Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat karimatku: Na co dát pozor, abyste pod stanem neměli bezesnou noc

Karimatka patří mezi nejdůležitější, ale zároveň nejpodceňovanější součásti kempingového vybavení. Právě na jejím výběru závisí kvalita vašeho spánku. S naším průvodcem nešlápnete při nákupu vedle.

Na trhu existuje několik druhů karimatek. O tom, jak vybrat ten správný, si povíme v následujících řádcích.

Hlavní parametry výběru

Stejně jako u každého jiného zboží obdobného charakteru, i zde je za účelem správného a maximálně objektivního výběru potřeba brát v potaz vybrané parametry. A které to v případě karimatek jsou?

Frekvence používání

Při výběru karimatky si položte především otázku, na co ji budete potřebovat a jak často ji využijete. Při občasném přespání u táboráku sáhnete po jiném typu než při dlouhém treku v nepříznivých podmínkách

Rozměry a hmotnost

Dalším z důležitých faktorů jsou rozměry a hmotnost karimatky. Potáhnete karimatku na zádech v batohu, nebo se budete přepravovat autem? Pamatujte na to, že pořizovací cena ultralight vybavení se pohybuje v řádech několika tisíc korun a ne pro každého má smysl. 

Tepelná izolace

Nejdůležitější vlastností karimatek je tepelná izolace. Pokud plánujete spát v nižších teplotách, myslete na výběr odpovídajícího spacáku i karimatky. I ten nejkvalitnější spacák vám bude v případě letní karimatky k ničemu. 

Při nákupu se zaměřte hodnotu R, kterou prodejci udávají tepelný odpor. Čím je číslo R vyšší, tím lepšími izolačními vlastnostmi karimatka disponuje. 

výběr karimatky
Není karimatka jako karimatka. Spíte-li na ní často, vyplatí se do ní zainvestovat.
Zdroj:
Shutterstock

Pěnové karimatky 

Pro příležitostné a nenáročné cestovatele je tohle ideální volba. Její výhodou je nízká pořizovací cena a hmotnost a poměrně vysoká odolnost (například proti propálení od ohně). Mezi nevýhody naopak patří menší komfort a tepelná izolace. Počítejte také s většími rozměry, kdy karimatku můžete zpravidla připevnit pouze zvenku na batoh. 

Kromě klasických pěnovek jsou k dostání i kvalitnější EVA karimatky z ethylenvinylacetátu. Tento typ nenasákne vodu a lépe izoluje. V dnešní době jsou populární i skládací „harmonikové“ karimatky doplněné o vroubky, které zajišťují lepší izolaci a měkkost. Některé karimatky jsou opatřeny izolační hliníkovou vrstvou, kterou pokládejte vždycky nahoru. 

Samonafukovací karimatky 

Ideální volba pro cestovatele, kteří si potrpí na komfort. Samonafukovací karimatky se chlubí nejlepšími izolačními vlastnostmi a zaručují prvotřídní pohodlí. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, počítejte i s vyšší hmotností a většími rozměry. Nafukovací typy karimatek jsou poněkud náchylnější k poškození, nepokládejte je tedy na ostré kameny, posekaná pole nebo k ohni. 

A jak samonafukovací karimatky fungují? Jsou vyrobeny z paměťové pěny, která po rozložení začne nasávat vzduch a rozpínat se. Bývají doplněny o ventil, kterým se karimatka dofoukne do požadovaných rozměrů. 

Nafukovací karimatky 

Pokud plánujete delší trek se spaním venku, vyplatí se investice do nafukovací karimatky. Tento typ karimatek disponuje výborným komfortem a izolačními vlastnostmi (za které je ovšem nutné si připlatit).

Na rozdíl od samonafukovacích karimatek zaručují i skladnost a nízkou hmotnost. Nevýhodou bývá zpravidla vysoká pořizovací cena a nutnost karimatku nafouknout. Pozor také na povrch, kam karimatku umístíte, abyste ji nepropíchli. 

Nafukovací matrace 

Nafukovací matrace představují nejvyšší komfort (opět ale pozor na propíchnutí), který je vykoupený velkými rozměry a vysokou hmotností. Bývají tedy ideální volbou pro cestující autem. Pozor, nafukovací matrace nedisponují vysokým tepelným komfortem kvůli vyšší cirkulaci vzduchu v matraci. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat karimatku: Na co dát pozor, abyste pod stanem neměli bezesnou noc