Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Prodloužené víkendy v květnu 2023: objevte během nich zatím neobjevené!

Každý rok je při pohledu na kalendář tak trochu napínavé, na který den připadnou státní svátky. Letos je to naprosto ideální, protože 1. i 8. květen vychází na pondělí. Perfektní podmínky pro prodloužený víkend. 

Zapomeňte na klasické evropské destinace a vydejte se objevit města, která by vás na první dobrou možná vůbec nenapadla. Travelking vám přináší tipy na výlety, kde nakonec možná budete chtít zůstat ještě o den déle.

Za kouzelnou Itálií do Mantovy

Zažít tu pravou italskou atmosféru, okusit autentické “aperitivo” s místními a ideálně se nemuset prodírat stovkami turistů, kteří se urputně snaží vyfotit před milánskou katedrálou? Zkuste objevit severoitalské městečko Mantova, které se nachází zhruba na půl cesty mezi Milánem a Benátkami na úrovni Verony.

Mantova 1
Zdroj:
Travelking

Do Milána létá na obě letiště (hlavní Malpensa i vzdálenější v městečku Bergamo) z Prahy řada nízkonákladových aerolinek a po krátké návštěvě metropole se můžete hned vydat na zhruba dvouhodinovou cestu vlakem do Mantovy. Po cestě můžete obdivovat regiony Lombardie a část Benátska.

Mantova 2
Zdroj:
Travelking

Mantova má překrásnou polohu na okraji uměle vytvořených jezer Lago Superiore, Lago di Mezzo a Lago Inferiore. Městečko je typické svými kouzelnými uličkami s podloubím, proslavilo se mimo jiné jako rodiště římského básníka Vergilia nebo jako místo, kam byl Romeo nucen odejít do vyhnanství z Verony ve slavném Shakespearově dramatu. Asi nejproslulejší památkou je úchvatný Vévodský palác vybudovaný mezi 14. a 17. stoletím místní rodinou Gonzagů.

Odvrácená strana Krkonoš plná památek

Co takhle si protáhnout tradiční cestu do Krkonoš a objevit historickou perlu jen 20 kilometrů od českých hranic? Jelenia Gora, polské město necelou stovkou tisíc obyvatel a centrem plným památek, nad kterým se tyčí panorama Krkonoš a Sněžky, je pro prodloužený víkend ideální destinací.

Jelenia Gora 1
Zdroj:
Travelking

Šachovnicové radniční náměstí zdobí tzv. sedmidomí –⁠ barevné měšťanské domy, obklopené řadou dalších barokních a rokokových arkádových budov. Za návštěvu stojí i jeden z největších kostelů v Dolním Slezsku –⁠ majestátní kostel Povýšení svatého Kříže s kapacitou až 7 tisíc osob.

Jelenia Gora 2
Zdroj:
Travelking

Město se pyšní také přítomností Cieplických termálních lázní, ke kterým patří oblíbené rekreační a sportovní bazény s léčivou teplou vodou. Ubytovat se v Jelení Hoře můžete v novorenesančním loveckém stylu s vlastním wellness a výhledem přímo na hory. Okolí nabízí spoustu turistických i cyklistických tras a v blízkosti Jelení Hory najdete tři desítky zámků.

Vstupní branou na pobřeží Algarve za sluncem

Portugalsko se v posledních letech stalo velmi oblíbeným mezi Čechy, ať už jako jedna z finančně i vzdáleností dostupných destinací nebo jako skvělý evropský spot pro surfaře. Kromě obligátních cest do Lisabonu nebo Porta se dá snadno z Vídně i Prahy doletět do městečka Faro, právem považovaného za nejslunnější místo Evropy a pomyslnou vstupní bránu na pobřeží Algarve.

Faro 1
Zdroj:
Travelking

Na jihozápadním cípu Evropy najdete nádherné písečné pláže s majestátními útesy, v blízkosti Fara se nachází také Ria Formosa, rozsáhlý přírodní park se systémem bariérových ostrovů, které skýtají biotop s mnoha vzácnými druhy živočichů. Během procházky historickým centrem Fara neminete starobylou katedrálu Sé, případně si můžete prohlédnout město z vyhlídky Santo António.

Faro 2
Zdroj:
Travelking

Zhruba 15 minut cesty vlakem od Fara se nachází městečko Olhão s největším rybím trhem v okolí, můžete ochutnat i oblíbené kuře se slavnou portugalskou omáčkou piri-piri typickou právě pro Algarve. V květnu se ještě vyhnete hlavní sezoně a zároveň bude snadné načerpat sluneční paprsky a užít si teploty kolem 20 stupňů.

Benátky severu v gotickém stylu

Vidět Bruggy a zemřít. Klišé? Možná. Dostatečné celosvětové slávy se dostalo městečku na severozápadě Belgie už v roce 2008 díky McDonaghově filmu V Bruggách, který svou temnou atmosférou tzv. Benátky severu ukazuje v opačném hávu, než jak ho znají turisté. Nic to nemění na tom, že Bruggy patří právem na seznam UNESCO památek, nejen díky neopakovatelné atmosféře středověkých uliček protkané městskými kanály a gotickou architekturou.

Bruggy 1
Zdroj:
Travelking

Za zmínku stojí ikonická radniční věž Belfried na hlavním náměstí Grote Markt nebo specifický architektonický objekt –⁠ Dvůr bekyní, kde ve středověku sídlily tzv. bekyně, specifické mnišky podobné řádovým sestrám a díky bohaté výsadbě květin je prostor okouzlující zejména na jaře.

Bruggy 2
Zdroj:
Travelking

Typickým výjevem z Brugg jsou vodní plochy plné labutí, které našly útočiště třeba právě na břehu jezírka Minnewater v rámci zmiňovaného komplexu. Zhruba hodinová cesta vlakem z hlavního města Bruselu z Brugg činí neotřelou destinaci na prodloužený víkend, vždyť let do Bruselu zabere z Prahy jen hodinku a půl.

Wellness relax v údolí Dunaje

Město ležící hned za hranicemi se Slovenskem se se svými 28 tisíci obyvateli jeví poměrně nenápadně, v maďarských dějinách však hrálo velmi důležitou roli – v historii byla Ostřihom dokonce hlavním městem Uherského království.

Esztergom 1
Zdroj:
Travelking

Naprostou nutností je návštěva baziliky svatého Štěpána, která je po římské bazilice sv. Petra a londýnské katedrále sv. Pavla třetím největším kostelem v Evropě a zároveň největší sakrální stavbou v Maďarsku. Hned za mostem Marie Valérie přes Dunaj je možné navštívit slovenské město Štúrovo. Proslulá je rovněž ostřihomská historická čtvrť s názvem Vodní město, kde se často pořádají nejrůznější trhy, kulturní akce a rozprostírají se odsud krásné výhledy přes řeku Dunaj.

Esztergom 2
Zdroj:
Travelking

Zhruba 800 metrů od Vodní čtvrti (Víziváros) je možné se ubytovat ve wellness hotelu, který skýtá neomezený vstup do termálních a zážitkových lázní Aquasziget. Necelých deset kilometrů od centra Ostřihomi je vzdálen i národní park Dunaj-Ipeľ, považovaný za přírodně nejrozmanitější oblast v Maďarsku.

 
 

Místo

51° 11' 30.9444", 3° 13' 31.548"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Travelking

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Prodloužené víkendy v květnu 2023: objevte během nich zatím neobjevené!