Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Smaženou rybu, která na talíři dýchá a koulí očima, milují nejen v Číně

Čína je domovem různých bizarností, které se prolínají i do oblasti gastronomie. Příkladem je třeba pochoutka jménem Jin Jang Ju, což je podle popisu ryba mrtvá i živá současně.

Že si pod výše uvedeným tak úplně nedokážete představit, co vám vlastně přistane na talíři a jak to bude vypadat? Pak pojďte společně s námi proniknout do tajů netradičního čínského gastro-umění.

Opravdoví mistři kuchaři

Připravit pochoutku Jin Jang Ju není jen tak. Pokrm má na starosti zkušený kuchařský mistr, jehož druhým jménem je nejen rychlost, ale taky obratnost. Pro přípravu ryby je totiž právě první zmíněná dovednost naprosto zásadní.

Zkušený kuchař nejprve rybu zbaví šupin, aby ji mohl částečně vykuchat. Poté hlavu nebohého tvora zabalí do mokré utěrky a zbytek těla prudce osmaží v hluboké pánvi plné vroucího oleje.

Klíčová je rychlost

Celý proces musí být rychlý, ale zároveň nesmírně přesný a precizní. To proto, aby bylo rybí maso z vnější části usmažené, ale vnitřní orgány ryby zůstaly čerstvé a nepoškozené.

Polosyrová ryba tak na talíři dýchá, pohybuje hlavou, koulí očima, zavírá a otvírá tlamu a vydrží živá prakticky až do konce jídla (někdy to může být dobrá půlhodina). Podává se nejčastěji se sladkou a kyselou omáčkou.

Kapr
Nejčastěji se pro přípravu tohoto pokrmu používají kapři.
Zdroj:
foto: Shutterstock

O mučení prý nejde

Důvodů pro přípravu pokrmu Jing Jang Ju mají místní rovnou několik. A zdaleka nejde jen o to, dokázat hostům restaurace, že kuchař servíruje opravdu čerstvou surovinu.

Lidé tady tvrdí, že napůl smažená a napůl syrová ryba chutná mnohem lépe než ryba právě vylovená a usmrcená. Pravdou tak zůstává, že na lístcích čínských restaurací se tato pochoutka objevuje stále častěji.

A to i přes nesouhlasné názory a kritiku nejrůznějších neziskovek, které považují přípravu pokrmu za barbarské a mučivé. Čínští úředníci ovšem jejich stížnosti smetli ze stolu s odůvodněním, že „každá kultura má něco, co ty ostatní považují za nechutné“.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

35° 3' 27.0925", 102° 30' 26.2024"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Smaženou rybu, která na talíři dýchá a koulí očima, milují nejen v Číně