Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet se psem: tipy na místa, kde se zalíbí i čtyřnohému parťákovi

Máte doma nadšeného čtyřnohého cestovatele a přemýšlíte, kde by se mohlo líbit jemu i vám? Máme pro vás 7 tipů na místa, která by vám mohla vyhovovat.

Místa, kde se pejskům líbí, nebývají přeplněná lidmi. Proto se, pokud máte možnost, na výlet vydejte ve všední den nebo si o víkendu přivstaňte, ať se s dalšími nadšenými pejskaři a ostatními turisty nemačkáte na úzkých chodníčcích a stezkách.

# 1 Údolí Plakánek

Jen kousek od hradu Kost v Českém ráji se nachází romantické údolí Plakánek s krásnými pískovcovými skalami a voňavým borovým lesem. Projít se můžete od hradu nebo z druhé strany od Vesce. Zatímco váš chlupatý dobrodruh bude zkoumat pachy kolem, vy se podívejte taky vodní mlýn u obce Střehom a na studánku Roubenku v dolní části údolí, se kterou se můžete setkat v básních Fráni Šrámka.

#2 Radobýl

Uděláte dobře, když výlet na nejexponovanější místa v Česku necháte na dny mimo sezónu. V době, kdy chce ven každý, se vydejte pro změnu třeba na Radobýl, čedičovou horu v Českém středohoří na pravém břehu Labe.

Vás bude určitě zajímat, že si kopec oblíbil básník Karel Hynek Mácha a napsal na něm svou poslední báseň, i to, že pod vrchem se nacházela podzemní továrna Richard, která sloužila nacistům pro zbrojní výrobu.

Na kopci si můžete všimnout pozůstatků dávných vinic. Pozemky pod kopcem totiž městu Litoměřice věnoval Karel IV. k tomu, aby tu místní mohli pěstovat vinnou révu

#3 Božídarské rašeliniště

Táhne vás to spíš k našim severním horám na hranici s Německem? Pak by se vám mohlo líbit na rašeliništi u Božího Daru. Zdejší naučnou stezkou projdete vy, váš pejsek a klidně i dítě, projedou ji i kočárky i vozíčkáři. Rašeliniště se rozkládá na ploše 930 hektarů a jeho dominantou je čedičový vrch Špičák (1 115 m n. m.). 

Zdejší naučná stezka je dlouhá 3,2 kilometru a je tu pro vás připraveno 12 zastávek, plynule pak můžete přejít na NS Blatenský příkop

kam na výlet se psem 2
Váš mazlík vás určitě rád doprovodí kamkoli. Vy ale určitě plánujte výlet tak, aby ho bez komplikací i on zvládl.
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 Skryjská jezírka

Nádherná Skryjská jezírka by vám neměla uniknout, jestli se rádi kocháte vodním živlem. Hned na začátek ale upozorňujeme, že místy vede cesta korytem řeky po kamenech nebo po kládách. Pro huňaté dobrodruhy to bude skvělý zážitek, menší a bojácnější parťáky můžete přenést.

Skryjská jezírka jsou dvě jezírka za skalní průrvou na Zbirožském potoce. Jde o jedno z nejvyhledávanějších míst na Křivoklátsku a není divu – voda se skalami vytváří krásné zákoutí, v němž zapomenete na všechny starosti. Každé z jezírek zaujímá plochu asi 150 metrů čtverečních a leží od sebe jen pár metrů. Vydat se k nim můžete ze Skryjí nebo od Podmokelského mlýna. 

#5 Svatojánské proudy

Projděte se taky ze Štěchovic do Třebenic po trase dlouhé 9 kilometrů nad Vltavou. Jedním směrem můžete jet autobusem nebo si procházku protáhnout a obejít okruh dlouhý 15 kilometrů. Terén je náročnější, ale nakonec se vám tu bude určitě líbit. Je tu spousta krásných výhledů na řeku.

#6 Národní památník odposlechu

Nacházíte-li se u Lipnice nad Sázavou, neváhejte a jděte se projít k zatopeným žulovým lomům, kde na skále najdete vytesané oči, uši a ústa na upomínku sledování a odposlouchávání lidí v nesvobodných dobách.

Nejdřív tu vzniklo Bretschneidrovo ucho – třímetrový ušní boltec, který vznikal podle sádrového modelu ucha, jenž dneska visí v Lipnici v hostinci U české koruny. Ucho bylo pojmenováno podle tajného policisty z románu Dobrý voják švejk a odhaleno bylo v roce 2005.

O rok později vznikla Ústa pravdy inspirovaná reliéfem Bocca della Verita v jednom z římských kostelů. V roce 2007 přibyly ještě Zlaté oči. Celou trasu projdete asi za 2 hodiny i s náležitým kocháním. 

#7 Lednicko-valtický areál

Ano, i na tenhle skvost se můžete podívat s pejskem, tedy pokud neprahnete po prohlídce zámku a zámeckého skleníku. Všude jinde u zámku Lednice se s nimi můžete projít, a dokonce vás s nimi svezou na malé loďce od zámku k minaretu. 

Nejrozsáhlejší komponovaná krajina v Evropě vás určitě nenechá na pochybách, že jste si vybrali správné místo na výlet. Ze spousty drobných staveb, které tu potkáte, jmenujme aspoň Apollónův chrám, Belveder, minaret a vodárnu v maurském stylu.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

49° 57' 53.9604", 13° 45' 59.652"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet se psem: tipy na místa, kde se zalíbí i čtyřnohému parťákovi