Přejít k hlavnímu obsahu

Výlety s dětmi ve Středočeském kraji: za medvědy z večerníčku nebo k čertům

Přemýšlíte, jak ve Středočeském kraji zabavit menší i větší děti? Pak jste na správném místě. Máme pro vás 7 tipů na výlet, který se jim určitě bude zamlouvat.

Kromě profláknutých míst, jako je Karlštejn, Konopiště nebo Křivoklát, jsou i místa, kde se nebudete tísnit třeba s asijskými turisty. Den si tu užijete naplno a odměnou vám budou večer řádně znavená dítka.

Vyhlídka Máj

Nedaleko obce Teletín najdete jednu z nejkrásnějších vyhlídek na Vltavu. Řeka tu protéká kaňonem ve tvaru podkovy, líbí se tu všem bez rozdílu a z nejbližší autobusové zastávky je to sem ani ne 1,5 kilometru. Stačí se dát po žluté turistické značce.

vyhlídka Máj
Tenhle pohled na Vltavu si zamilujete.
Zdroj:
Bigstockphoto

Čertovy hlavy

Pokud se chcete kousek projít krásnou přírodou, vydejte se do Želíz. Tam nechte auto a běžte se podívat na úžasné dílo sochaře Václava Levého, který tu v letech 1841–46 vytesal do skal parádní reliéfy. Jsou dokonce druhé největší na světě, hned po Mount Rushmore

Nejznámější jsou Čertovy hlavy, v jejichž blízkosti stojí i jeskyně Klácelka s reliéfy z bajky, snadno se ale dostanete i k reliéfům Had, Sfinga a Harfenice – stačí se držet modré turistické značky, Okruhu V. Levého. 

Čertovy hlavy
Čertovy hlavy jsou 9 metrů vysoké skalní reliéfy nad obcí Želízy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velká Amerika

Lom Velká Amerika asi není třeba dlouze představovat. Děti ale určitě pohled na něj uchvátí, protože kontrast hloubky, pevniny a vody je fascinující pro každou věkovou skupinu. S většími dětmi můžete klidně projít i kolem dalších lomů, případně se přesunout autem do obce Svatý Jan pod Skalou, kde taky najdete parádní vyhlídku.

Velká Amerika
Vstup k vodě je velmi nebezpečný a nejhezčí pohled je stejně shora!
Zdroj:
Bigstockphoto

Žebrák a Točník

Žebrák a Točník jsou zříceniny, které stojí asi kilometr od sebe. Můžete je proto hravě spojit do jednoho výletu, přičemž pěšky se od jednoho ke druhému dostanete během 30 minut. Auto nechte na parkovišti v obci Točník, odkud je to ke stejnojmennému hradu taky plus mínus kilometr. 

Zatímco Žebrák, pojmenovaný po svém prvním návštěvníkovi – potulném studentovi s loutnou – pochází ze 13. století, Točník vznikl až na konci 14. století na přání Václava IV. a sloužil jako reprezentativní sídlo. To se časem dočkalo i renesanční a barokní úpravy, ale od 17. století byl prázdný. 

Točník
Žebrák a Točník jsou od sebe kousek, spojte jejich poznávání do jednoho výletu!
Zdroj:
Bigstockphoto

Park Mirakulum

Úžasných 12 hektarů, kde se budou bavit děti menší i větší, najdete v Milovicích. Park Mirakulum nabízí svým návštěvníkům nevšední atrakce, lesní hřiště, obří trampolíny, kontaktní zoo, podzemní chodby, farmu pro nejmenší, úzkokolejku, hrad a další kratochvíle, které vaše ratolesti jen tak neomrzí. Pochopitelně nechybí ani možnosti občerstvení, takže tu jistě nějakou tu chvíli vydržíte!

park Mirakulum
V Mirakulu se vaše děti jen tak nudit nezačnou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Medvědárium

Méďové ze známého večerníčku Václava Chaloupka už vyrostli, vy se na ně ale můžete stejně dívat – najdete je v berounském Medvědáriu na Městské hoře, jen 10 minut od centra města a 15 minut od vlakového nádraží. Medvědárium tvoří tři ložnice, přípravna krmiva a pak taky potřebný výběh o rozloze 25 arů.

V roce 2016 bohužel jeden z medvědů zemřel, Medvědárium ale funguje dál. Vidět v něm můžete ještě Matěje a Kubu. A to za to stojí!  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

49° 57' 49.8528", 14° 4' 25.176"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výlety s dětmi ve Středočeském kraji: za medvědy z večerníčku nebo k čertům