Přejít k hlavnímu obsahu

Putování za vínem: Navštivte opilé sklepy nebo modrobílý unikát

Patříte mezi milovníky kvalitního vína a rádi poznáváte nová místa? Vydejte se na opojné putování za českými skvosty, které jinde na světě prostě nenajdete!

Historický sklepní komplex v Olbramovicích

Pokud vás láká historie a opravdu kvalitně nachlazené víno, bez všudypřítomných moderních vychytávek, vydejte se do historického sklepního komplexu v Olbramovicích u Znojma. Historická stavba vinařství Marek představuje unikátní sklepní komplex o délce téměř 500 metrů, který byl ručně vyhlouben v měkkých pískovcových sedimentech během mnoha generací. Nejstarší písemná zmínka o sklepech pochází z roku 1321, samotná stavba je ale prý mnohem starší. Historii odvážně hovoří o 8. – 9. století.

Sklepní komplex v Olbramovicích
Výstavba historického komplexu se údajně datuje do 8. – 9. století.
Zdroj:
http://vinarstvi-marek.sklepymoravy.cz/

Historické vinné sklepy Plže

Tenhle modrobílý unikát historických vinných sklepů v obci Petrov je klenotem Slovácka. Najdete ho asi 14 kilometrů od Hodonína a od roku 1983 je vyhlášenou rezervací lidové architektury. Kromě toho si může připsat i další úspěch. Sklepy jsou vůbec nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Obdivovat tu můžete malebné sklípky s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci. Vstup je samozřejmě zdarma. Neručíme už ale za to, že po návštěvě a ochutnávce místních vín bude vaše peněženka stejně tak těžká, jako před ní.

Modrobílý moravský unikát
Historické vinné sklepy Plže jsou vůbec nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás.
Zdroj:
https://www.obec-petrov.cz/plze

Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích

Jedni je zbožňují a nedají na ně dopustit, pro jiné jsou trnem v oku a nevkusnou zástavbou, která se do moravského kraje prostě nehodí. Řeč je o unikátních opilých sklepech ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, které lemují úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora. Celkem tady najdete patnáct sytě zelených, zářivě žlutých, modrých, a dokonce i oranžových vinných sklípků v jedné řadě. Na tom by nebylo nic tak divného, pokud by sklípky od ostatních neodlišovala tak „trochu“ netradiční architektura. Všelijak zvlněné a asymetricky tvarované sklípky lákají k návštěvě a ochutnávce výtečných vín. Navíc ve třech sklepech se můžete dokonce ubytovat.

Opilé sklepy Velké Pavlovice
Ve třech z patnácti netradičně tvarovaných sklípcích se můžete dokonce ubytovat.
Zdroj:
http://www.opilesklepy.cz

Křížový vinný sklep v Příměticích

Další moravský skvost najdete nedaleko Znojma, konkrétně v obci Přímětice. Tenhle „sklípek“ se může pochlubit rovnou několika českými i světovými „nej“. Křížový vinný sklep v Příměticích patří mezi ty vůbec největší křížové sklepy na světě, zrají v něm ta nejlepší znojemská vína a unikátní je i zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou dokonce slavný dirigent Rafael Kubelík. Raritou je také místní tzv. jezuitský telefon. Když tady potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.

Křížový vinný sklep Přímětice
Ve vinném sklepě Přímětice najdete ta nejlepší znojemská vína i unikátní jezuitský telefon.
Zdroj:
https://www.znovin.cz

Vinařský dům Sonberk

Nedaleko Mikulova najdete další raritu. Tou je vinařský dům Sonberk, který si zamilují především vyznavači moderní architektury. Netradiční architektonický počin vytvořil Josef Pleskot. Jde o vůbec první stavbu na Moravě, která je zasazena přímo uprostřed vinohradu. Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Vína patří mezi ta nejlepší, která můžete v Česku ochutnat a pravidelně se umisťují ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal, nebo prestižní anketě Wine & Spirits.

Vinařský dům Sonberk na Moravě
Vinařský dům Sonberk je vůbec prvním v Česku svého druhu. Zasazen byl přímo do vinice.
Zdroj:
http://www.sonberk.cz

 

 
 

Místo

48° 51' 20.8836", 16° 2' 55.788"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Putování za vínem: Navštivte opilé sklepy nebo modrobílý unikát