Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější skalní města světa: Své zástupce tady má i Česko!

Příroda je mocná čarodějka. O tom není pochyb. Když spojí síly vodní a větrná eroze, začnou na světě vznikat unikátní skalní útvary. Přehled těch nejkrásnějších najdete v tomhle článku.

Kappadokie

O Kappadokii se ne nadarmo mluví jako o nejkrásnější a nejpřitažlivější oblasti Turecka. Neexistuje asi nikdo, kdo by nenarazil na ikonické fotografie plné horkovzdušných balonů, které se vznášejí nad unikátním skalním městem. Bizarní tufové věže všech možných tvarů a barev se tady rozkládají na ploše víc jak 300 kilometrů čtverečních a lákají k návštěvě turisty a cestovatele z celého světa.

Kappadokie Turecko
Turecká Kappadokie je jedním z nejmagičtějších míst v zemi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bryce Canyon

Podobný unikát najdeme také za „velkou louží“. Jeho jméno je Bryce Canyon a nachází se v Utahu. Národní park, který vlastně není kaňonem v pravém slova smyslu, je prošpikován stovkami různě vysokých a formovaných skalních věží. Do červena zabarveným pískovcovým unikátům se tady říká hoodoo.

Bryce Canyon Utah
Národní park plný monumentálních skalních věží najdete v Utahu.
Zdroj:
Bigstockphoto

České Švýcarsko

Rozeklaná krajina Českého Švýcarska je plná skalních roklí, soutěsek a stolových hor. Národní park České Švýcarsko patří mezi jeden ze čtyř v Česku. Jeho rozloha činí 79,23 km čtverečních a oficiálně vyhlášen byl v roce 2000. Hlavním předmětem ochrany jsou pochopitelně pískovcové útvary a na ně vázaný biotop. Navštívit tady můžete unikátní skalní věže, brány, stěny, rokle, města a bludiště, které vznikly v důsledku erozí křídových mořských sedimentů.

Národní park České Švýcarsko
České Švýcarsko je jedním z čtyř národních parků na území Česka.
Zdroj:
Bigstockphoto

Wulingyuan

O Wulingyuanu se mluví jako o nejkrásnější oblasti Číny. Najdete tady rovnou čtyři národní parky, které jsou doslova prošpikované řadou skalních věží. Říká se, že to byl právě Wulingyuan, kterým se nechal inspirovat režisér filmu Avatar při vymýšlení filmové planety Pandora.

Wulingyuan Čína
Vypadá to, že Pandora z kultovního trháku Avatar opravdu existuje.
Zdroj:
Bigstockphoto

Adršpašsko-teplické skály

Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály byla vyhlášena v roce 1933 na rozloze 1771 ha. Najdete ji na území okresů Náchod a Trutnov, a pokud jste tohle místo ještě nikdy nenavštívili, možná vám bude i přesto povědomé. V roce 2005 se tady totiž natáčely některé záběry filmové verze románu C. S. Lewise Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň.

Adršpašsko-teplické skály Česko
Lokalitu proslavil oblíbený film Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň.
Zdroj:
Bigstockphoto

Prachovské skály

Pískovcová skalní oblast a přírodní rezervace je součástí Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Unikátní skalní masiv tady vznikl v období druhohor jako usazeniny mělkého křídového moře. Skály zpopularizovala známá písnička Ivana Mládka a objevily se také v několika filmech a pohádkách (např. Malá mořská víla z r. 1976, Mlhy nad Avalonem z r. 2000 nebo Hellboy či Van Helsing).

Prachovské skály Česko
Věděli jste, že Prachovské skály se objevily v takových filmových trhácích, jako je Hellboy nebo van Helsing?
Zdroj:
Bigstockphoto

Wadi Rum

O poušti Wadi Rum se hovoří jako o té vůbec nejkrásnější a nejmalebnější v celém Jordánsku. Svou zásluhu na tomhle tvrzení jistě mají i skalní města a stolové hory, které se tady zdvihají k nebi z červenooranžového rozpáleného písku. Zdejší západy a východy slunce jsou jednoduše nezapomenutelné.

Wadi Rum
Wadi Rum je nejkrásnější pouští v Jordánsku. Tvoří ji totiž neodmyslitelné skalní věže.
Zdroj:
Bigstockphoto

Monument Valley

Ať už patříte mezi zapřisáhlé nekuřáky, nebo si tenhle nešvar jednoduše nedokážete odpustit, pravděpodobně budete z televizních reklam znát legendární „Marlboro country“. Na světě totiž nenajdete typičtější krajinu „amerického západu,“ než tu, která se rozkládá mezi Arizonou a Utahem. Skalní útvary se tady tyčí až do výšky 300 metrů a nabízí jedinečné scenerie.

Monument Valley Amerika
Americký národní park Monument Valley je znám hlavně z reklam na jistou značku cigaret.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

38° 35' 9.7908", 35° 7' 30.4284"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější skalní města světa: Své zástupce tady má i Česko!