomohou najít ubytování. Nejlepším řešením je však vzít si sebou stan. Nemusíte se bát, že nestihnete rezervaci v hotelu, apod. V lese, na louce, v poli, kde bude nějaké pěkné a odlehlé místo. Je důležité nikoho nerušit, a že je místo jednoduše bezpečné. Je však potřeba zohlednit, že v některých zemích se nesmí ve volné přírodě rozdělávat stany, pouze v kempech.

Stravovat se můžete v restauracích nebo si vzít malý vařič sebou. Kuskus, těstoviny, rýže, hotová jídla, míchaná vejce, párky, snídaňová kaše, müsli. Všechny produkty v obchodech můžete bez problémů zakoupit a následně z nich připravit vhodný pokrm. Vaření s plynovou lahví však není jedinou možností. Můžete si pořídit plynový sporák nebo speciální sadu na vaření.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co byste měli vědět o cestování na kole?