Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Pardubickém kraji: Užijete si kopce i panensky čarokrásnou přírodu

Chystáte se na dovolenou v Pardubickém kraji a plánujete menší cyklovýlet? Máme pro vás pár tipů na pohodové trasy i místa, která vám dají pěkně zabrat.

Z Litomyšle až do Bystrého

Asi nikoho nepřekvapí, že toulky Pardubickým krajem začneme v Litomyšli. Město obklopené přírodou se může pochlubit řadou památek a turisticky atraktivních míst. Proto platí za jeden z nejlepších výchozích bodů pro rodinný nebo romantický cyklovýlet. Vyzkoušet můžete třeba trasu z Litomyšle do města Bystré. Trasa vede přes Poličku a je tvořena zejména silnicemi II. a III. třídy. Narazíte ale i na několik účelových komunikací.

Délka: Přibližně 40 kilometrů
Zajímavosti na trase: Hlavním lákadlem je nepochybně renesanční zámek, zapsaný roku 1999 na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO i historické centrum města Litomyšle.

Nenáročný okruh Chrudimskem

Chystáte se vyrazit na kolo společně s menšími dítky? Zvolte nenáročnou trasu Chrudimskem. Projet si můžete nejen centrum Chrudimi, ale také jeho blízké (i vzdálenější) okolí. Zavítat můžete třeba do Muzea loutkářských kultur a zastavit se můžete i v rekreačních lesech Podhůra, které nabídnou spoustu vyžití pro děti i dospělé. Nechybí tady třeba lesní tělocvična nebo lanový park. Výlet můžete zakončit v hřebčínu a Švýcárně Slatiňany nebo na nedalekém zámku s rozlehlým parkem.

Délka: 21,6 kilometrů
Zajímavosti na trase: Chrudim k nejkrásnějším městům v Pardubickém kraji. Během výletu můžete navštívit i Kočičí hrádek nebo přírodní památku Ptačí ostrovy Chrudim.

Táta a dítě na kole
Zvolíte trasu s návštěvou zámku nebo hřebčína?
Zdroj:
Shutterstock

Z Pardubic do Kladrub

Hledáte klidnou a nenáročnou cyklotrasu a zároveň vyrážíte na výlet s milovníky kladrubských plnokrevníků? Pak zvolte trasu, která vede z Pardubic až do Kladrub. Stezka vede podél Labe a prochází skrz Samojedy, Opočínek, Mělice, Lohenice, Břehy a Semín. Během cesty se vám naskytne nespočet míst k odpočinku i koupačce. V Kladrubech můžete absolvovat exkurzi a prohlédnout si zdejší koně na vlastní oči. Pokud se vám nechce vracet stejnou trasou, můžete se svézt vlakem zpět do Pardubic.

Délka: 20 kilometrů
Zajímavosti na trase: Národní hřebčín Kladruby nad Labem je jedním z nejstarších hřebčínů na světě a rozhodně stojí za návštěvu.

Krajinou Českomoravského pomezí

Lákají vás zámky a přírodní památky? Vyrazte na cyklovýlet krajinou Českomoravského pomezí. Trasa je perfektně značená, vede po silnicích II. a III. třídy a lesních asfaltových cestách. Výjimku tvoří pouze průjezd Nedošínským hájem, který je veden po nezpevněné lesní cestě. Během cesty můžete opět navštívit Litomyšl, Nedošínský háj, Růžový palouček, Nové, Muzeum dýmek v Proseči, Muzeum vesnice v Dolním Újezdě. Trasa prochází také přírodní rezervací Toulovcovy maštale, kde vás překvapí ojedinělá soustava pískovcových útvarů a roklí.

Délka: 45,5 kilometrů
Zajímavosti na trase: Nevynechejte návštěvu Toulovcovy maštale, kde se podle pověsti ukrýval loupeživý rytíř Toulovec.

Žena na kole v lese
Dáte přednost náročnějším trasám nebo zvolíte ty, které zvládnou i děti nebo méně zdatní cyklisté?
Zdroj:
Shutterstock

Z Vysokého Mýta do českého Versailles

Také rokokový zámek Nové Hrady si zaslouží vaši návštěvu. Vyrazit k němu můžete z Vysokého Mýta, kde se hezky projedete zvlněným terénem po značených cyklotrasách a po silnicích nižších tříd okruhem, který měří přibližně 32 kilometrů. Cesta začíná na cyklotrase č. 18 spojující Hlinsko a České Petrovice. Jakmile ujedete zhruba 7 kilometrů, přesunete se na trasu č. 4227 a budete pokračovat přes Pustinu, Libecinu a Leštinu až do Nových Hradů.

Délka: 32 kilometrů
Zajímavosti na trase: Zámek Nové Hrady je jednou z mála rokokových stavebních památek na našem území.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3zdroj 4

 
 

Místo

49° 52' 27.7294", 16° 18' 35.6623"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Pardubickém kraji: Užijete si kopce i panensky čarokrásnou přírodu