Přejít k hlavnímu obsahu

Kam v Česku během Velikonoc? Na tradiční trhy, slavnostně vyzdobený zámek nebo staročeskou slavnost

Ať už velikonoční tradice dodržujete, nebo svátky jara trávíte mimo domov, máme pro vás tipy, kde během Velikonoc najít zábavu i poučení.

Velikonoce na Valašsku

Víte, jak Velikonoce slavili naši dědečkové a babičky? Kdo jsou rapačáři nebo jak připravit pučálku? Pokud ne, zamiřte během 11.–13. 4. 2022 do valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm. Právě tady proběhne série besed a prohlídek, o které se zaslouží místní tetičky a strýcové. Naučíte se plést pomlázku a ochutnáte řadu tradičních velikonočních specialit.

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí

Letos Praha o svoje velikonoční trhy nepřijde. Konat se budou ve dnech 28. 3.–19. 4. 2022 na náměstí Republiky, Václavském i Staroměstském náměstí. Na posledním zmíněném vás čeká tradiční lidová zábava, oblíbené velikonoční speciality i ukázky tradičních zvyků a řemesel. Trhy jsou tady otevřené od 10.00 do 20.00 hod.

Velikonoce na Slezskoostravském hradě

V sobotu 9. dubna 2022 se v areálu Slezskoostravského hradu uskuteční již 16. ročník Velikonoc na hradě. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční velikonoční jarmark s ukázkami řemesel a prodejem lidově uměleckých výrobků. Vyzkoušet si tady můžete i pletení velikonoční pomlázky, zdobení váz, vajíček a košíčků a k tomu načerpáte spoustu inspirace. Chybět samozřejmě nebude dobré jídlo a pití.

Velikonoce v Českém Krumlově

Ani v Českém Krumlově na velikonoční tradice nezapomínají. Jako každý rok i letos tady pokračují tradiční velikonoční trhy, na kterých nabídnou trhovci a řemeslníci stylové výrobky, velikonoční pomlázky či malovaná vajíčka, dřevěné výrobky nebo kožešinové beránky, ale také jarní květiny, dekorace a sezónní pochutiny. Chybět samozřejmě nebude ani doprovodný program a spousta stánků s tradičními pokrmy.

Velikonoční trhy
Během Velikonoc můžete navštívit tematické trhy, slavnosti i vyzdobené zámky a hrady.
Zdroj:
Bigstockphoto

Velikonoční trhy Karlovy Vary

O velikonoční zábavu nepřijdete ani v Karlových Varech. Tady tradiční trhy začnou ve čtvrtek 14. dubna 2022 a zakončeny budou na Velikonoční pondělí 18. dubna. V jednotlivých stáncích nebudou chybět dárky ruční výroby ani občerstvení. Koupit tady můžete i jarní a velikonoční dekorace a o zábavu se v rámci doprovodného programu postarají děti z karlovarských mateřských a základních škol i místní divadelní, taneční a hudební soubory.

Staročeské Velikonoce v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích proběhne 10. dubna oblíbená jarní akce, která nese příznačný název Staročeské Velikonoce. Těšit se můžete na prodej velikonočních a jarních výrobků lidových řemesel nebo vystoupení folklórních souborů. Akce proběhne na Piaristickém náměstí a v Panské ulici. Zamířit sem můžete každý den od 10.00 do 17.00 hod.

Velikonoční košíčky
Na trzích pořídíte jarní a velikonoční dekorace i něco dobrého na zakousnutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Knížecí Velikonoce na Křivoklátě

Pokud to máte na Křivoklát doslova „co by kamenem dohodil a zbytek došel pěšky“, zamiřte sem ve dnech 15.–17. 4. 2022. Čeká vás pestrý program, během kterého si budete moci prohlédnout širokou nabídku zboží na velikonočním jarmarku, ochutnat mnoho dobrot a užít si celodenní program. Ten bude situován na prvním nádvoří, kde vystoupí třeba folklórní soubor Jiskra 58, lidová muzika Osmikráska s tanečníky FS Furiant a lidová muzika Rokytí.

Velikonoční trhy v Plzni

Na tradiční velikonoční slavnosti a jarní trhy letos nezapomněli ani v Plzni. Ochutnejte trdelník, velikonoční nádivku, medovinu nebo poctivou klobásku a voňavý sýr. Trhy na plzeňském náměstí Republiky budou probíhat od 7. do 18. 4. 2022. Chybět nebudou ukázky velikonočních tradic ani kulturní vystoupení.

Velikonoce na zámku Valtice

Od 15. do 18. 4. 2022 se můžete zúčastnit bohatého programu také na valtickém zámku. Pobyt v areálu vám zpříjemní cimbálová muzika a degustace vín. V sobotu a neděli najdete před zámkem stánky s rukodělnými výrobky, na vnitřním nádvoří pak stánky s občerstvením a valtickými víny. Čestné nádvoří zámku ozdobí maxi vajíčka a další velikonoční dekorace.

Velikonoční rytířská slavnost na hradě Okoři

Vydejte se 17. 4. 2022 na hrad Okoř, který bude hostit královský rytířský turnaj, živou dobovou hudbu, jezdecké sokolnictví, divadlo i soutěže pro nejmenší návštěvníky. Chybět nebudou ani historické tance, dravci nebo dobové tržiště s řadou tematických výrobků a lahodných dobrot.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

49° 27' 54.0699", 18° 9' 0.245"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam v Česku během Velikonoc? Na tradiční trhy, slavnostně vyzdobený zámek nebo staročeskou slavnost