Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Plzeňském kraji: Vydejte se ke zříceninám hradů nebo se osvěžte v rybnících

Táhne vás to ven a na kolo? Pokud bydlíte v Plzeňském kraji, máme pro vás několik tipů na ty nejhezčí cyklostezky. Necháte se inspirovat?

Cyklotrasa s osvěžením

Hledáte cyklotrasu, kterou můžete spojit s koupáním? Pak se vydejte podél řeky Otavy. Jde o poklidnou a nenáročnou projížďku, kterou hravě zvládnou i děti nebo méně zdatní cyklisté. Vyrazte z Rejštejna a dejte se na sever po proudu řeky. Trasa povede Dlouhou Vsí, kde se napojíte na stezku č. 331. Ta vás provede městem Sušice, odkud lze pokračovat dále po proudu. Během cesty se můžete kochat výhledy na zříceninu hradu Rábí.

Délka: 14,7 km
Zajímavosti na trase: Možnost osvěžení nebo prohlídky zříceniny hradu Rábí.

Rodina na cyklovýletě
Vydejte se krajinou piva ke zříceninám nebo rybníkům. Rozhodně nebudete litovat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lesem i kolem rybníků

Další trasa začne v centru Plzně, odkud se napojíte na stezku vedoucí severní částí města. Přejedete do přilehlých lesů a rybníků mezi Plzní a Třemošnou. Cyklotrasa je středně obtížná. Její značná část vede po asfaltových cyklostezkách nebo zpevněných lesních cestách. Kochat se můžete v přírodním parku Horní Berounka a osvěžení najdete třeba v některém z rybníků, které budete míjet (např. Velký a Malý Bolevecký rybník, Senecký rybník nebo rybník Kamenný).

Délka: 23 km
Zajímavosti na trase: Kolomazná pec z poloviny 18. století – chráněná technická památka.

Stezka panenskou přírodou

Tuhle trasu můžete začít v obci Železná Ruda, odkud se vydáte cyklostezkou č. 2113 po česko-německé hranici na východ. Váš cílový bod může být Kvilda, anebo taky České Žleby. Zkušenější cyklisté a milovníci delších tras mohou dojet až k přehradě Lipno. Tady ale počítejte s tím, že musíte mít opravdu „našlapáno“ a cesta vám zabere celý den. Trasa vede malebnou krajinou a je jednou nejvyhledávanějších turistických a cyklistických lokalit v Česku.

Délka: od 50 km
Zajímavosti na trase: Mnohé památky i vyhledávané odpočinkové zóny.

Žena jedoucí na kole
Některé z tras jsou vhodné i pro méně zdatné cyklisty a děti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rozhledna Krkavec

Chcete spojit vyjížďku s kouzelnými výhledy po kraji? Pak se vydejte na rozhlednu Krkavec. Pokud patříte mezi zkušenější cyklisty, začněte svoji cestu v centru Plzně a jeďte podél řeky Mže po cyklostezce do Radčic. Odtud se vydejte do kopce přes Sylvánský vrch k hlavní silnici vedoucí na Karlovy Vary. Zabočte doleva směrem na Chotíkov a pak už zvolte některou z cest vedoucích na zmíněnou rozhlednu.

Délka: 10,2 km
Zajímavosti na trase: Cestou zpátky můžete objet Bolevecké rybníky a přes Bílou Horu a Doubravku se vrátit do města.

Zřícenina hradu Radyně

Lákají vás zříceniny? Pak se vydejte na kopec nad Starým Plzencem, ze kterého vzhlíží majestátní zřícenina hradu Radyně. Ta patří mezi oblíbené cíle cyklistů z Plzně i vzdálenějšího okolí. Cestu začněte v centru města, odkud se vydáte podél řek Radbuzy a Úhlavy přes Hradiště do Černic. Odtud se pak napojíte na stezku, která vás mírným stoupání dovede až ke zmíněné zřícenině. Na výběr máte jak asfaltové stezky, tak terén.

Délka: do 30 km
Zajímavosti na trase: Zřícenina hradu Radyně se nachází ve výšce 567 m nad m. a v noci je osvětlená.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 44' 17.982", 49° 44' 17.982"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Plzeňském kraji: Vydejte se ke zříceninám hradů nebo se osvěžte v rybnících