Přejít k hlavnímu obsahu

17 zajímavostí, které jste o Irsku možná nevěděli

Irsko patří mezi nejúžasnější místa, kde je toho spousta k vidění a nevšední zážitky čekají na každém kroku. Země má rozhodně co nabídnout od bohaté historie a světových rekordů až po památky, kdy nebudete vědět, kam dřív s očima. V tomto článku si projdeme 17 faktů, které unikátně charakterizují Iry a zbytek světa fascinují.

1.    V Irsku vznikl Den svatého Patrika a halloween

Ačkoli jsou dnes obě tradice podstatnou součástí americké kultury, pocházejí z Irska. Irští přistěhovalci přivezli tyto myšlenky do Spojených států a dalších částí světa během velkého hladomoru, kdy Irsko opustily miliony lidí.

Irská komunita si tradičně při oslavách Dne svatého Patrika připomíná patrona Irska, svatého Patrika. Jednalo se o římskokatolickou tradici, která zahrnovala den modliteb v kostele. Co se týče halloweenu, jeho počátky sahají až do doby před 2 000 lety, kdy jej slavili Keltové. Jeho součástí byly ohně a kostýmy, které měly odhánět duchy.

2.    Svatý Patrik nepocházel z Irska

Přestože je svatý Patrik všeobecně spojován s Irskem, byl ve skutečnosti velšského původu. Do Irska se dostal jako otrok v zajetí. Později se do země vrátil jako misionář, aby pomáhal šířit křesťanství.

3.    Mimo Irsko žije více Irů než v něm

Irové věří v odchod z domoviny a hledání zelenějších pastvin. Přestože v zemi žije jen asi 5 milionů Irů, odhaduje se, že na celém světě žije 70 miliónů lidí s irskými kořeny. Irské předky má asi 10 % Austrálie (2 milióny lidí) a více než 35 milionů Američanů.

4.    18 % irské populace jsou cizinci

Od vstupu Irska do EU a od doby, kdy se Dublin stal technologickým centrem, se počet cizinců v Irsku během dvou desetiletí zvýšil ze 2 na 18 %. Přibližně každý pátý obyvatel kosmopolitního Dublinu je cizinec.

5.    Nejstarší jachtařský klub na světě se nachází v Irsku

Royal Cork Yacht Club byl založen v roce 1720 a je považován za nejstarší na světě. Pořádá Cork Week, největší jachtařskou akci v celém Irsku. Každé dva roky se v Irsku na Cork Week sjíždějí jachtaři a lodě z celého světa.

6.    22 amerických prezidentů mělo irské kořeny

Téměř polovina ze 45 prezidentů Spojených států je irského původu. Na seznamu figurují mimo jiné JFK, Reagan a Nixon.

7.    Posledním přístavem Titaniku byl irský Cobh

Titanic byl velkolepou lodí, kterou v severoirském Belfastu postavilo 15 000 dělníků a která vyplouvala do Ameriky z anglického Southamptonu. Před koncem své osudové cesty se loď zastavila v Cobhu v irském hrabství Cork. Většina turistů jezdí uctít památku Titaniku do Belfastu, ale i v malém městečku Cork najdete například Muzeum Titaniku a sochy na počest mrtvých.

8.    V Irsku jsou zakázaná kasina

Podle irského zákona o hazardních hrách a loteriích z roku 1956 nejsou kasina jako taková povolena. Mezera v legislativě však umožňuje provozovat hazardní hry v rámci klubů, které jsou určeny pouze pro členy. Skulina se najde i v případě online hazardních her. Hrát může každý, kdo má připojení k internetu. V zemi je registrováno několik stránek a existuje mnoho online kasin pro irské hráče, včetně těch s offshore licencí.

9.    Oficiálním irským symbolem je harfa

Tři nejznámější irské symboly jsou keltský kříž, zelený trojlístek a harfa. Oficiálním symbolem země je však harfa. Irsko je jedinou zemí, která jako svůj národní symbol používá hudební nástroj. Ty nejstarší harfy se nachází v dublinské Trinity College, jejíž historie sahá až do roku 1400. I ta původní, která posloužila jako předloha pro tento symbol.

10.     Irsko má nejvíce vítězství v pěvecké soutěži Eurovize

Eurovize začala v roce 1956, a je tak jednou z nejstarších hudebních soutěží na světě. Irsko ji ovládlo celkem sedmkrát (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 a 1996).

11.     V Irsku nejsou hadi

Hadi se nevyskytují jen na několika vzácných místech na světě, především pak na Havaji a v Irsku. Podle legendy je svatý Patrik vyhnal do moře, ale vědci tenhle názor nesdílejí. Domnívají se, že Irsko bylo odříznuto od pevniny během doby ledové, kdy tam žádní studenokrevní plazi nežili.

12.     Newgrange je starší než Stonehenge a pyramida v Gíze

Pět tisíc let starý Newgrange v irském hrabství Meath je klasifikován jako starověký chrám nebo průchozí hrobka a je starší než většina známých starověkých památek včetně pyramid v Gíze a Stonehenge.

13.     Muckanaghederdauhaulia je nejdelší anglické místní jméno

Malá irská vesnice v Connemara v hrabství Galway se pyšní nejdelším místním názvem v angličtině. Toto 22písmenné jméno připomíná jazykolam! V překladu znamená „hřeben ve tvaru prasečího hřbetu“.

14.     Wild Atlantic Way je nejdelší svého druhu

Cesta Wild Atlantic Way měří 2 500 km a je nejdelší cestou podél pobřeží na světě. Úchvatná cesta začíná na útesech v hrabství Donegal na dalekém severu, prochází třemi provinciemi a devíti hrabstvími a končí na plážích hrabství Cork.

15.     Slavné Moherské útesy se objevily v několika populárních filmech

Tyto úchvatné útesy se objevily v mnoha filmech, například ve snímcích Mackintoshův člověk a Harry Potter a Princ dvojí krve.

16.     V Irsku je vlhké léto

Slyšeli jste někdy rčení „v Irsku pořád prší“? Tak to není žádná nadsázka. Irsko má jedno z nejvlhčích podnebí v EU. Někdy jsou dokonce i léta poněkud deštivější. Například v roce 2007 pršelo v Irsku během léta celých 40 dní.

17.     Irsku se přezdívá Smaragdový ostrov

Za tuto oblíbenou přezdívku vděčí Irsko jedinečné krajině a podnebí, jejichž výsledkem je skalnaté pobřeží a zelená kopcovitá krajina. Jeho krása je přirovnávána k drahokamu, proto Smaragdový ostrov.

Závěrem

Výčet zajímavostí o Irsku a Irech by vydal na stovky stránek. Země je zkrátka skvělou destinací pro každého, kdo má rád památky, poznávání historie a dobrou zábavu neboli „craic“, jak tu často uslyšíte od místních.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

17 zajímavostí, které jste o Irsku možná nevěděli