Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Karlovarském kraji: vedou lázeňskými městy i k nejmladší české sopce

Karlovarský kraj nabízí spoustu městských i přírodních krás. Chcete-li je poznávat ze sedla kola, vaši volbu chválíme a přidáváme 5 tipů na trasy, které by vás mohly zaujmout.

Samotné Karlovy Vary, byť jsou nádherné, nejsou jediným pokladem celého kraje. Jen namátkou zmiňme hrad Loket, Svatošské skály, národní přírodní rezervaci Soos, Klínovec nebo Mariánské Lázně. Ale teď už k těm slíbeným trasám.

Cyklostezka Ohře: Karlovy Vary – Nebanice

Tahle cyklostezka patří k nejvýznamnějším trasám v Česku a můžete po ní projet 110 kilometrů od hranic s Německem až k hranicím s Ústeckým krajem. Je označena číslem 6 a zároveň je součástí evropské trasy EuroVelo4.

Nastoupit na ni můžete v Karlových Varech na Divadelním náměstí a jet do centra podél řeky Teplá. Pak pokračujte podél Ohře do městské části Doubí, odkud pojedete ke Svatošským skalám přes Loket, Sokolov a Kynšperk nad Ohří až do Nebanic. Většinou pojedete po chráněné stezce bez provozu, takže neuděláte chybu, když sem s sebou na kolo vezmete svoje ratolesti.

Cestou si určitě nenechte ujít zmiňované Svatošské skály a hrad Loket i stejnojmenné okouzlující městečko. 

Krušnohorská magistrála: Cheb – Luby

Středně náročná, 36–48 kilometrů dlouhá trasa (podle toho, kolik zvládnete odboček) je součástí Krušnohorské magistrály. Určitě vás potěší, že vede hlavně po silnicích III. třídy, takže provoz je tu minimální. Celkem tu na trase nastoupáte asi 450 metrů.

Cestou se můžete zastavit třeba na Komorní hůrce, což je nejmladší česká sopka. Vznikla na konci třetihor a pyšní se výškou 503 metrů. I v současnosti se tu země občas zachvěje. A nemenším lákadlem jsou tu Františkovy Lázně, v nichž můžete absolvovat necelé 4 kilometry dlouhý okruh, který vás provede celým tímhle krásným městem. Pak se můžete vrátit na Krušnohorskou magistrálu.

Jakmile dojedete do Lubů, nemusíte hned končit. Cesta dál pokračuje Kraslickem

Z Teplé do Slapan u Chebu

Další cyklotrasa, která měří aspoň několik desítek kilometrů, vede z Teplé, konkrétně od zdejšího kláštera, kterým se před odjezdem můžete pokochat. Projedete například Závišínem, vsí, která existuje už víc než 1 000 let, pak kolem Kamzického jezírka a následně můžete zavítat (po asi 0,5 kilometru dlouhé zajížďce) na kolonádu v Mariánských Lázních

Pak vás ještě čekají Lázně Kynžvart, bájná hora Dyleň (na odbočce dlouhé 2,6 kilometru), Kyselecký Hamr, kde je jeden z pramenů uhličitých vod (po 0,5 kilometrů dlouhé odbočce), a nakonec se dostanete do Slapan. 

Cyklostezka je dlouhá 48–57 kilometrů, vede hlavně po silnicích III. třídy s velice mírným provozem a pohodlně se tu svezete na trekových, krosových i horských kolech. 

Z Horní Blatné do Ostrova

Krušné hory jsou odedávna známé svou těžbu. Vy se můžete na kole vydat cestou, jež vás zavede do míst, kde dřív tvrdě pracovali těžaři a taky političtí vězni. Hornický region Erzgebirge/Krušné hory nepatří na seznam kulturních památek UNESCO náhodou, přesvědčte se o tom sami.

Z Horní Blatné se vydejte k Vlčím jámám a Blatenskému příkopu. Když budete mít čas, zastavte se na prohlídku komplexu cínového dolu Mauritius na Hřebečné, kde byla tradice těžby cínu dlouhá 200 let. V Jáchymově se pak můžete podívat do hornického muzea, načež sjedete do Ostrova, kde skončíte u zámku. Trasa měří 38 kilometrů a je určena pro zkušenější cyklisty, protože patří k těm náročnějším.

cyklostezky Karlovarsko
V Karlovarském kraji se najdou skvělé trasy pro rodiny, ale i pro náročnější fajnšmekry.
Zdroj:
Bigstockphoto

Trasy v Cykloregionu česko-bavorské lázně

Lázně, pohostinnost a geologická síla. To všechno můžete objevovat v Cykloregionu česko-bavorské lázně. Kopce a obdivuhodné skalní útvary vás můžou fascinovat stejně tak jako česko-bavorské lázně, které si mimochodem zamiloval třeba i Goethe nebo car Petr Veliký.

Hlavní trasa je rozdělená na 9 etap, nabízí 10 lázní na cestě a speciálně si tu můžete vybrat i okružní trasy a rodinné výlety, které budou bavit i vaše děti. Na české i bavorské straně na vás taky mimochodem čeká vynikající místní kuchyně, tak si dopřejte i nějaký ten gastro zážitek!

Šťastnou cestu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 14' 4.6824", 12° 52' 0.4836"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Karlovarském kraji: vedou lázeňskými městy i k nejmladší české sopce