Přejít k hlavnímu obsahu

Velikonoce na Moravě a ve Slezsku: Vydejte se na slavnostní prohlídku zámku, oblíbené trhy nebo ochutnávku vín

Přemýšlíte, kam vyrazit během Velikonoc a bydlíte na Moravě nebo ve Slezsku? Pak pro vás máme několik tipů na místa, kde to během oslav jara ožije tradičními veselicemi a kulturou.

Velikonoční farmářské trhy v Ludgeřovicích

Do velikonočního kabátku se 2. 4. 2022 převlékne ludgeřovický Obecní dům. Klasické trhy tady nahradí ty velikonoční, během kterých můžete ochutnat řadu tradičních specialit, poslechnout si cimbálovou muziku nebo si koupit rukodělné výrobky a velikonoční dekorace. Akce bude probíhat od 8.00 do 14.00 hod.

Velikonoce v Archeoparku Pavlov

Pokud během Velikonoc plánujete návštěvu jihomoravské Pálavy a jejího malebného okolí, nevynechte ani archeopark Pavlov. Právě tady totiž bude v termínu 15.–18. 4. 2022 probíhat speciální velikonoční program s tematickou hrou a tvořivými dílničkami, ve kterých si mohou děti vyrobit milou památku na návštěvu tohoto unikátního místa.

Knížecí Velikonoce na zámku Hradec nad Moravicí

Jeden z nejkrásnějších zámků v Česku láká během 9. a 10. 4. 2022 na speciální velikonoční prohlídky a doprovodný program malé i velké návštěvníky. Za netradiční prohlídky mimořádného okruhu jarně vyzdobenými zámeckými interiéry s velikonoční tématikou zaplatí dospělí 200 Kč a děti 80 Kč.

Velikonoční trhy
Během Velikonoc můžete navštívit radu velikonočních jarmarků a trhů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velikonoce na Valašsku

Chcete zjistit, jak slavili Velikonoce naši předci? Vydejte se ve dnech 11.–14. 4. 2022 do Valašského muzea v přírodě! Místní tetičky a strýcové vám ochotně prozradí, co jsou muší ráje, kdo jsou to rapačáři nebo jak připravit pučálku. Zjistíte více také o významu velikonočních oslav a vyzkoušíte si třeba pletení pomlázky nebo tradiční zdobení kraslic.

Velikonoce a otevřené sklepy na zámku Valtice

Od 15. až do 18. 4. 2022 pro vás bude na zámku Valtice připravený bohatý velikonoční program. Každý den, včetně Velikonočního pondělí, bude otevřen Hlavní prohlídkový okruh a zámecká prodejna suvenýrů. Samotnou prohlídku a pobyt v zámeckých prostorách vám zpříjemní cimbálová muzika a degustace vína, která proběhne na vnitřním nádvoří.

Velikonoce a víno v Moravské Nové Vsi

Milujete kvalitní moravské víno? Pak zamiřte 16. 4. 2022 do Moravské Nové Vsi. Čekají vás tady komorní otevřené sklepy s velikonoční tématikou. Chybět nebude ani cimbálová muzika, chutné krajové občerstvení i teplá kuchyně. Degustovat zdejší vína můžete v některém ze šesti sklepů, které vás nadchnou jedinečnou rodinnou atmosférou i typickou jihomoravskou pohostinností.

Velikonoce na Slezskoostravském hradě

V sobotu 9. 4. 2022 se v areálu Slezskoostravského hradu uskuteční již 16. ročník Velikonoc na hradě. Na co se můžete těšit? Na horním nádvoří Slezskoostravského hradu nebude chybět tradiční jarmark s tematickými výrobky, kejklíři, muzika ani divadélko. Poslechnout si můžete lidové písničky, představeny budou i tance Lašska a Valašska. Návštěvníky dokonce přijede pozdravit lašský král a děti budou moci během celého dne soutěžit o zajímavé ceny.

Prodej velikonočních dekorací
Velikonoční oslavy na mnohých místech doplní kulturní a společenský program.
Zdroj:
Bigstockphoto

Fašanky, fašanky, Velká noc ide

Víte, jak se slavily Velikonoce na Slovácku? Místní tradice, pokrmy i tance vám představí ve Skanzenu Strážnice 9. a 10. 4. 2022. Bohatý program přibližuje zvyky ze Slovácka, mezi které patří třeba vynášení smrtky, nošení létečka, pletení velikonočních pomlázek, malování kraslic, hrkání nebo šlahačka. Uvidíte i fašankový tanec „pod šable“, tanec s medvědem nebo přípravu lidových pokrmů.

Velikonoční prohlídka Štramberka

Pokud se chcete naladit velikonočně už s předstihem, vydejte se na Štramberk. Průvodci z místního spolku Tábor U Kateřiny pro vás připravili netradiční a velikonočně laděnou prohlídku, která proběhne 25. 3. 2022. Během 1,5 km dlouhé trasy vás čeká 12 zastavení u roubenek a zajímavých zákoutí podhorského městečka s bohatou historií a atraktivní věží Trúbou. 

Znojemské Velikonoce

Na znojemském Horním náměstí proběhne 13.–17. 4. 2022 oblíbená akce Znojemské Velikonoce. Děti si užijí jarní tvoření, dospělí pak rozmanitý hudební program. Milovníci zvířat se mohou pokochat výstavou drobného zvířectva, ovečkami na Masarykově náměstí nebo soutěží v Králičím hopu. Obrokovou ulici stejně jako každý rok oživí velikonoční břízky, které vyzdobí děti ze znojemských mateřských a základních škol.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

49° 53' 13.9151", 18° 14' 18.9378"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Velikonoce na Moravě a ve Slezsku: Vydejte se na slavnostní prohlídku zámku, oblíbené trhy nebo ochutnávku vín