Přejít k hlavnímu obsahu

Bojíte se trombózy na cestách? Zacvičte si

Podle serveru Webmd.com postihne krevní sraženina až 350 000 Američanů ročně. Z nich každý 10. má závažné komplikace. Přitom by často stačilo jen dodržet jednoduchá preventivní opatření.

Jak rozproudit krev na cestách?

Riziko cévní trombózy roste s časem stráveným v dopravním prostředku. Nevyhýbá se bohužel ani řidičům. Ať jste šofér, nebo pasažér, nepodceňujte bezpečnostní opatření.

Na cestu si oblékněte volné, prodyšné oblečení. To platí i pro ponožky a spodní prádlo – gumičky nesmí nikde škrtit. Po ruce mějte láhev čisté vody. Pijte, i když žízeň nepociťujete.

Nejpozději po 2 hodinách jízdy změňte polohu – ideálně se projděte a protáhněte. Pokud to nejde, postavte se na místě a protáhněte si ruce a nohy. Střídavě se vytáhněte na špičky a zhoupněte na paty. Tohle jednoduché – ale velmi účinné – cvičení můžete provádět ve stoje i vsedě.

Čas od času si lýtka do hloubky promněte a promasírujte. Pak nohy vyklepejte, co to jde.

Dlouhodobá prevence žilní trombózy

Je vám nad 40 let, kouříte, užíváte hormonální pilulky, máte nadváhu nebo poruchu srážlivosti krve? Zajděte před delší cestou k obvodnímu lékaři. Zkontroluje vám krevní tlak a případně doporučí léky, bylinky nebo preventivní použití kompresních punčoch.

Co můžete udělat vy sami? Pokud často cestujete, měli byste přestat kouřit, udržovat váhu v normě, omezit příjem nezdravých tuků a jíst hodně ovoce a zeleniny bohaté na vlákninu.

Cvičte aspoň 2,5 hodiny týdně

Pro zdravý krevní oběh je důležité udržovat srdce v kondici. Je to sval jako každý jiný – když se mu nevěnujete, trpí. Každý úder pak znamená pro srdce námahu, stoupá krevní tlak a zvyšuje riziko problémů.

Podle Mayo Clinic pomáhá 2,5 hodiny cvičení týdně ke snížení krevního tlaku o 5 až 8 mm Hg. To už stojí za to. Rozložte si pohyb nejlépe na každý den – cca 30 minut. Stačí svižná procházka, chvilka plavání nebo jízdy na kole. Dvakrát do týdne se věnujte také posilování. Stačí s vlastní vahou. Na internetu najdete spoustu návodů na domácí cvičení, které vás bude bavit.

Zvolte vyšší tepovou frekvenci

Výzkumy na dvou italských univerzitách potvrdily, že na zlepšení kondice a snížení tlaku výborně funkce vysokofrekvenční trénink – ideálně kruhový. Při něm střídáte aerobní rozehřání s posilovacími zastávkami. Vyšší tepovou frekvencí zesílíte účinky na zpevnění svalů i aerobní výdrže. Vaše srdce a krevní oběh pak lépe zvládnou i delší cesty.

Nechcete se vám cvičit doma? Jste žena a do klasického fitka by vás nikdo nedostal? Zkuste síť dámských posiloven, kde se cvičí na principu kruhového tréninku vyvinutého v USA. Během 30 minut tu procvičíte celé tělo v intenzitě podle vaší kondice. Zkušební týden získáte zcela zdarma. Všechny potřebné informace a registraci najdete na stránce https://www.supertrenink.cz/.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bojíte se trombózy na cestách? Zacvičte si