Přejít k hlavnímu obsahu

Vyrážíte na túru? Oblečte se pohodlně a stylově

Ať už vyrážíte na několikadenní trekový výlet nebo horskou túru, je důležité, abyste měli funkční a pohodlné oblečení. Chcete mít špetku stylu i v divočině? Poradíme vám, jak na to.

Na co se při výběru turistického oblečení zaměřit?

Základem správného oblékání při outdoorových aktivitách je vrstvení. To vám pomůže zůstat v teple a suchu i za velmi nepříznivého počasí. První vrstva, která je tou nejdůležitější, by měla být tvořena kvalitním funkčním prádlem. Dámské legíny a tričko v termoprovedení jsou tak nezbytným základem, do kterého se vyplatí investovat. Druhá zateplovací vrstva se postará o izolaci tělesného tepla a třetí vrstva vás ochrání před větrem i deštěm. Jaké kousky by vám v turistickém šatníku neměly chybět?

1. Funkční termoprádlo

Jak už bylo psáno výše, nejdůležitější je kvalitní první vrstva. Proto byste ve skříní určitě měli mít funkční dámské legíny a tričko z termo materiálů. Termoprádlo se stará o odvádění potu a tím vaše tělo udržuje v suchu a teple. Jaký materiál zvolit? Syntetika skvěle saje pot, ale rychle přejímá pachy. Naproti tomu merino vlna je vzdušná, ale zase schne trochu pomaleji. Ideální je tak zlatá střední cesta, kdy sáhnete po oblečení z mixu těchto dvou materiálů.  

2. Fleecová mikina

Druhá vrstva plní hlavně zateplovací funkci. Bezvadné k tomuto účelu jsou fleecové mikiny, které unosíte po celý rok a přidají špetku osobitosti i střídmému outdoorovému šatníku. Seženete je totiž v mnoha barvách a stylových provedeních.   

3. Softshellové kalhoty

Trekové kalhoty musí být pro případ, že vás zastihne nečekaný liják, odolné, pohodlné a rychleschnoucí. Pro turisty jsou kalhoty ze softshellu tou nejlepší volbou. Jsou prodyšné, odolné proti větru, a hlavně se příjemně nosí. Sáhněte raději po tmavých barvách, na kterých není vidět každá kapka bláta.

4. Kvalitní obuv

Kvalitní obuv je alfou a omegou každé turistické výpravy. Pokud vyrážíte do strmého horského terénu, budete potřebovat kotníkové pohorky. Jestli jdete na normální výlet, vystačíte si s těmi nízkými. Obě varianty by však měly mít pevnou protiskluzovou podrážku a splňovat ty nejvyšší nároky na komfort. Chcete botám přidat špetku stylu? Ozdobte je barevnými tkaničkami.

5. Outdoorová bunda

Na toulkách po horách a lesích potřebujete pořádnou outdoorovou bundu. Nejdůležitějším parametrem při jejím výběru je to, v jakých podmínkách ji budete nosit.  Chystáte se na dlouhé treky s těžkým batohem na zádech? Pak je pro vás jasnou volbou bunda s Futurelight™ – nejpokročilejší technologií zajišťující maximální prodyšnost, nepromokavost a odolnost vůči větru. Naopak na lehčí turistiku, na jízdu na kole nebo na běžky jsou ideální dvouvrstvé bundy.

6. Batoh

Batoh si ponesete na zádech i několik hodin. Proto je důležité, aby byl vyztužený, měl polstrované ramenními popruhy a byl dostatečně velký. Na jednodenní výlety vám stačí objem kolem 30 l, na vícedenní túry si pořiďte batoh s objemem alespoň 50 l. 

Na túry pohodlně i stylově

Oblečení na túry musí být především pohodlné a funkční. V tomto případě se vám budou hodit recenze skutečných lidí, které najdete na Heurece. Špetku stylu na první pohled fádnímu funkčnímu oblečení přidají barvy. Turistický outfit zpestříte také drobnostmi jako je originální termoska nebo designový nožík.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyrážíte na túru? Oblečte se pohodlně a stylově